ΟΙ ΝΕΟ-ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΕΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ-COVID ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Κλεάνθης Γρίβας

4 Νοεμβρίου 2022

 

ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΕΜΒΟΛΙΟ-ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΖΗΤΟΥΝ… ΑΜΝΗΣΤΙΑ 

Αφού κατέστρεψαν την κοινωνία και την οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα και αφού δολοφόνησαν εκατομμύρια ανθρώπους και κατέστρεψαν τις ζωές δισεκατομμυρίων άλλων προκαλώντας τους βλάβες με ένα φονικό δήθεν «εμβόλιο»,   

 • το πολυπληθές αληταριάτο των διεφθαρμένων και αμαθών ή ημιμαθών «επιστημόνων» (δήθεν «ειδικών» της πλάκας), 
 • Ο εσμός των εξαγορασμένων και εφιαλτικά αδαών «δημοσιογράφων»-προπαγανδιστών (της κατηγορίας Ε-πλην, κατά Huxley), 
 • η σωρεία των παντελώς ανίδεων και κατά περίπτωση διεφθαρμένων πολιτικών που παπαγάλιζαν βλακωδώς το σλόγκαν «το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό»
 • τα βοθρολύματα των επαγγελματιών λογοκριτών (θεσμικών, κρατικών και παρακρατικών)
 • και όλοι όσοι έκαναν κερδοφόρες μπίζνες στην εγκληματική επιχείρηση Covid-19, ανήσυχοι για την επερχόμενη Νυρεμβέργη 2.0, 

ΤΩΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. 

Εν όψει των διαφαινόμενων ποινικών δικών της Νυρεμβέργης 2.0 στις οποίες θα απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον των συν-συνωμοτών που συμμετείχαν ως ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί στη δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι προς ίδιον όφελος «εμβολιομανείς» παντός είδους και φυράματος, ικετεύουν τώρα για «αμνηστία», ελπίζοντας ότι όλοι θα συγχωρέσουμε και θα ξεχάσουμε τα όσα έκαναν στα θύματά τους.  

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την «επιχείρηση αμνήστευσης» των φονιάδων του COVID, δόθηκε με άρθρο της Emily Oster στο περιοδικό The Atlantic (31 Οκτωβρίου 2022), ένα από τα πιο επιδραστικά φερέφωνα της εμβολιακής και παγκοσμιοποιητικής προπαγάνδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Emily Oster, που ασκούσε –«ανιδιοτελώς» ως είθισται– πιέσεις για τα υποχρεωτικά εμβόλια, την κοινωνική απόσταση και τις μάσκες, τώρα ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι που επέβαλαν την τυραννία του Covid απλώς δεν ήξεραν τι έκαναν, αναπαράγοντας τα εμετικά ψελλίσματα των ναζιστών ομοτέχνων τους όταν κατέρρευσε το «χιλιετές» Ράιχ της εγκληματικής τους δράσης. 

Σημείωση: Το άρθρο της Emily Oster στο The Atlantic με τίτλο: ΑΣ ΚΗΡΥΞΟΥΜΕ ΠΑΝΔΗΜΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ, και υπότιτλο: «Πρέπει να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον για όσα κάναμε και είπαμε όταν ήμασταν στο σκοτάδι για τον COVID», παρατίθεται ολόκληρο στο τέλος του παρόντος. 

Πόσο ανήθικος και ανόητος πρέπει να είναι κάποιος που διατείνεται ότι «πρέπει να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον για όσα κάναμε και είπαμε όταν ήμασταν στο σκοτάδι για τον COVID», όταν αυτά που κάναμε και αυτά που είπαμε είχαν ως αποτέλεσμα τη μαζική δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων και την καταστροφή της ζωής δισεκατομμυρίων άλλων λόγω της πρόκλησης σοβαρών βλαβών στην υγεία τους; 

Ανεξάρτητα απ’ το γεγονός ότι κανένας δεν μπορεί να συμμετέχει λόγω και έργω σε εγκλήματα, και αφού τα διαπράξει να προβάλει την εκτρωματική  δικαιολογία ότι «είμασταν στο σκοτάδι για τον Covid» (που σημαίνει «δεν ξέραμε τίποτα για τον Covid»), η οποία από ηθική και νομική άποψη, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την αντίστοιχη δικαιολογία των Ναζί στη Γερμανία που, αφού δολοφόνησαν μαζικά αθώους ανθρώπους σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους, ψέλλιζαν: «Εκτελούσαμε διαταγές». 

Μ’ άλλα λόγια, με βάση αυτή τη διαστροφική λογική, όλοι οι μαζικοί φονιάδες εμβολιομανείς απλώς ακολουθούσαν διαταγές «πιστεύοντας στην επιστήμη» και, συνεπώς θα πρέπει να συγχωρεθούν τα εγκλήματά τους. 

Δηλαδή, να τους συγχωρεθεί η καθ’ οιονδήποτε τρόπο  συμμετοχή τους στην πρωτοφανή εμβολιο-φονική επιχείρηση που (σύμφωνα με τις αυστηρές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν από τους Steve Kirsh, Ed Dowd και άλλους) έχει ήδη σκοτώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους στο υπόλοιπο κόσμο και έχει καταστρέψει τη ζωή πολλών δισεκατομμυρίων λόγω των βλαβών που προκλήθηκαν απ’ αυτά. Κι αυτό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θανατο-ξαφνικίτιδες που μας πολιορκούν ήδη από παντού και που μάλλον θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν στο διηνεκές, προς μεγαλύτερη δόξα της «πίστης στην επιστήμη». 

(Είναι περιττό να αντικρούσει κανείς το βλακωδέστατο σλόγκαν «πιστεύω στην επιστήμη» που επαναλαμβάνεται από ιδιοτελείς ή ημι-ηλίθιους Ε-πλην, το οποίο αυτοαναιρείται μόλις διατυπώνεται, γιατί  η επιστήμη δεν είναι θρησκεία και, συνεπώς δεν έχει καμιά σχέση με την πίστη αλλά μόνο με την αμφιβολία και την αμφισβήτηση).

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ 2.0 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΟΤΙ οι διάφορες ανατριχιαστικές εκφάνσεις της ναζιστικής «Επιχείρησης Aktion T-4 και της Τελικής Λύσης (με τη μορφή του ασύλληπτου εφιάλτη του Ολοκαυτώματος), που είχαν ως στόχο την παρανοϊκή επιδίωξη της «κάθαρσης και της βελτίωσης της Άριας φυλής», μέσω της εξόντωσης των «ζωών που ήταν ανάξιες να βιωθούν», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την υψηλή εποπτεία του Αδόλφου Χίτλερ και της «αυλής των τεράτων του», ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ με την «Επιχείρηση Κορωναϊός», μια πολυεπίπεδη εκστρατεία στρατιωτικού τύπου, με στόχο τη γενετική τροποποίηση του ανθρώπινου είδους, την επιβολή μιας καθολικής συμμόρφωσης και τη μείωση του πληθυσμού του πλανήτη, υπό την υψηλή εποπτεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF, Klaus Schwab, Νταβός), του Bill Gates και των γουρουνιών της «Φάρμας των Ζώων» που τους πλαισιώνουν. 

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ την «πρόβλεψη» που διατύπωσε σε μια κρίση μεγαλομανίας ο Neil Ferguson του Imperial College του Λονδίνου, ένας κοινωνιοπαθής σύγχρονος Φρανκεστάιν της αλγοριθμικής αλχημείας και των μαθηματικών «μοντέλων» (ο οποίος επί 20 χρόνια δεν έκανε καμμιά επαληθεύσιμη «πρόβλεψη») που αποφάνθηκε ότι «ο κορωναϊός θα προκαλούσε 250 εκατομμύρια θανάτους», ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΊ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ΟΗΕ, Παγκόσμιος Οργανισμός Αρρώστιας, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου, και οι παραφυάδες τους) ΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ την πολυεπίπεδη «Επιχείρηση Κορωναϊός» εναντίον της ζωής και των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με τη συνεργασία της εγκληματικής ιατρικής συντεχνίας και μιας στρατιάς από δουλόφρονες δήθεν «επιστήμονες» που ασχολούνται με το τρομοκρατικό «σπορ» της γενετικής κοπτο-ραπτικής, υπό την υψηλή εποπτεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF, Klaus Schwab, Davos), στην Κεντρική Επιτροπή του οποίου συμμετέχουν όλα σχεδόν τα γουρούνια-μέλη της οργουελιανής «Φάρμας των Ζώων» της παγκοσμιοποιημένης αλήτ των κάθε είδους εταιρικών ομίλων, με στόχο της επιβολή της Μεγάλης Επαναφοράς (The Great Reset), στο πλαίσιο της οποίας εξέχοντα ρόλο διαδραματίζει η «αυλή των τεράτων» που κυριαρχούν στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και του διαδικτύου (Bill Gates, Microsoft – Mark Zuckerberg, Facebook, Instagram – Jeffrey Bezos, Amazon – Lawrence Edward Page και Sergey Brin, Google).  

ΤΩΡΑ ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΕΠΑΙΤΟΥΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ 

Εν αναμονή της διαφαινόμενης σειράς ποινικών δικών της Νυρεμβέργης 2.0 στις οποίες θα απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, οι παντοειδείς μεγάλοι και μικροί συν-συνωμότες που συμμετείχαν στην σκόπιμη, μαζική και εν επιγνώσει δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και στην καταστροφή της ζωής πολλών δισεκατομμυρίων άλλων, ικετεύουν τώρα την παροχή αμνηστίας, ζητώντας να συγχωρέσουμε και να ξεχάσουμε όσα έκαναν στα θύματά τους.  

 • Δεν μπορεί να υπάρξει αμνηστία. Μπορεί να υπάρξει μόνο κάθαρση. Γιατί, ως στοιχειώδες μέσο αυτοάμυνας της κοινωνίας, πρέπει να ελαχιστοποιηθεί κατά το δυνατό, το ενδεχόμενο να επιτεθεί ξανά σε κάποιο μεταγενέστερο χρόνο η μαφία των Παγκοσμιοποιητών. Όπως ακριβώς συνέβη με την ατελέστατη κάθαρση που ακολούθησε την κατάρρευση του ναζισμού, η οποία προλείανε το έδαφος για να ξαναδεχθεί η κοινωνία επίθεση από τους απογόνους του. 
 • Δεν μπορεί να υπάρξει αμνηστία. Μπορεί να υπάρξει μόνο κάθαρση. Ύστερα από τον απολογισμό του εγκληματικού βίου και της πολιτείας –και της δημόσιας έκθεσης– των σύγχρονων S.S. που κακοποίησαν τα παιδιά, τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους μας. 
 • Δεν μπορεί να υπάρξει αμνηστία. Μπορεί να υπάρξει μόνο κάθαρση. Με την απονομή δικαιοσύνης για όσους δολοφονήθηκαν, καταστράφηκε η υγεία τους, φυλακίστηκαν, έχασαν τα μέσα βιοπορισμού τους, υπέστησαν πρόστιμα, έθαψαν οικείους του από απόσταση, καταδικάστηκαν σε κοινωνική απομόνωση με «αποστάσεις ασφαλείας», μάσκες και αποφυγή των συνανθρώπων και την στέρηση της παιδικής ηλικίας από τα παιδιά. 

Η απάντηση στο κατάπτυστο άρθρο της Emily Oster, στο περιοδικό The Atlantic, ένα επιδραστικό εργαλείο της σκληρής εμβολιακής και παγκοσμιοποίησης προπαγάνδας, που ζητάει να κηρυχθεί μια «Πανδημική Αμνηστία» για τους «ανθρώπους» που επέβαλαν την τυραννία του Covid παγκοσμίως καταστρέφοντας τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων επειδή «απλώς δεν ήξεραν» τι έκαναν, είναι απλή: Δεν μπορεί να υπάρξει αμνηστία. Μπορεί να υπάρξει μόνο κάθαρση. Επειδή ακριβώς ήξεραν τί έκαναν. 

Και, επειδή «είναι έγκλημα η λησμονιά» πρέπει (υιοθετώντας την πρόταση ενός δημοσιογράφου), να τσιμεντώσουμε την συλλογική μνήμη με την ανέγερση δύο μνημείων: 

 • ενός «Τείχους του Αίσχους του COVID» όπου θα αναγράφονται τα ονόματα των εγκληματιών που θα κρίνονται ένοχοι συμμετοχής σε αυτήν την παγκόσμια συνωμοσία κατά της ανθρωπότητας και, 
 • ενός «Τείχους Ηρώων του COVID» όπου θα καταγράφονται τα ονόματα εκείνων που τόλμησαν να πουν την αλήθεια, που αντιστάθηκαν στην τυραννία και έσωσαν ζωές αντιστεκόμενοι στην παραφροσύνη του Covid. 

Βλ.https://www.naturalnews.com/2022-11-02-democrats-beg-for-covid-forgiveness-after-destroying-the-lives-of-millions.html   και   John Nolte από το Breitbart.com 

Κλεάνθης Γρίβας

4 Νοεμβρίου 2022

ΑΣ ΚΗΡΥΞΟΥΜΕ ΠΑΝΔΗΜΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ 

Πρέπει να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον για όσα κάναμε και είπαμε όταν ήμασταν στο σκοτάδι για τον COVID(!!!!) 

Της Emily Oster - The Atlantic31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 

https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2022/10/covid-response-forgiveness/671879/ 

Τον Απρίλιο του 2020, η οικογένειά μου έκανε πολλές πεζοπορίες. Όλοι φορούσαμε υφασμάτινες μάσκες που τις είχα φτιάξει μόνη μου. Είχαμε ένα οικογενειακό σήμα χεριού, το οποίο θα χρησιμοποιούσε ο μπροστινός αν κάποιος πλησίαζε στο μονοπάτι και έπρεπε να φορέσουμε τις μάσκες μας. Μια φορά, όταν ένα άλλο παιδί πλησίασε πολύ τον τότε 4χρονο γιο μου σε μια γέφυρα, του φώναξε «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ!» 

Αυτές οι προφυλάξεις ήταν εντελώς λανθασμένες. Τον Απρίλιο του 2020, κανένας δεν προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό περνώντας κοντά από κάποιον άλλον κατά την πεζοπορία. Η μετάδοση σε εξωτερικό χώρο ήταν εξαιρετικά σπάνια. Οι υφασμάτινες μάσκες μας από παλιές μπαντάνες δεν θα έκαναν τίποτα, ούτως ή άλλως. Το θέμα όμως είναι ότι δεν ξέραμε. 

Αναλογίζομαι αυτήν την έλλειψη γνώσης χάρη σε ένα μάθημα που συν-διδάσκω στο Πανεπιστήμιο Μπράουν για τον COVID. Κάναμε πολλές διαλέξεις αναπολώντας τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, και συζητώντας τις πολλές σημαντικές επιλογές που έπρεπε να κάνουμε κάτω από συνθήκες τεράστιας αβεβαιότητας. 

Μερικές από αυτές τις επιλογές αποδείχθηκαν καλύτερες από άλλες. Για να πάρουμε ένα παράδειγμα από το χώρο της δουλειάς μου, υπάρχει μια αναδυόμενη (αν όχι καθολική) συναίνεση ότι τα σχολεία στις ΗΠΑ ήταν κλειστά για πάρα πολύ καιρό: Οι κίνδυνοι για την υγεία από την εξάπλωση στο σχολείο ήταν σχετικά χαμηλοί, ενώ το κόστος για την υγεία των μαθητών – και την εκπαιδευτική πρόοδος ήταν υψηλό. Τα τελευταία στοιχεία για την απώλεια μάθησης είναι ανησυχητικά . Αλλά την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, είχαμε μόνο αναλαμπές πληροφοριών. Λογικοί άνθρωποι – άνθρωποι που νοιάζονταν για τα παιδιά και τους δασκάλους – υποστήριξαν και τις δύο πλευρές της συζήτησης για την επανέναρξη. 

Ένα άλλο παράδειγμα: Όταν κυκλοφόρησαν τα εμβόλια, δεν είχαμε οριστικά δεδομένα σχετικά με τη σχετική αποτελεσματικότητα του εμβολίου Johnson & Johnson έναντι των επιλογών mRNA από την Pfizer και τη Moderna. Τα εμβόλια mRNA έχουν κερδίσει. Αλλά εκείνη την εποχή, πολλοί άνθρωποι στη δημόσια υγεία ήταν είτε ουδέτεροι είτε εξέφραζαν μια προτίμηση στο εμβόλιο J&J. Αυτό το λάθος δεν ήταν κακόβουλο. Ήταν το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας. 

Προφανώς κάποιοι σκόπευαν να παραπλανήσουν και έκαναν αγρίως ​​ανεύθυνους ισχυρισμούς. Θυμάστε όταν η κοινότητα της δημόσιας υγείας χρειάστηκε να ξοδέψει πολύ χρόνο και πόρους προτρέποντας τους Αμερικανούς να μην κάνουν ένεση στους εαυτούς τους με χλωρίνη; Αυτό ήταν κακό. Η παραπληροφόρηση ήταν, και παραμένει, τεράστιο πρόβλημα. Αλλά τα περισσότερα λάθη έγιναν από ανθρώπους που εργάζονταν σοβαρά για το καλό της κοινωνίας. 

Δεδομένης της αβεβαιότητας, σχεδόν κάθε θέση ελήφθη για κάθε θέμα. Και σε κάθε θέμα, κάποιος τελικά αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο και κάποιος άλλος αποδείχτηκε ότι είχε άδικο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σωστοί άνθρωποι είχαν δίκιο για λάθος λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις, είχαν μια προληπτική κατανόηση των διαθέσιμων πληροφοριών. 

Οι άνθρωποι που το κατάλαβαν σωστά, για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να θέλουν να αναγνωριστούν. Όσοι έκαναν λάθος, για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε άμυνα και να περιορίζονται σε μια θέση που δεν συμφωνεί με τα γεγονότα. Όλη αυτή η υπερηφάνεια και η άμυνα συνεχίζει να καταβροχθίζει πολλή κοινωνική ενέργεια και να οδηγεί σε πολιτισμικούς πολέμους, ειδικά στο Διαδίκτυο. Αυτές οι συζητήσεις είναι έντονες, δυσάρεστες και, εν τέλει, αντιπαραγωγικές. Μπροστά σε τόση αβεβαιότητα, το να πετύχεις κάτι σωστό είχε να κάνει πιο πολύ με την τύχη. Και, ομοίως, το να κάνεις κάτι λάθος δεν ήταν ηθική αδυναμία. Η αντιμετώπιση των επιλογών της πανδημίας σε ένα πίνακα αποτελεσμάτων στον οποίο ορισμένοι άνθρωποι συγκέντρωσαν περισσότερους πόντους από άλλους, μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. 

Πρέπει να αφήσουμε αυτούς τους ανταγωνισμούς στην άκρη και να κηρύξουμε μια πανδημική αμνηστία. Μπορούμε να αφήσουμε απέξω τους προμηθευτές της πραγματικής παραπληροφόρησης, ενώ θα συγχωρούμε τις σκληρές κλήσεις που οι άνθρωποι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να κάνουν ό,τι έκαναν με ατελή γνώση. Η κομητεία του Λος Άντζελες έκλεισε τις παραλίες της το καλοκαίρι του 2020. Εκ των υστέρων, αυτό δεν έχει περισσότερο νόημα από τις πεζοπορίες της οικογένειάς μου φορώντας με μάσκα. Όμως, πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και μετά να τα αφήσουμε πίσω μας. Πρέπει να συγχωρήσουμε και τις επιθέσεις. Επειδή πίστευα ότι τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν ξανά και υποστήριξα ότι τα παιδιά ως ομάδα δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, με αποκαλούσαν «δολοφόνο δασκάλων» και «γενοκτονική». Δεν ήταν καθόλου ευχάριστο, αλλά τα συναισθήματα ήταν έντομα. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να αναλύσω και να επαναλάβω αυτόν την περίοδο για την υπόλοιπη ζωή μου. 

Το κρίσιμο τώρα είναι το να προχωρήσουμε, γιατί η πανδημία δημιούργησε πολλά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. 

Οι βαθμολογίες των τεστ των μαθητών έχουν παρουσιάσει ιστορική πτώση , περισσότερο στα μαθηματικά παρά στην ανάγνωση , και περισσότερο για μαθητές που ήταν σε μειονεκτική θέση στην αρχή. Πρέπει να συλλέξουμε δεδομένα, να πειραματιστούμε και να επενδύσουμε. Από οικονομική άποψη, είναι τα εντατικά μαθήματα περισσότερο ή λιγότερο αποδοτικά από τις παρατεταμένες σχολικές χρονιές; Γιατί ορισμένες πολιτείες έχουν ανακάμψει πιο γρήγορα από άλλες; Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε ερωτήσεις σαν κι αυτές, γιατί από τις απαντήσεις τους εξαρτάται πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναρρώσουν. 

Πολλοί άνθρωποι έχουν παραμελήσει τη φροντίδα της υγείας τους τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά εμβολιασμού ρουτίνας για παιδιά (για ιλαρά, κοκκύτη, κ.λπ.) είναι πολύ χαμηλά . Αντί να συζητάμε τον ρόλο που έπαιξαν οι εντολές και τα «μηνύματα» για τα εμβόλια κατά του COVID σε αυτήν την πτώση, πρέπει να βάλουμε όλη μας την ενέργεια για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού ρουτίνας για παιδιά. Οι παιδίατροι και οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας θα πρέπει να συνεργαστούν για την προσέγγιση της κοινότητας και οι πολιτικοί θα πρέπει να εξετάσουν τις σχετικές σχολικές οδηγίες. 

Η καθιερωμένη ρήση είναι ότι όσοι ξεχνούν την ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν. Αλλά το να μένει κανείς στα λάθη της ιστορίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έναν επαναλαμβανόμενο βρόχο καταστροφής. Ας αναγνωρίσουμε ότι κάναμε περίπλοκες επιλογές μπροστά σε μια βαθιά αβεβαιότητα και, στη συνέχεια, ας προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε για να χτίσουμε πίσω και να προχωρήσουμε μπροστά. 

 

 

"Γαλάζιος" παιδοβιαστής (της 11 ετών κόρης του) από τα Γιάννενα:

Πρωροδίκως ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ - ΟΜΟΦΩΝΑ και ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ

Προστατεύτηκε σε όλη την ποινική διαδικασία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ «αλά Λιγνάδη»

Η εισαγγελία δεν δημοσιοποίησε καν το όνομά του

 

Κουρδιστό Πορτοκάλι

23 Οκτωβρίου 2022

Αναδημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Documento 

https://kourdistoportocali.com/news-desk/thysiazoyn-tis-kores-toys-gia-ti-kariera-kai-to-komma-o-galazios-paidoviastis-apo-ta-giannena-kai-i-kori-toy-stelechoys-toy-syriza-sto-eleos-toy-presvi-tis-venezoyelas/ 

https://www.documentonews.gr/article/omerta-gia-ton-eyypolipto-viasti-tis-11xronis-koris-toy/

 

Κουρδιστό πορτοκάλι:

"ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Παιδοβιαστής «γαλάζιος» πολιτευτής στα Γιάννενα – Ελεύθερος με συνταγή Λιγνάδη – Αυτή την Κυριακή στο Documento".

Με αυτούς τους τίτλους στο πρωτοσέλιδό του κυκλοφορεί η εφημερίδα Ντοκουμέντο: Ευυπόληπτος παράγοντας βίαζε την 11χρονη κόρη του. Καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 18 χρόνια κάθειρξη ομόφωνα αλλά προστατεύτηκε σε όλη την ποινική διαδικασία. Η εισαγγελία δεν δημοσιοποίησε καν το όνομά του.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε γαλάζιο στέλεχος ο οποίος υπήρξε και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα του Θόδωρου ΣκυλακάκηΗ πολιτική δράση του ευυπόληπτου γαλάζιου παράγοντα τον βοήθησε ώστε να προστατευθεί από την ποινική διαδικασία όπως υποστηρίζει η εφημερίδα.  

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ": Μία άλλη περίπτωση αφορούσε την κόρη νυν στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε περάσει τα πάνδεινα από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του έβαλαν πλάτη ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση και ζητούσαν από τα θύματα να κάνουν υπομονή και να σωπάσουν. Οι πολιτικοί θυσιάζουν ακόμη και τις κόρες τους για τη καριέρα και το κόμμα.

••••

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει στο documentonews.gr ο Βαγγέλης Τριάντης: Ελεύθερος κυκλοφορεί ο «γαλάζιος» παράγοντας, καθώς η Δικαιοσύνη και η ΕΛΑΣ άφησαν μια συγκλονιστική υπόθεση στο σκοτάδι από το 2018. 

Κυκλοφορεί ελεύθερος «επιφανής» Γιαννιώτης παιδοβιαστής με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις με το κυβερνών κόμμα καταδικάστηκε πρωτόδικα ομοφώνως σε κάθειρξη 18 ετών, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, για τον βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του όταν αυτή ήταν 11 ετών. 

Παρ’ όλα αυτά ο παιδοβιαστής, στον οποίο ομόφωνα επιβλήθηκε κάθειρξη 18 ετών, κυκλοφορεί ελεύθερος καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι «έπρεπε να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό». 

Πρόκειται για μέλος μιας από τις πιο γνωστές οικογένειες των Ιωαννίνων, πασίγνωστη για τις σχέσεις της με τη ΝΔ, με τον ίδιο να έχει συνδεθεί κατά το παρελθόν με σημερινό υπουργό της κυβέρνησης και εκλεκτό της οικογένειας Μητσοτάκη. Τα ερωτήματα σε αυτήν τη δυσώδη υπόθεση για τον τρόπο που κινήθηκαν η Δικαιοσύνη και η ΕΛΑΣ στα Ιωάννινα είναι πολλά και αμείλικτα. 

Ο καταδικασμένος παράγοντας της ΝΔ ουδέποτε συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές το 2018, όταν τον κατήγγειλε η ίδια του η κόρη. Συνέχισε να κυκλοφορεί ελεύθερος και λίγους μήνες μετά, όταν του ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τρία αδικήματα γενετήσιου χαρακτήρα σε βάρος ανηλίκου κάτω των δώδεκα ετών από την Εισαγγελία Ιωαννίνων, ενώ ουδέποτε δόθηκε εντολή να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες του, όπως είθισται σε υποθέσεις τέτοιου είδους για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. «Ομερτά» των τοπικών αρχών ώστε να μην αποκαλυφθεί το όνομα του παιδοβιαστή με τις πολιτικές διασυνδέσεις; 

«Το Documento δημοσιεύει την ανατριχιαστική αυτή ιστορία, δίχως όμως να δημοσιοποιήσει το όνομα και τα στοιχεία του καταδικασμένου πρωτόδικα παιδοβιαστή. Όχι γιατί φοβόμαστε. Αλλά επειδή σεβόμαστε και θέλουμε να προστατέψουμε το παιδί και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας». 

Οι δεσμοί του παιδοβιαστή με τον Σκυλακάκη 

Τον περασμένο Σεπτέμβρη εκδικάστηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άρτας μια συγκλονιστική υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου κοριτσιού (11 ετών) από τον ίδιο της τον πα-τέρα. Πρωταγωνιστής και κατηγορούμενος στην υπόθεση μέλος γνωστής οικογένειας στα Ιωάννινα με διαχρονικούς δεσμούς με τη ΝΔ. Ο συγκεκριμένος διαθέτει μακρά πορεία στον ιδιωτικό τομέα και έχει σταδιοδρομήσει σε υψηλές διοικητικές θέσεις σε κορυφαίες εταιρείες. Κατά το παρελθόν είχε συνδεθεί στενά με τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της ΝΔ Θεόδωρο Σκυλακάκη. 

Ο Γιαννιώτης παράγοντας βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ύστερα από καταγγελία της ίδιας του της κόρης το 2018. Λίγους μήνες πριν η κοπέλα είχε κλείσει τα 18 της χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα είχε σιωπήσει. Προτίμησε να αναμετρηθεί μόνη της με τον εφιάλτη και κατάφερε να βγει νικήτρια. Κανείς δεν γνώριζε όσα συγκλονιστικά είχε βιώσει στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών από τον άνθρωπο που την έφερε στη ζωή με το ευυπόληπτο όνομα στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων. Η ίδια ίσως να μη μιλούσε ποτέ εάν δεν συνέβαινε αυτό που την έκανε να αναβιώσει τον παιδικό της εφιάλτη: όπως είπε στο πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πατέρας της παρενοχλούσε ανήλικες φίλες της. Τότε αποφάσισε να τον καταγγείλει, αφού πρώτα μίλησε στη μητέρα της. 

Το 2018 η κοπέλα πήγε στο ΑΤ Ιωαννίνων. Αν και νεαρή, το θάρρος και η δύναμη περίσσευαν. Άλλο παιδί στη θέση της μπορεί να είχε λυγίσει. Η ίδια όμως όχι. Μιλώντας στους αστυνομικούς περιέγραψε όσα είχε βιώσει την περίοδο 2010-11: τους βιασμούς και τη σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της. 

Παρά τη σοβαρότητα της καταγγελίας οι αστυνομικοί των Ιωαννίνων που χειρίστηκαν την υπόθεση ουδέποτε τον συνέλαβαν. Αρκέστηκαν μόνο να εισβάλουν στο σπίτι της οικογένειας και να κατασχέσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο ίδιος πάντως τέθηκε στη διάθεση των αρχών. Αλλά, συνέχισε να κυκλοφορεί ελεύθερος και μερικούς μήνες μετά, όταν ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση, του ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Ιωαννίνων για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της κατάχρησης σε ασέλγεια ανηλίκου κάτω των 12 ετών και της αιμομιξίας. 

Δεν ήταν όμως ο μοναδικός χειρισμός των αρχών στα Γιάννενα που εγείρει ερωτήματα. Η τοπική εισαγγελία ουδέποτε διέταξε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία και οι φωτογραφίες του κατηγορούμενου παιδοβιαστή, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Με απλά λόγια, όχι μόνο του επέτρεψαν να κυκλοφορεί ελεύθερος αλλά παράλληλα τον προστάτεψαν διατηρώντας την ανωνυμία του. Είναι άγνωστο εάν η δημοσιοποίηση των στοιχείων του θα έφερνε στην επιφάνεια και άλλες καταγγελίες σε βάρος του. Όπως επίσης είναι άγνωστο ποια θα ήταν η συμπεριφορά των αρχών εάν ο κατηγορούμενος δεν ήταν επιφανές μέλος της τοπικής κοινωνίας με πολιτικές διασυνδέσεις. Ελεύθερος αφέθηκε και μετά την απολογία του με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο ΑΤ της περιοχής του. 

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που σοκάρουν 

Στο Κακουργιοδικείο της Αρτας τον περασμένο Σεπτέμβρη ακούστηκαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση. Χρειάζεται γερό στομάχι για να μη νιώσει κανείς το συναίσθημα του αποτροπιασμού και της αηδίας. 

Το 2010 η καταγγέλλουσα ήταν μόλις 11 ετών, μαθήτρια της Ε΄ δημοτικού. Κάποια στιγμή βρισκόταν στο σπίτι μαζί με τον πατέρα της. Ξαφνικά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο πα-τέρας της παράγοντας της ΝΔ έβγαλε τα ρούχα του, άρχισε να «θωπεύει» την ίδια του την κόρη σε «απόκρυφα σημεία του σώματός της» και δεν σταμάτησε εκεί. Στη συνέχεια περιγράφεται μια σειρά από αποτρόπαιες πράξεις σε βάρος του παιδιού. Αρρωστημένες ορέξεις που κρύβονταν πίσω από το προφίλ του καλού οικογενειάρχη και πετυχημένου επαγγελματικά μέλους της καλής κοινωνίας των Ιωαννίνων και οι οποίες δεν γίνεται να αποτυπωθούν στο χαρτί από σεβασμό στο παιδί. 

Δυστυχώς για το κορίτσι, ο εφιάλτης δεν τελείωσε εκεί. Συνέχισε να κάνει τα ίδια και τις επόμενες ημέρες. Μια μέρα επιχείρησε να τη βιάσει. Ωστόσο για καλή τύχη του κοριτσιού δεν τα κατάφερε. Όχι επειδή δεν ήθελε, αλλά διότι αντιλήφθηκε ότι η σύζυγός του θα έμπαινε στο δωμάτιο της κόρης του. Ό,τι δεν κατάφερε εκείνη τη μέρα το κατάφερε λίγες μέρες μετά. Κάτι που, όπως υπογραμμίζεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, «επανέλαβε για αρκετό διάστημα και πάντως μέχρι το καλοκαίρι του έτους 2010». 

Τη βίαζε στο δάσος και το δωμάτιό της 

Την περίοδο εκείνη η οικογένεια πήγε διακοπές στο Κανάλι της Πρέβεζας. Ο εφιάλτης συνεχίστηκε. Ο «γαλάζιος» παράγοντας έφευγε μαζί με την κόρη του προφασιζόμενος ότι δήθεν θα πάνε στο σουπερμάρκετ. Στη συνέχεια την πήγαινε σε μια δασική έκταση όπου τη βίαζε «εξασκώντας της σωματική βία». Όπως σημειώνεται, το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές τον μήνα εκείνο. 

Οι αποτρόπαιες πράξεις του φέρεται να συνεχίστηκαν και μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών τους όταν επέστρεψαν στα Ιωάννινα. Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και το καλοκαίρι του 2011 ο παράγοντας της ΝΔ δεν δίσταζε να βιάζει το ίδιο του το παιδί επανειλημμένα μες στο ίδιο τους το σπίτι. Για να μην τον αντιληφθούν ικανοποιούσε τις αρρωστημένες του ορέξεις το βράδυ, όταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κοιμούνταν. Ο παιδοβιαστής έμπαινε στο δωμάτιο της κόρης του κρυφά και αφού την ξυπνούσε τη βίαζε. Για να μη μιλήσει σε κανέναν για ό,τι συνέβαινε την απειλούσε με την ίδια της τη ζωή. 

Ελεύθερος με αναστολή «αλά Λιγνάδη» 

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άρτας καταδίκασε τον πατέρα της κοπέλας σε κάθειρξη 18 ετών για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και της κατάχρησης σε ασέλγεια ανηλίκου κάτω των δώδεκα ετών. Η καταδίκη ήταν ομόφωνη (7-0), ενώ καταδικαστική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέα. Για το αδίκημα της αιμομιξίας, για το οποίο είχε επίσης κατηγορηθεί αρχικά, δεν δικάστηκε καθώς το δικαστικό συμβούλιο που τον παρέπεμψε σε δίκη έκρινε ότι είχε παραγραφεί. Στο δικαστήριο εκτός από την κόρη κατέθεσε σε βάρος του και ένα από τα αδέρφια της. 

Ο ίδιος αρκέστηκε να πει ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα πλεκτάνης που έχει στηθεί με σκοπό την περιουσία του, ενώ τον στήριξαν και μέλη της οικογένειάς του, όπως ο αδερφός του, επίσης γνωστός για τη σχέση του με το κυβερνών κόμμα. 

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 18 ετών δίχως να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Ωστόσο έκρινε ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο. Οπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του σκηνοθέτη–ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη τον περασμένο Ιούλιο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σάλος. Μάλιστα η απόφαση για χορήγηση αναστολής δεν ήταν ομόφωνη καθώς διαφώνησαν δύο ένορκοι και ένας δικαστής. 

Με «συνταγή Λιγνάδη» λοιπόν το δικαστήριο άφησε να κυκλοφορεί ελεύθερος ένας άνθρωπος που κατά το παρελθόν φέρεται να βίαζε το ίδιο του το παιδί. Είναι ερώτημα με ποιο σκεπτικό οι λαϊκοί και τακτικοί δικαστές του Κακουργιοδικείου της Αρτας έλαβαν αυτή την απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη ένα πρόσωπο που καταδικάζεται έστω πρωτόδικα για εγκλήματα γενετήσιου χαρακτήρα σε βάρος ανηλίκου και συμπτωματικά προέρχεται από γνωστή οικογένεια με πολιτικές διασυνδέσεις κυκλοφορεί ελεύθερο. 

Δημήτριος Δήμος, δικηγόρος της καταγγέλλουσας

«Είναι μια πρώτη δικαίωση για την κόρη και όσα τράβηξε από τον πατέρα της». 

Ο Δημήτριος Δήμος είναι γνωστός δικηγόρος Ιωαννίνων και συνήγορος της καταγγέλλουσας. Το Documento επικοινώνησε μαζί του και ζήτησε τη νομική του άποψη για την υπόθεση: 

«Έγινε μια καταγγελία από την κοπέλα ότι ο πατέρας της όταν ήταν μικρό κοριτσάκι ασελγούσε πάνω της. Βρήκε το θάρρος μετά την ενηλικίωσή της να καταγγείλει το γεγονός αυτό. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το διάστημα, όπως κατέθεσε και η ίδια στο δικαστήριο, πάλεψε πολύ με τον εαυτό της για να μπορέσει να σταθεί και να βγάλει από μέσα της την οργή και τον θυμό, αλλά δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος αυτός που ενώ θα έπρεπε να είναι πρότυπο για την ίδια, κατέληξε να είναι ο εφιάλτης της. Το δικαστήριο έγινε στην Αρτα, μεικτό ορκωτό δικαστήριο με απόφαση καταδικαστική για τον πατέρα της, με ψήφους 7-0 μάλιστα (ομόφωνα) και με καταδικαστική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Κρίθηκε ένοχος και για τις δύο πράξεις για τις οποίες κατηγορείτο και το δικαστήριο του αναγνώρισε συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών δίχως κανένα ελαφρυντικό. Η αναστολή στην έφεση κρίθηκε με ψήφους 4-3, δεδομένου ότι δύο ένορκοι και ένας δικαστής είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να βρίσκεται στη φυλακή. Είναι μια πρώτη ηθική δικαίωση για την κόρη γι’ αυτά που τράβηξε όλα αυτά τα χρόνια από τον πατέρα της». 

Το Documento επικοινώνησε και με την κ. Ελένη Δρόσου, συνήγορο του πρωτοδίκως καταδικασθέντα, η οποία αρνήθηκε να μιλήσει για την υπόθεση.

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" 

Ας θυμηθούμε και μια άλλη περίπτωση:

κόρη του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στο έλεος του Πρέσβη της Βενεζουέλας

(Από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι»)

 

Όταν οι πολιτικοί μάς λένε «βγείτε και μιλήστε», απλώς υποκρίνονται.

Έχω υποστεί κακοποίηση, έκανα καταγγελία, δικαιώθηκα στο δικαστήριο.

Και τα τελευταία χρόνια κανείς δεν εκτελεί την απόφαση του δικαστηρίου.

Μιλήσαμε. Και μετά; Τι θα γίνει μετά;»

 

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις της κ. Ξένιας Μπουζαρανίδου, της γυναίκας που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φράνκλιν Γκονζάλες, στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA». 

Η κ. Μπουζαρανίδου, η οποία εργαζόταν ως σεφ στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, κακοποιήθηκε από τον τότε πρέσβη και όπως δηλώνει πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ της ζήτησε να δείξει «πολιτική ωριμότητα» και να μην καταγγείλει το περιστατικό.

Οι περιγραφές της για τον εφιάλτη που βίωσε είναι χαρακτηριστικές. 

«Το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω στην πρεσβεία της Βενεζουέλα. Το 2012 ήρθε ο κ. Φράνκλιν Γκονζάλες και έκανε τη ζωή μας κόλαση. Όχι μόνο τη δική μου, και άλλων 4 γυναικών. Σε τέτοιο σημείο, που πήγαινα στη δουλειά και ήθελα να είμαι αόρατη. Να μη με βλέπει» τονίζει, κάνοντας λόγο ότι ο πρέσβης έμπαινε στον χώρο εργασίας της με τα εσώρουχα και προσπαθούσε να την απομονώσει.  

«Είχα την ατυχία επειδή δούλευα στο σπίτι, στην οικία του πρέσβη, να είμαι μόνη μου. Οπότε δεν ήταν πολύ εύκολο να αποφύγω το αφεντικό μου. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ισοπεδωτικό. Σε ισοπεδώνει σαν άνθρωπο και είναι κάτι που το κουβαλάς κάθε μέρα μαζί σου. Δεν φεύγει, δεν είναι κάτι που ξεπερνάς σε μια μέρα. Έκανα περίπου 7χρόνια για να το ξεπεράσω μέσα μου» προσθέτει. 

Η παρέμβαση Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκάλυψη του θέματος 

Όπως αναφέρει και όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, Αλέξης Τσίπρας, παρενέβη με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, προκειμένου να απομακρυνθεί ο πρέσβης και να συγκαλυφθεί η υπόθεση. 

«Έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί το θέμα. Υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά», αναφέρει η σεφ.

«Εκείνη την εποχή ήταν σε άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλα ήταν πολύ καλές. Ήταν προεκλογική περίοδος, οπότε το να έβγαινε ένα τέτοιου τύπου σκάνδαλο, θα αμαύρωνε ίσως την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα» συμπληρώνει. 

Σύμφωνα με την κ. Μπουζαρανίδου, από τις πέντε γυναίκες που κακοποίησε και παρενόχλησε σεξουαλικά ο πρέσβης της Βενεζουέλας, η ίδια και άλλη μια προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη. «Οι υπόλοιπες φοβήθηκαν» υποστηρίζει. 

Αφότου αντικαταστάθηκε ο κακοποιητής πρέσβης, η σεφ απολύθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας. Μάλιστα, δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά, καθώς όταν πήγαινε σε νέους εργοδότες και αυτοί τηλεφωνούσαν στην τέως εργασία της, εκείνοι την δυσφυμούσαν ως κακή υπάλληλο. 

Περιμένει ακόμα τη δικαίωση 

Παρότι η κ. Μπουζαρανίδου δικαιώθηκε δικαστικά και η υποθεσή της τελεσιδίκησε, ακόμα δεν έχει εκτελεστεί η απόφαση. 

«Η απόφαση με δικαιώνει πανηγυρικά. Λέει ότι απολύθηκα λόγω της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που υπέστην. Επιδικάζει μια ηθική βλάβη, κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απόλυση,», επισημαίνει. 

«Εξοργίστηκα και βγήκα να μιλήσω. Ακούγοντας να μιλάνε για το θέμα τους πολιτικούς, χρησιμοποίησαν και τη δική μου υπόθεση. Απλά υποκρινόντουσαν. Έχω υποστεί κακοποίηση, έκανα καταγγελία, δικαιώθηκα στο δικαστήριο. Και τα τελευταία χρόνια κανείς δεν εκτελεί την απόφαση του δικαστηρίου. Και εξοργίζομαι όταν ακούω τους πολιτικούς μας να λένε «βγείτε και μιλήστε». Μιλήσαμε. Και μετά; Τι θα γίνει μετά;» καταλήγει.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

Η εμμονή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να είναι «εγγυήτριες» αυτών που είναι έτοιμες να καταστρέψουν

Η περίπτωση της Κύπρου θα παραμείνει ίσως για πάντα το εμβληματικό παράδειγμα που καταρρίπτει τον μύθο των «εγγυήσεων» και της «προστασίας» που προσφέρουν οι στρατιωτικές συμμαχίες που έχουν ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες

 Hassan Hamade

VOLTAIRE NETWORK 

7 Οκτωβρίου 2022

https://www.voltairenet.org/article218195.html

 

Με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης (1994), το Λονδίνο, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα εγγυήθηκαν το μέλλον της Ουκρανίας. Με τις Συμφωνίες του Μινσκ (2015), το Βερολίνο, το Παρίσι και η Μόσχα εγγυήθηκαν τη πολιτική ειρήνη στην Ουκρανία. Σήμερα το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για προδοσία, αλλά τα γεγονότα αποδεικνύουν το αντίθετο.

Ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες που, υιοθετώντας παλιές ιμπεριαλιστικές συνήθειες, οργάνωσαν την τρέχουσα σύγκρουση, με στόχο να εμπλεξουν όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και τη Γερμανία, σε μια καταστροφική αντιπαράθεση.

Ο αυγγραφέας αυτού του άρθρου επιστρέφει στις εγγυήσεις που πρόσφεραν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε χώρες όπως ο Λίβανος, το Ιράκ και η Κύπρος, με το πρόσχημα της υπεράσπισής τους, ενω στην πραγματικότητα τις καταστρέφουν.

- - - - - - - - - - - - - 

Ο Τζο Μπάιντεν, ως γερουσιαστής των ΗΠΑ, προσπάθησε να επιβάλει ένα σχέδιο διαίρεσης του Ιράκ σε τρία κράτη. Ως αντιπρόεδρος επέβλεψε τις Συμφωνίες του Μινσκ στην Ουκρανία (2015). Και ως πρόεδρος ολοκληρώνει την καταστροφή του Ιράκ (που έχει καταστεί ακυβέρνητο), και της Ουκρανίας (που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης). 

«Αλίμονο σε όσους νομίζουν ότι είναι πλούσιοι, βασιζόμενοι στις υποσχέσεις ανθρώπων που θεωρούν φίλους». Αυτή η χιλιετής αραβική παροιμία ταιριάζει απόλυτα με τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία και το προηγούμενο Ελλάδας και Κύπρου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας αποφασίσει ήδη από το 2014 να προκαλέσουν τη Ρωσία σε σημείο να την παρασύρουν σε έναν πόλεμο τοκογλυφίας, ανέθεσαν την εκτέλεση της αποστολής στην κυβέρνηση Ζελένσκι, η οποία με επικεφαλής μια ομάδα ακραιφνών «νεοναζί», ανέλαβε να εκτελέσει την αποστολή κατά γράμμα, χωρίς να σκεφτεί σοβαρά τις συνέπειες που θα έχει αυτή η επικίνδυνη επιχείρηση για την Ουκρανία αλλά και για την επιβίωσή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ επιδεικνύουν αδιάκοπη «γενναιοδωρία» παρέχοντας στην κυβέρνηση του Κιέβου εμφανή και πρωτοφανή οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, ποιοτικά και ποσοτικά, αλλά ταυτόχρονα παραμελούν την κοινωνικοοικονομική πτυχή. Μια παράλογη στάση, αφού η έκταση της καταστροφής, που επηρεάζει βαθιά όλους τους ζωτικούς τομείς, αποτελεί προοίμιο για ένα μέλλον μεγάλης και επώδυνης κοινωνικής αστάθειας. 

Η κυβέρνηση Ζελένσκι λέει ότι είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα ώστε η Ουκρανία να έχει πρόσβαση στον παράδεισο του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ενσωσης, ή καλύτερα και στους δύο.


Ένα έργο που είναι σίγουρα πολύ φιλόδοξο υπό το πρίσμα της ελληνοκυπριακής εμπειρίας, η οποία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα και μάθημα για όσους τείνουν να μπερδεύουν τις επιθυμίες τους με πραγματικότητα. Τα μακρινά και πρόσφατα γεγονότα, καθώς και η πολυπλοκότητα των διεθνών συγκυριών θα πρέπει να προτρέπουν τους ονειροπόλους και τα υπερβολικά φλογερά πνεύματα να είναι προσεκτικοί.  

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022, σε μια γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε:

«Η Ελλάδα θέλει να μας απειλήσει με τους S-300. Ελλάδα, θυμήσου την ιστορία. Αν το παρακάνεις, θα το πληρώσεις ακριβά. Θέλουμε να πούμε μόνο ένα πράγμα στην Ελλάδα: θυμηθείτε τη Σμύρνη [την πυρκαγιά της Σμύρνης του 1922]». Ο Ερντογάν μιλούσε μέσω του ΝΑΤΟ που απαιτεί από την Ελλάδα να εγκρίνει μια αμερικανική στρατιωτική βάση στο έδαφός της. 

Και αν η Ουκρανία είναι εντελώς αδιάφορη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, η κυβέρνηση της Αθήνας φαίνεται ότι πάσχει από μια περίεργη αμνησία σε διπλωματικό και ιστορικό επίπεδο. Για να μην αναφέρουμε τα χρονικά των αμοιβαίων επιθετικών πολέμων με τη γείτονα και σύμμαχό της, την Τουρκία, που δεν αφορούν μόνο το παρελθόν, αλλά και το παρόν, ως καθημερινή ιστορία.  

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δικαιολογεί την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στο ουκρανικό έδαφος στο όνομα του διεθνούς δικαίου, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε, στις 3 Σεπτεμβρίου 2022 , να απειλήσει να εισβάλει στη γειτονική Ελλάδα στην κατάλληλη στιγμή. Ο Ερντογάν δεν μέτρησε τα λόγια του και εξέφρασε απειλές που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρες:

«Η κατοχή σας των νησιών [του Αιγαίου, κοντά στην Τουρκία] δεν μας δεσμεύει. Την κατάλληλη στιγμή θα κάνουμε ότι χρειάζεται. Θα μπορούσαμε να φτάσουμε ξαφνικά, το βράδυ». Παράξενη συμμαχία μέσα στο ΝΑΤΟ και οι διακηρυγμένες «εγγυήσεις σταθερότητας». 

Η μερική ή πλήρης ενσωμάτωση στη φοβερή πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ευνοεί μόνο ως όνειρο, ότι παρέχεται στο κράτος που την επιδιώκει, την ψευδαίσθησης της προστασίας του, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας του.  

Η περίπτωση της Κύπρου 

Η περίπτωση της Κύπρου, ενός πανέμορφου και ειρηνικού νησιού στην ανατολική Μεσόγειο, θεματοφύλακας μιας αξιοσημείωτης πολιτιστικής κληρονομιάς, θα παραμείνει ίσως για πάντα το εμβληματικό παράδειγμα που καταρρίπτει τον μύθο των «εγγυήσεων» και της «προστασίας» που προσφέρουν οι στρατιωτικές συμμαχίες με ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες. 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου (της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας) που έγιναν το 1959-1960 στη Ζυρίχη και το Λονδίνο μεταξύ των αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας υπό την υψηλή αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέληξαν στη Συμφωνία του Lancaster House για την ανεξαρτησία της Κύπρου με τις θεσπίστηκε ότι τρεις ξένες δυνάμεις θα ήταν «εγγυήτριες» της αυστηρής εφαρμογής των οδηγιών για το Κυπριακό Σύνταγμα και, συνεπώς, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. της Δημοκρατίας που γεννήθηκε απ' αυτές τις συμφωνίες.

Ποια απ’ αυτές τις τρεις δυνάμεις θα μπορούσε να εγγυηθεί την πραγματοποίηση του κυπριακού ονείρου και τη χειραφέτηση του νησιού, αυτού του λίκνου της εξαιρετικής συμβίωσης μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών της ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα μεταξύ αυτού της Φοινίκης και της Αρχαίας Ελλάδας; … Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, και πιστές στις εντολές της. Η Κύπρος θα είχε αναπτυχθεί με απόλυτη ασφάλεια και θα απολάμβανε ειρήνη και ηρεμία με τη σωστή τήρηση των συμφωνηθέντων. Τί άλλο θα μπορούσε να είναι πιο καθησυχαστικό; 

Το 1974, όταν η ελληνική δικτατορία των συνταγματαρχών οργάνωσε πραξικόπημα στην Κύπρο κατά του καθεστώτος του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, οι ΗΠΑ έστειλαν την Τουρκία να εισβάλει στο νησί. Η "Επιχείρηση Αττίλας", πραγματοποιήθηκε από την Τουρκία σε συνεννόηση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες , οι οποίες παρέμειναν στο παρασκήνιο. Και πέτυχαν δύο πουλιά με μια σφαίρα: την αποσταθεροποίηση και της Κύπρου και της Ελλάδας, μέσω της δικτατορίας των συνταγματαρχών που επιβλήθηκε από το δίκτυο του ΝΑΤΟ.

Όμως, δυστυχώς, δεν τηρήθηκε καμιά από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι δύο εταίροι της Ελλάδας – Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία– με τη Συμφωνία του Lancaster House για την αυστηρή εφαρμογή των συνταγματικών οδηγιών. Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος περιέπεσε σε ένα πλήρες αδιέξοδο σε ο,τι αφορά τη λετουργία της θεσμικής εξουσίας, το οποίο προκλήθηκε από το μποϊκοτάζ του Τούρκου αντιπροέδρου, μέλους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που οποίου η συνυπογραφή του ήταν απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Με αποτέλεσμα, μ'εσα σε μόλις τρία χρόνια, η χώρα να περιπέσει σε πλήρη θεσμική ακινησία. Η νεαρή δημοκρατία ενεπλάκη σε μια μοιραία σπείρα που ευνόησε την εισβολή στο νησί του τουρκικού στρατού, που αποτελεί την ανατολική αιχμή του δόρατος της Ατλαντικής Συμμαχίας. 

Η τουρκική εισβολή (Ιούλιος 1974) προκάλεσε την τραγωδία της μετατροπής ενός μεγάλου μέρους των πληθυσμών σε πρόσφυγες, με όλες τις κακοτυχίες που ακολούθησαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο επέτρεψε τον Τούρκο σύμμαχό του να το κάνει αυτό σε βάρος του Έλληνα συμμάχου του. Η διχοτόμηση της Κύπρου δεν έθιξε ούτε κατ’ ελάχιστο τα συμφέροντα και τα προνόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο διαθέτει δύο μεγάλες στρατιωτικές, αεροπορικές και ναυτικές βάσεις, τη Δεκέλεια και το Ακρωτήρι, που παραμένουν έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι απέγιναν οι «εγγυήσεις» τις οποίες υποσχέθηκαν τρία κράτη μέλη του ΝΑΤΟ;  Απόλυτη σιωπή. Πού είναι η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ προς τα μέλη του και προς τις χώρες που ισχυρίζεται ότι προστατεύει;  Απόλυτη σιωπή. 

Ο Hugh Foot (λόρδος Caradon), ήταν ένας πουριτανός, θαυμαστής του Oliver Cromwell που, ως αποικιακός διπλωμάτης, εκπροσώπησε το Στέμμα στην Παλαιστίνη, την Κύπρο, στη Νιγηρία και την Τζαμάικα. Ηταν ο τελευταίος Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο και ένας πολύ αυταρχικός σκηνοθέτης του έργου που κατέληξε στη Συμφωνία του Lancaster House, και ανταμείφθηκε με μια κολακευτική προαγωγή. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β', τον έχρισε Sir, με τον τίτλο του Λόρδου Caradon, για να τον ανταμείψει για το αριστοτεχνικό έργο του στην "λύση" της Κυπριακής κρίσης. Ο Hugh Foot (λόρδος Caradon) πρωταγωνίστησε και σε ένα ακόμη ιστορικό ραντεβού. Έχοντας γίνει μόνιμος αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη, συνέταξε και στη συνέχεια υπονόμευσε το άκρως αμφιλεγόμενο ψήφισμα 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, διατυπώνοντας διάφορες "εικασίες" σχετικά με τις γλωσσικές λεπτότητες του αγγλικού κειμένου και της μετάφρασης του ψηφίσματος.  

Ο Jeremy Greenstock (επίσης Sir) αυταπατώταν ότι μπορούσε να αφηγηθεί τα κατορθώματά του σε ένα βιβλίο με τίτλο: Iraq: The Cost of War, του οποίου η δημοσίευση απαγορεύτηκε για 11 χρόνια. Τελικά το έργο του βγήκε πολύ περικομμένο. Το Στέμμα δεν ήθελε ο Greenstock να αποκαλύψει την υπόθεση των δήθεν «ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής» που ενορχηστρώθηκε το 1998, ούτε το ότι συνέταξε το ιρακινό Σύνταγμα, που το σχεδίασε ad hoc για να καταστήσει τη χώρα ακυβέρνητη. 

Ένα άλλο ιστορικό αξιοπερίεργο: κατά τη διάρκεια της αμερικάνικης εισβολής και της επακόλουθης κατοχής στο Ιράκ, ο Paul Bremer, ως στρατιωτικός κυβερνήτης, χρησιμοποίησε τις δεξιότητες του Jeremy Greenstock, τότε μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη, για να συντάξει ένα νέο Σύνταγμα για το Ιράκ με το οποίο αποτράπηκε η δημιουργία ενός νέου ενωμένου, ανεξάρτητου και κυρίαρχου Ιράκ. Στην πραγματικότητα, το Σύνταγμα του Jeremy Greenstock μετέτρεψε το Ιράκ σε συνομοσπονδία, αν και η επίσημη ονομασία του είναι «Ιρακινή Ομοσπονδία». Ο συνομοσπονδιακός χαρακτήρας επηρεάζει έντονα τα προνόμια που αναγνωρίζει το Σύνταγμα στην αυτόνομη περιοχή, που ονομάζεται Ιρακινό Κουρδιστάν. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι, ως μαθητευόμενος μάγος, ο Jeremy Greenstock αποδείχθηκε ένας από τους πιο λαμπρούς μαθητές του λόρδου Hugh Foot (λόρδου Caradon) και σπουδαίος γνώστης χειραγώγησης. 

Ο Ερρίκος ντε Ζουβενάλ ξεκίνησε την καριέρα του από την αριστερά (ήταν σύζυγος της συγγραφέας Κολέτ) και την τερμάτισε προσχωρώντας στους Ιταλούς φασίστες. Για ένα μικρό διάστημα διετέλεσε Ύπατος Αρμοστής της Γαλλίας στη Συρία και τον Λίβανο. Για την καταπολέμηση των εθνικισμών προσπάθησε να χωρίσει τους Άραβες σε ομολογιακές μειονότητες, και το πέτυχε στον Λίβανο. 

Αυτοί οι δεσμοί μεταξύ των προαναφερόμενων χαρακτήρων και των έργων τους χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920. Ο Hugh Foot (μετάπειτα, λόρδος Caradon) ήταν διπλωμάτης μεγάλης ικανότητας, έχοντας επίγνωση των μεγάλων πολιτικών χειρισμών που συνόδευαν τη γέννηση των νέων κρατών μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γνώριζε πολύ καλά τις διαβολικές τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις πολλές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στην περιοχή του Λεβάντε, μετά τις συμφωνίες μεταξύ του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και του Φραγκίσκου Α' το 1536. Εδώ άρχισαν οι Ευρωπαίοι να δημιουργούν αυτό που οι Γάλλοι πρόξενοι στο Χαλέπι ονόμαζαν «μειονότητες», καθώς και άλλες μεθοδεύσεις...

Ο Hugh Foot γνώριζε ασφαλώς τους πραγματικούς στόχους της αποστολής του Henry de Jouvenel, «πατέρα» του Λιβανικού Συντάγματος, και πρώτου πολιτικού Ύπατου Αρμοστή στο Λίβανο, το έργο του οποίου  ενέπνευσε τον Hugh Foot, όταν χρησιμοποίησε το Σύνταγμα του Λιβάνου (1926) ως οδηγό για τη διαμόρφωση του Συντάγματος της Κύπρου πάνω από 30 χρόνια αργότερα. Πρόκειται για ένα γεγονός που αποκρύβεται επιμελώς με αποτέλεσμα ακόμη και οι Λιβανέζοι να το αγνοούν μέχρι σήμερα. 

Αυτή η συνοπτική ιστορική αναφορά προσφέρει μια ακριβή ιδέα για τις λεγόμενες «εγγυήσεις» και «προστασίες» που παρέχονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η ουκρανική τραγωδία μόλις άρχισε και ο κόσμος προσμένει σε ένα θαύμα για να σταματήσει η κούρσα προς τον πυρηνικό όλεθρο. Συχνά αναπολώ τη διάσημη δήλωση της Λιζ Τρους ενώ επρόκειτο να μπει στην Ντάουνινγκ Στριτ: «Αν χρειαστεί, είμαι έτοιμη να πατήσω το κουμπί του πυρηνικού πολέμου». 

Είναι φανερό ότι οι «εγγυήσεις» και οι «προστασίες», δεσμεύουν μόνο όσους πιστεύουν αφελώς σε αυτές.

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΤΩΝ FRANKENSTEIN 

23 παράφρονες «επιστήμονες» δημιούργησαν σε εργαστήριο της Βοστώνης

ένα νέο πολύ πιο θανατηφόρο ιό-Χίμερα

Κλεάνθης Γρίβας

21 Οκτωβρίου 2022

Ο νέος Χιμερικός Ιός-Βιοόπλο COVID με ποσοστό θανάτου 80%

δημιουργήθηκε από 23 παράφρονες «επιστήμονες»-Frankenstein στα National Emerging Infectious Diseases Laboratories (NEIDL) του Παν/μίου της Βοστώνης.

Η Βοστώνη είναι η νέα Wuhan, και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης είναι το νέο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Wuhan

«Είναι σαν πυρηνικό όπλο»

 «Σκότωσε το 80% των ποντικών που μολύνθηκαν με το νέο ιό»

Χρηματοδοτήθηκε από τον εγκληματία Anthony Fauci

Η ανθρωπότητα δεν διδάχθηκε τίποτα από την πρόσφατη τραγωδία

 «Είναι αρρώστια του καιρού μας, να οδηγούν τρελοί στραβούς» (Σαίξπηρ, Βασιλιάς Ληρ)

 

Πηγές: Natural News, 18/10/2022 • Children’s Health Defense, 18 και 20/10/2022 • Nature, 11/10/2022 • News Target, 21/10/2022 (αναλυτικά, στο τέλος του παρόντος)

 

[Χίμερα / Χιμερικός: Στη Βιολογία, υποδηλώνει έναν οργανισμό που οι ιστοί του ανήκουν σε δύο γενετικώς διάφορα είδη, δηλαδή ένα δημιούργημα από διαφορετικά βιολογικά είδη. Στην Ελληνική Μυθολογία, η Χίμαιρα αναφέρεται ως ένα πολύμορφο τέρας με κεφάλι λιονταριού, κορμί γίδας και ουρά φιδιού, που έβγαζε από το στόμα φωτιές. (Όμηρος, Ιλιάδα). Η Χίμαιρα ήταν παιδί του Τυφώνα και της Εχίδνας (που ήταν μισή γυναίκα και μισή φίδι), αδέλφια της ήταν η Λερναία Ύδρα, ο Ορθος (σκυλί-τέρας με δύο κεφάλια και φιδίσια ουρά) και ο Κέρβερος (ο φύλακας του κάτω κόσμου με τα πενήντα κεφάλια και τις φιδίσιες ουρές). Παιδιά της Χίμαιρας ήταν ο Λέων της Νεμέας και η Σφίγγα με κεφάλι γυναίκας και σώμα λιονταριού. (Ησίοδος)]

 

Μια ομάδα από 23 παράφρονες «επιστήμονες»-Frankenstein κατασκεύασαν στα εργαστήρια National Emerging Infectious Diseases Laboratories (NEIDL) του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ένα νέο στέλεχος του ιού COVID-19, «βελτιωμένο» ως προς τα θανατηφόρα αποτελέσματά τουο οποίος σκότωσε το 80% των ποντικών που είχαν μολυνθεί πειραματικά απ’ αυτόν σε εργαστηριακό περιβάλλον, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2022.

 (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.10.13.512134v1.full.pdf)

Η δημοσίευση της μελέτης  προκάλεσε έντονη ανησυχία από το γεγονός το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (80%) του νέου ιού δημιουργεί την «δυνατότητα να σκοτωθούν απ’ αυτόν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από κάθε μεμονωμένο πυρηνικό όπλο».!  Οι ανησυχίες εντάθηκαν από το γεγονός ότι: 

(α) Αυτή η έρευνα -όπως όλες οι έρευνες τύπου «κέρδους-λειτουργίας» - GoF, είναι παράνομη  στις ΗΠΑ. 

(β) Πραγματοποιήθηκε σε ένα εργαστήριο ταξινομημένο ως BSL-3 (μειωμένης ασφάλειας) και όχι σε ένα BSL-4 (ύψιστης ασφάλειας) όπως θα επιβάλλονταν ακόμη και εάν ήταν νόμιμη. 

Στις ΗΠΑ υπάρχουν 13 εργαστήρια επιπέδου βιοασφάλειας επιπέδου BSL-4. Ενώ, σύμφωνα με το Nature  κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο 40 νέα εργαστήρια ιολογίας επιπέδου βιοασφάλειας BSL-4, σε μια φρενήρη κούρσα ποιος θα προλάβει να εξοντώσει την ανθρωπότητα αποτελεσματικότερα. 

(γ) Χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), με επικεφαλής τον Anthony Fauci, τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του «βαθέως κράτους» στο χώρο της υγείας στις ΗΠΑ από το… 1984 (σύμπτωση με το ομότιτλο έργο του Orwell). 

Ο Anthony Fauci, σκοτεινός Ιάγος του «βαθέως κράτους», χρηματοδότησε και αυτή την παράνομη και επικίνδυνη «έρευνα» (GoF) για τη δημιουργία ενός νέου ιού-Χίμερα με ομοσπονδιακά κονδύλια, όπως ακριβώς είχε κάνει και με την αντίστοιχη έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, από την οποία προέκυψε η πρόσφατη πλανητική τραγωδία της COVID: μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή με τη νέκρωση της κοινωνίας και της οικονομίας. 

Γοητευμένοι απ’ αυτό, το «βαθύ κράτος» και ο Anthony Fauci είχαν την φαεινή ιδέα να δημιουργήσουν μία νέα «βελτιωμένη» έκδοση του πρότερου ιού-Χίμερα από την θανατηφόρα δράση της οποίας δεν θα ξέφευγε το 70%-80% του πληθυσμού! 

Έτσι, ο Fauci χρηματοδότησε με 1 εκατομμύριο δολάρια το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης -μέσω της EcoHealth- την δημιουργία νέου στελέχους covid με ποσοστό θανάτου 80%, κατά παράβαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ. 

Με αποτέλεσμα, η Βοστώνη να είναι η νέα Wuhan και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης να είναι το νέο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Wuhan.  

Αυτή η έρευνα «κέρδους λειτουργίας (gain of function –GoF) είναι του ίδιου τύπου με αυτή που οδήγησε στη δημιουργία και τη διαφυγή του αρχικού στελέχους του COVID-19 από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, παρά τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες εργαστηριακές αποδράσεις και περισσότερες πανδημίες, και παρόλο που οι έρευνες GOF είναι τυπικά παράνομες στις ΗΠΑ. 

 • Οι 23 παράφρονες «επιστήμονες» λένε ότι η έρευνά τους επικεντρώνεται στην«χειραγώγηση των παθογόνων παραγόντων για να γίνουν πιο επικίνδυνα, με την ελπίδα να προλάβουμε ένα μελλοντικό ξέσπασμα». (!!!) 
 • Ο Robert F. Kennedy, Jr.,πρόεδρος του συμβουλίου και επικεφαλής νομικός σύμβουλος του οργανισμούChildren’s Health Defense, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των Frankenstein, επισήμανε αφενός τους πιθανούς κινδύνους μιας τέτοιας έρευνας (GoF), και αφετέρου την ομοσπονδιακή χρηματοδότησή της: «Τι θα μπορούσε να είναι πιο τρελό από το να χρηματοδοτεί τα πειράματα ο Άντονι Φάουτσι;». 
 • Η Rachel Lapal Cavallario, αναπληρώτρια αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων και κοινωνικών μέσων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, διατείνεται στα μέσα ενημέρωσης ότι: «Η έρευνα που διεξήχθη δεν ήταν έρευνα κέρδους-λειτουργίας… στην πραγματικότητα, αυτή η έρευνα έκανε τον ιό λιγότερο επικίνδυνο». (!!!)

Πρόκειται για ένα θρασύτατο και βλακώδη ισχυρισμό που αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες. 

 • Ο γιατρός και γερουσιαστής Roger Marshall (R-Kan.), είπε ότι: 

«Η εργασία ήταν μια θανατηφόρα έρευνα τύπου κέρδους-λειτουργίας για ιούς που δημιουργεί την δυνατότητα να σκοτωθούν περισσότεροι άνθρωποι από ‘ό,τι με κάθε μοναδικό πυρηνικό όπλο. Οι ιοί έχουν καταφέρει να διαφύγουν ακόμη και από τα πιο ασφαλή εργαστήρια. Αυτό το είδος ερευνών πρέπει να σταματήσει αμέσως». 

 • Η Jessica Rose, Ph.D., σχολιάζοντας την έρευνα NEIDL έγραψε σε Substack,: 

«Αυτό που έχουν κάνει με αυτή την έρευνα, όπως προκύπτει από τις δικές τους περιγραφές των μεθόδων και των αποτελεσμάτων τους, μοιάζει με τρέλα. Είναι παρόμοιο με τρέλα γιατί κατασκεύασαν στο εργαστήριό τους έναν θανατηφόρο παθογόνο (με ποσοστό θνησιμότητας 80% στα πειραματικά τους ποντίκια). Και επιπλέον βασικά δημοσίευσαν μια συνταγή για την κατασκευή του [κάνοντάς την προσιτή σε οποιονδήποτε διαθέτει στοιχειώσεις γνώσεις και εύκολα προμηθεύσιμο εξοπλισμό]. Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για μια έρευνα τύπου «κέρδους-λειτουργίας» (GoF). Τίποτα άλλο δεν θα μπορούσε να την περιγράψει καλύτερα». 

 • Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους της έρευνας, επαναλαμβάνοντας το γνωστό ανοητολόγημα ότι «η έρευνα θα προσφέρει τη δημόσια υγεία», χωρίς καμιά αναφορά στους κινδύνους της κατασκευής ενός νέου ιού που προκάλεσε θνησιμότητα ς 80% στα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα: 

«Η έρευνα αναθεωρήθηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ιδρυματικής Βιοασφάλειας (IBC), η οποία αποτελείται από επιστήμονες (!) και από μέλη της τοπικής κοινότητας. Επίσης, η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας της Βοστώνης ενέκρινε επίσης την έρευνα. Επιπλέον, αυτή η έρευνα αντικατοπτρίζει και ενισχύει τα ευρήματα άλλης, παρόμοιας έρευνας που διεξήχθη από άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του FDA. Τελικά, αυτή η έρευνα θα προσφέρει δημόσιο όφελος οδηγώντας σε καλύτερες, στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των μελλοντικών πανδημιών». 

Όλα αυτά, απλώς επιβεβαιώνουν ότι «είναι αρρώστια του καιρού μας, να οδηγούν τρελοί στραβούς» (Σαίξπηρ, Βασιλιάς Ληρ) 

Η διαφυγή επικίνδυνων ιών από εργαστήρια είναι φαινόμενο συχνό και ανατριχιαστικό 

 • Το Bloomberg ανέφερε: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης προκάλεσανανησυχίεςαυτή την εβδομάδα δημιουργώντας μια πιο θανατηφόρα έκδοση της παραλλαγής Omicron COVID . Στο επίκεντρο της αναταραχής είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές δεν είχαν καμία υποχρέωση να ενημερώσουν κανέναν ​για ό,τι έκαναν, εκτός ​από μια εσωτερική επιτροπή αναθεώρησης. Ορισμένοι υπάλληλοι των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ) πληροφορήθηκαν για την έρευνα μόνο από τα μέσα ενημέρωσης. 
 • Το Nature ανέφερε την περασμένη εβδομάδα τα ότι 40 νέα εργαστήρια ιολογίας που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο. Γνωστά ως εργαστήρια BSL-4, είναι σχεδιασμένα να εργάζονται με τα πιο επικίνδυνα παθογόνα. Κατασκευάζονται στην Ινδία, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες, το Καζακστάν και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων χωρών. 

Ο φαινομενικός στόχος είναι να μας καταστήσουν ασφαλέστερους, αλλά ακόμη και πριν από αυτήν την τρέχουσα πανδημία, ορισμένοι ιολόγοι είδαν αυτά τα εργαστήρια BSL-4 ως πρόβλημα, αντίστοιχο με τον πολλαπλασιασμό των πυρηνικών οπλοστασίων. 

 • Το CBS News ανέφερε: Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) διερευνούν εάν τα επικίνδυνα πειράματα COVID του πανεπιστημίου της Βοστώνης θα έπρεπε να είχαν υποστεί ομοσπονδιακή επανεξέταση, αφού οι επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο ένα νέο ιό COVID-19,συνδυάζοντας τις παραλλαγές του αρχικού ιού με τις παραλλαγές Omicron. 

Οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές λένε ότι εξετάζουν εάν οι επιστήμονες θα έπρεπε να είχαν ζητήσει την άδειά τους πριν αναλάβουν έρευνα «κέρδους-λειτουργίας » (GoF) που μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο ιό με νέες αυξημένες δυνατότητες, που μπορεί να είναι «εγγενώς επικίνδυνες». 

 • Η Επιτροπής Δημόσιας Υγείας της Βοστώνης (η οποία ενέκρινε ένα προτεινόμενο ερευνητικό πρωτόκολλο που της υποβλήθηκε από τους επιστήμονες τον Μάρτιο του 2020), δήλωσε τώρα ότι εξετάζει τα υλικά της διεξαγωγής της έρευνας από τους επιστήμονες της «για να διαπιστώσει εάν η έρευνα διεξήχθη σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και εάν εποπτεύονταν σωστά».  
 • Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης δήλωσε ότι η έρευνά του ακολούθησε «όλες τις απαιτούμενες ρυθμιστικές υποχρεώσεις και τα πρωτόκολλα» προκειμένου να πειραματιστεί με ασφάλεια με τους ιούς.Οι επιστήμονες μελετούσαν τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η εξαιρετικά μεταλλαγμένη πρωτεΐνη ακίδας της παραλλαγής Omicron στη γενικά πιο ήπια σοβαρότητά της σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα. 
 • Δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης είχε δημιουργήσει ένα θανατηφόρο στέλεχος του SARS-CoV-2 στα εργαστήριά του, το ίδρυμα υποστηρίζει με ανακοίνωσή του, ότι τα μέσα ενημέρωσης παρερμηνεύουν αυτό που το ίδρυμα πραγματικά έκανε. (MedPage Today 18 Οκτωβρίου 2022) 
 • Σύμφωνα με τον Marc Lipsitch, επιδημιολόγο και μικροβιολόγο μολυσματικών ασθενειών: «το πανεπιστήμιο της Βοστώνης μπορεί να διαστρεβλώσει τις αναφορές των ευρημάτων του με όποιον τρόπο θέλει, αλλά αυτό που έκαναν δεν είναι παρά μια ακόμα έρευνα κέρδους- λειτουργίας.Με άλλα λόγια, η διαδικασία έκανε το στέλεχος Omicron πιο επικίνδυνο. Μέσω αυτής φυσικός ιός αποκτά ανοσολογική διαφυγή από την εισαγωγή της ακίδας Omicron με τρόπους που περιγράφει λεπτομερώς το έγγραφο. Αυτό είναι έρευνα κέρδους- λειτουργίας». (Twitter Marc Lipsitch, 18 Οκτωβρίου 2022) 
 • Η δημοσιογράφος Emily Kopp στο US Right to Know, προσθέτει ότι: «ένας συνεργάτης της EcoHealth εργάζεται στο εργαστήριο της Βοστώνης. Η EcoHealth, που συνεργάστηκε με τον Δρ. Άντονι Φάουτσι για την χρηματοδότηση του εργαστηρίου της Βοστώνης, είχε συνεργαστεί επίσης και για τη χρηματοδότηση των επικίνδυνων πειραμάτων κέρδους-λειτουργίας για τον ιό SARS από το εργαστήριο της Wuhan». (Twitter Emily Kopp 18 Οκτωβρίου 2022 ) 

ΠΗΓΕΣ 

https://www.naturalnews.com/2022-10-18-suicide-science-boston-university-creates-new-chimeric-covid-bioweapon-with-80-kill-rate-has-humanity-learned-nothing.html 

 • Children’s Health Defense - 18 Οκτωβρίου 2022

https://childrenshealthdefense.org/defender/new-covid-strain-risky-gain-of-function-research/ 

 • Pronews, 19 Οκτωβρίου 2022

https://www.pronews.gr/ygeia/o-anthony-fauci-xrimatodotise-tin-dimiourgia-enos-neou-pio-thanatiforou-koronoiou-einai-san-pyriniko-oplo/ 

https://childrenshealthdefense.org/defender/b9-8a2a-4188-8dba-f4c1648a7876 

 • Nature – 11 Οκτωβρίου 2022

https://www.nature.com/articles/d41586-022-03181-x

Ο COVID προκαλεί παγκόσμια αύξηση των εργαστηρίων που χειρίζονται επικίνδυνα παθογόνα 

 • News Target – 21 Οκτωβρίου 2022

ο Fauci χρηματοδότησε με 1 εκατομμύριο δολάρια το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης -μέσω της EcoHealth- την δημιουργία νέου στελέχους covid με ποσοστό θανάτου 80%, κατά παράβαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ κηρύσσουν πόλεμο σε Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία

Thierry Meyssan

VOLTAIRE NETWORK - Παρίσι - 4 Οκτωβρίου 2022

https://www.voltairenet.org/article218173.html

 

Ο διεθνής Τύπος αντιμετωπίζει ως είδηση ​​τη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, ενώ εμείς την αναλύουμε ως πολεμική πράξη κατά της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας.  

Οι τρεις διαδρομές τροφοδοσίας της Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο διακόπηκαν ταυτόχρονα και εγκαινιάστηκε ένας νέος αγωγός με τερματικούς σταθμούς στην Πολωνία.

Όπως ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διείδε τον αναπόφευκτο διαμελισμό της Σοβιετικής Ένωσης κατά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, κι εμείς πιστεύουμε ότι η δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream σηματοδοτεί την αρχή της οικονομικής καταστροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο αγώνας των ΗΠΑ για τη διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας έχει εισέλθει στην τρίτη φάση του. 

 • Πρώτη φάση: Η ΗΠΑ διευρύνουν το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, κατά παράβαση των δυτικών δεσμεύσεων να μην εγκαταστήσουν αμερικανικά όπλα στην κεντρική Ευρώπη, πράγμα που αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία, η οποία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα τεράστια σύνορά της.
 • Δεύτερη φάση: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν στην Ουκρανία μια κυβέρνηση από υπερεθνικιστές («Ναζί», όπως τους χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο), οι οποίοι απαγόρευσαν στους Ρωσόφωνους συμπατριώτες τους να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, τους στέρησαν τις δημόσιες υπηρεσίες και τελικά τους βομβάρδισαν στο Ντονμπάς.Η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή και επενέβη στρατιωτικά για να βάλει τέλος στη δοκιμασία τους.

 • Τρίτη φάση: Οι ΗΠΑ επιβάλουν πλήρη αλλαγή του ενεργειακού εφοδιασμού της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης.Την ίδια μέρα που σταμάτησε λειτουργία των αγωγών Nord Streamλόγω των σαμποτάζ και η διακόπηκε η συντήρηση του αγωγού Turkish Stream,  καταστρέφοντας οικονομικά και υποβαθμίζοντας γεωπολιτικά τη Δυτική Ευρώπη, εγκαινιάστηκε πανηγυρικά ο αγωγός αερίου της Βαλτικής, Baltic Pipe, αναβαθμίζοντας γεωπολιτικά την Πολωνία. 

Τα σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream είναι τα σημαντικότερα σαμποτάζ στη σύγχρονη ιστορία. Είναι μια πράξη πολέμου κατά της Ρωσίας (51%) και της Γερμανίας (30%), που είναι συνιδιοκτήτες αυτών των κολοσσιαίων επενδύσεων, αλλά και κατά της Ολλανδίας (9%) και της Γαλλίας (9%). Προς το παρόν κανένα από τα θύματα δεν έχει αντιδράσει δημόσια. 

Για να πραγματοποιηθούν καταστροφές αυτού του είδους και του μεγέθους ήταν απαραίτητο να υπάρχουν στην περιοχή υποβρύχια επανδρωμένα με «ομάδες ειδικών καταστροφών» με κατάλληλο εξοπλισμό, τα οποία έχουν εντοπιστεί από τις  χώρες της περιοχής. Επισήμως δεν υπάρχουν στοιχεία, με την αστυνομική έννοια του όρου, αλλά οι «κάμερες παρακολούθησης» (σόναρ) έχουν μιλήσει. Τα ενδιαφερόμενα κράτη γνωρίζουν με βεβαιότητα ποιος είναι ο ένοχος, αλλά, είτε δεν σκοπεύουν να αντιδράσουν, διατρέχοντας τον κίνδυνο να διαγραφούν από τον πολιτικό χάρτη, είτε ετοιμάζουν κρυφά να απαντήσουν σε αυτή τη πειρατική επιχείρηση, πράγμα που θα τις καθιστούσε πραγματικούς πολιτικούς πρωταγωνιστές. 

Ας θυμηθούμε το πραξικόπημα στο Αλγέρι το 1961 και τις επιθέσεις κατά της ζωής του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ Ντε Γκολ που ακολούθησαν. Ο Ντε Γκολ προσποιήθηκε ότι πίστευε ότι αυτές ήταν έργο της Μυστικής Οργάνωσης Στρατού (ΟΑΣ), που δημιουργήθηκε από τους Γάλλους που αντιτάχθηκαν στην ανεξαρτησία της Αλγερίας. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της εποχής, Maurice Couve de Murville, ανέφερε δημόσια τον ρόλο της ισπανικής Opus Dei και της CIA στην οργάνωση και τη χρηματοδότηση των επιθέσεων. Ο Ντε Γκολ εντόπισε τους προδότες, αναδιοργάνωσε την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις και πέντε χρόνια αργότερα ανακοίνωσε ξαφνικά την αποχώρηση της Γαλλίας από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ, στην οποία έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων για να κλείσει το γραφείο του ΝΑΤΟ στο Παρίσι-Ντοφίν και να μετακομίσει στο Βέλγιο. Παράλληλα, έδωσε λίγο περισσότερο χρόνο για να κλείσουν οι 29 στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ. Και, αργότερα, άρχισε να ταξιδεύει στο εξωτερικό για να καταγγείλει την υποκρισία των ΗΠΑ, ειδικά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η Γαλλία ανέλαβε αμέσως τον ρόλο της δύναμης αναφοράς στις διεθνείς σχέσεις. Αυτά τα γεγονότα δεν εξηγούνται ποτέ δημόσια, αλλά που μπορούν να επιβεβαιωθούν από όλους τους πολιτικούς ηγέτες της εποχής. [*]

 [*] «Όταν το δίκτυο Stay-behind [του ΝΑΤΟ] θέλησε αντικαταστήσει τον De Gaulle», Thierry Meyssan, Voltaire Network , 10 Σεπτεμβρίου 2001. 

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ σχεδίασαν έναν χάρτη που διαταράσσει τις διεθνείς σχέσεις και τις ώθησε να ανατρέψουν κυβερνήσεις και να διεξάγουν πολέμους προκειμένου να δημιουργήσουν διαδρομές μεταφοράς για πηγές ενέργειας. Αυτή ήταν η κύρια δραστηριότητα του Αντιπροέδρου Al Gore για οκτώ χρόνια, και τώρα του ειδικού συμβούλου Amos Hochstein. Ας θυμηθούμε τον πόλεμο της Υπερδνειστερίας, με στόχο να βάλουμε στα χέρια μας έναν κόμβο αγωγού [*] , καθώς και τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, για να δημιουργήσουμε μια οδό επικοινωνίας μέσω των Βαλκανίων, τον «VIII διάδρομο». Τώρα αποκαλύπτονται τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατανοήσουμε τη ζημιά που μόλις υπέστη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία, πιθανότατα, θα προκαλέσει την οικονομική της κατάρρευση, διότι η ίδια η ΕΕ έχει λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για τη δική της αποτυχία. 

[*] «Στην καρδιά του «Πολέμου του φυσικού αερίου», η μικρή Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας», Arthur Lepic, Réseau Voltaire , 3 Ιουλίου 2007 και «Το 1992, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να συντρίψουν στρατιωτικά την Υπερδνειστερία», Thierry Meyssan, Réseau Voltaire , 17 Ιουλίου 2007. 

Μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2022, οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ένωσης προέρχονταν κυρίως από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Brotherhood , που διασχίζει την Ουκρανία, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, και μέσω του αγωγού Turkisch Stream . Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι «εγγυήτριεςς» της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξουδετέρωσαν διαδοχικά αυτούς τους αγωγούς. Ο αγωγός φυσικού αερίου Brotherhood, είναι ακόμη εν μέρει λειτουργικός, αλλά μπορεί να κλείσει οριστικά κατόπιν εντολής του Κιέβου. Οι αγωγοί Nord Stream έχουν υποστεί δολιοφθορά. και ο αγωγός Turkish Stream δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ κατόπιν «αιτήματος» των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Πριν από 11 χρόνια, οι Ευρωπαίοι γιόρτασαν την ένωση με τη Ρωσία με την ψευδαίσθηση της οικοδόμησης ενός ειρηνικού και ευημερούντος κόσμου. 

Μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2022, η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασιζόταν κυρίως στην παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας, την οποία γονάτισαν οι ΗΠΑ, διακόπτοντας το Nord Stream. Σύμφωνα με τη φόρμουλα του Λόρδου Ismay, του πρώτου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, η «μεγάλη στρατηγική» των Αγγλοσάξωνων είναι: «Κρατήστε τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω».  

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν αντιτάχθηκε στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αφού υιοθέτησε περιττές κυρώσεις εναντίον εταιρειών σε αυτές τις χώρες, ο Ρίγκαν διέταξε τον Γουίλιαμ Κέισι, διευθυντή της CIA, να σαμποτάρει τον αγωγό Yamal στην Πολωνία. Η εντολή εκτελέστηκε.

Πρόκειται για μια πολιτική που ακολουθείται συνεχώς από τη δεκαετία του 1950 από όλες τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Ο αγωγός Nord Stream κατασκευάστηκε από 9 κράτη και ανήκει σε 4 απ’ αυτά. Τέθηκε σε λειτουργία το 2011. Από την αρχή της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, (2017-2020), το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει απειλήσει με κυρώσεις τις εταιρείες που συνεργάστηκαν στη λειτουργία του Nord Stream 1 και εκείνες που εμπλέκονται στο στην κατασκευή του Nord Stream 2. Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ χλεύασε την υποταγή των Γερμανών στο ρωσικό αέριο. Οι ΗΠΑ και η Πολωνία, έχουν αναπτύξει ένα οπλοστάσιο νομικών εμποδίων με στόχο την παρεμπόδιση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Από αυτή την άποψη, τίποτα δεν έχει αλλάξει με τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Η Γερμανία έκανε μεγάλο λάθος που τη θεώρησε πιο καλοπροαίρετη. 

Είναι αλήθεια ότι τον Ιούλιο του 2021 συμφωνήθηκε η αντικατάσταση του αερίου του αγωγού Nord Stream 2, με υδρογόνο που παράγεται… στην Ουκρανία και ότι από το 2024, μετά τους όρους της ρωσο-ουκρανικής σύμβασης, θα μεταφέρεται μέσω του παλιού ανακαινισμένου αγωγού Brotherhood . 

Ο εκλεγμένος τον Δεκέμβριο του 2021, καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε δύο σοβαρά λάθη μέσα σε λίγους μήνες.

 • Το πρώτο λάθος το έκανε αμέσως μετά τις εκλογές στις 7 Δεκεμβρίου 2021, όταν πήγε στον Λευκό Οίκο για να προσπαθήσει να αντισταθεί στις ΗΠΑ που του ζητούσαν να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αέριο. 

Επιστρέφοντας στη Γερμανία, αποφάσισε να διατηρήσει τον αγωγό Nord Stream 1, να αναζητήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να μπλοκάρει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 και να εφαρμόσει τη συμφωνία του Ιουλίου 2021, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της γερμανικής βιομηχανίας, και να μη θιγεί το δόγμα των Πράσινων, που αποτελούν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο καγκελάριος ήταν λουσμένος με κρύο ιδρώτα: ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ικανές να καταστρέψουν τον Nord Stream 2» και ότι «θα το έκαναν αν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ήταν ανατριχιαστικό για τον Scholz να ακούει τον επικυρίαρχό του να του λέει κατά πρόσωπο ότι είχε τη δύναμη να καταστρέψει μια επένδυση της Γερμανίας αξία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν μια τρίτη χώρα ενεργούσε χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αμερικανικές επιταγές. Δεν γνωρίζουμε εάν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων κεκλεισμένων των θυρών ο Πρόεδρος Μπάιντεν απείλησε επίσης με την καταστροφή του Nord Stream 1, κάτι που δεν πρέπει να αποκλειστεί. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον Όλαφ Σολτς, ο καγκελάριος επέστρεψε στη Γερμανία αναστατωμένος.

 • Το δεύτερο λάθος το έκανε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, όταν ο καγκελάριος Scholz είπε ότι η Γερμανία επιθυμεί να ξεφύγει από την αγγλοσαξονική προστασία και να εγγυηθεί άμεσα τόσο τη δική της ασφάλεια όσο και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Όπως δήλωσε: «Ως το πολυπληθέστερο έθνος, το πιο ισχυρό οικονομικά και γεωγραφικά τοποθετημένο στο κέντρο της ηπείρου, οι ένοπλες δυνάμεις του πρέπει να γίνουν ο πυλώνας της συμβατικής άμυνας στην Ευρώπη».Διευκρινίζοντας ότι μιλούσε μόνο για «συμβατική άμυνα», εννοούσε να λάβει υπόψη την ευαισθησία της γειτονικής Γαλλίας, της μοναδικής πυρηνικής δύναμης της Ένωσης.  

Ο Scholz δεν συνειδητοποίησε ότι, με το να φανταζόταν ότι μπορεί να διαφύγει από την κατάσταση του στρατιωτικού προτεκτοράτου των ΗΠΑ, έσπαγε το Δόγμα των Straussians. που κυριαρχούν στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής. Ενας απ΄αυτούς, ο Paul Wolfowitz υπέγραψε το 1992 την "Καθοδήγηση της Αμυντικής Πολιτικής", στην οποία δηλώνεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετώπιζαν οποιαδήποτε κίνηση για την ευρωπαϊκή χειραφέτηση ως casus belli». (ορισμένα αποσπάσματά της δημοσιεύθηκαν στους New York Times) [*] 

[*] «Το Σχέδιο Στρατηγικής των Η.Π.Α. απαιτεί την ασφάλιση ότι δεν θα αναπτυχθούν αντίπαλοι» του Patrick Tyler. «Αποσπάσματα από το σχέδιο του Πενταγώνου: Αποτρέψτε την επανεμφάνιση ενός νέου αντιπάλου», New York Times, 8 Μαρτίου 1992. «Διατηρώντας το Πρώτα οι ΗΠΑ, το Πεντάγωνο θα αποκλείσει την αντίπαλη υπερδύναμη» του Barton Gellman, The Washington Post, 11 Μαρτίου 1992. 

Έξι μέρες αργότερα οι Navy Seals των ΗΠΑ ανατίναξαν τους δύο αγωγούς της Βαλτικής Θάλασσας, πηγαίνοντας τη Γερμανία έντεκα χρόνια πίσω. 

Λίγες ώρες μετά τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream, εγκαινιάστηκε με πολλές φανφάρες ο αγωγός φυσικού αερίου Baltic Pipe,  από τον Πολωνό πρόεδρο, τον Δανό πρωθυπουργό και τον Νορβηγό υπουργό Ενέργειας. Ο νέος αγωγός δεν έχει την ίδια εμβέλεια με τον Nord Stream , αλλά θα είναι αρκετός για να προκαλέσει ριζικές αλλαγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία προηγουμένως κυριαρχούσε η γερμανική βιομηχανία που τροφοδοτούνταν από ρωσικό αέριο, τώρα, χάρη στο νορβηγικό αέριο, θα εξαρτηθεί από την Πολωνία. Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki, εξέφρασε θριαμβευτικά όλο το μίσος του λέγοντας: «Η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στον τομέα του φυσικού αερίου τελειώνει' ήταν μια εποχή που χαρακτηρίζεται από εκβιασμό, απειλές και εκβιασμούς». 

Η πράξη πολέμου των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλλίας και Ολλανδίας, μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τα γεγονότα στην Ουκρανία. Είναι μια πολύ πιο σοβαρή επίθεση από όλες τις προηγούμενες επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χτυπήσει τους συμμάχους τους. Σε άλλα άρθρα έχω εξηγήσει εκτενώς τι στόχευαν οι Straussians με τις προκλήσεις τους στην Ουκρανία. Τα πρόσφατα γεγονότα εξηγούν γιατί η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το Σχέδιο των Straussians, δείχνoντας ότι η «μεγάλη στρατηγική» δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του 1950.  

Το 2017, ο πρόεδρος Τραμπ, συμμετείχε στην έναρξη της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών». Η Ουάσιγκτον συχνά κερδίζει επειδή βλέπει πιο μακριά από τους συμμάχους της.  

Εάν δεν υπάρξει αντίδραση σε αυτή την πράξη πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδυναμωθεί οικονομικά, εκτός από την Πολωνία και τους 12 συμμάχους της στην Κεντρική Ευρώπη, τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών» (Intermarium). [*]  

 [*]  «Σαμποτάροντας τη ειρήνη στην Ευρώπη», Thierry Meyssan, Voltaire Network , 28 Ιουνίου 2022. 

Ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση. Τώρα προηγείται η Βαρσοβία. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι η Δυτική Ευρώπη και η Ρωσία, και η Ουκρανία, που θα καταστραφεί για να πετύχει αυτό το παιχνίδι της σφαγής.

Τιερί Μεϊσάν 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σε αυτή την Εποχή της Προπαγάνδας, ειδικά μετά τα σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream , οι οποίοι εν μέρει ανήκουν σε χώρες της ΕΕ, πρέπει να έχουμε όλα τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τη γενική εικόνα του θεάτρου της αντιπαράθεσης, με γαλήνια κρίση.

Εγγραφή στο Newsletter - Μην εμπιστεύεστε τα Social Media!

COVID 19

04 Νοεμβρίου 2022

ΟΙ ΝΕΟ-ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΕΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ-COVID ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Κλεάνθης Γρίβας 4 Νοεμβρίου 2022   ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΕΜΒΟΛΙΟ-ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΖΗΤΟΥΝ… ΑΜΝΗΣΤΙΑ  Αφού κατέστρεψαν την κοινωνία και την οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα και αφού δολοφόνησαν εκατομμύρια ανθρώπους και κατέστρεψαν τις ζωές δισεκατομμυρίων άλλων προκαλώντας τους βλάβες με ένα φονικό δήθεν «εμβόλιο»,    το πολυπληθές αληταριάτο των διεφθαρμένων και αμαθών ή ημιμαθών...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

24 Οκτωβρίου 2022

"Γαλάζιος" παιδοβιαστής (της 11 ετών κόρης του) από τα Γιάννενα: Πρωροδίκως ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ - ΟΜΟΦΩΝΑ και ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ Προστατεύτηκε σε όλη την ποινική διαδικασία. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ «αλά Λιγνάδη» Η εισαγγελία δεν δημοσιοποίησε καν το όνομά του   Κουρδιστό Πορτοκάλι 23 Οκτωβρίου 2022 Αναδημοσιεύθηκε από την εφημερίδα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΣΜΟΣ

22 Οκτωβρίου 2022

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ Η εμμονή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να είναι «εγγυήτριες» αυτών που είναι έτοιμες να καταστρέψουν Η περίπτωση της Κύπρου θα παραμείνει ίσως για πάντα το εμβληματικό παράδειγμα που καταρρίπτει τον μύθο των «εγγυήσεων» και της «προστασίας» που προσφέρουν οι στρατιωτικές συμμαχίες που έχουν ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες  Hassan Hamade VOLTAIRE NETWORK  7 Οκτωβρίου 2022 https://www.voltairenet.org/article218195.html   Με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης (1994), το Λονδίνο, η...

COVID 19

21 Οκτωβρίου 2022

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΤΩΝ FRANKENSTEIN  23 παράφρονες «επιστήμονες» δημιούργησαν σε εργαστήριο της Βοστώνης ένα νέο πολύ πιο θανατηφόρο ιό-Χίμερα Κλεάνθης Γρίβας 21 Οκτωβρίου 2022 Ο νέος Χιμερικός Ιός-Βιοόπλο COVID με ποσοστό θανάτου 80% δημιουργήθηκε από 23 παράφρονες «επιστήμονες»-Frankenstein στα National Emerging Infectious Diseases Laboratories (NEIDL) του Παν/μίου της Βοστώνης. Η Βοστώνη είναι η νέα Wuhan, και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης είναι το νέο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΣΜΟΣ

16 Οκτωβρίου 2022

Οι ΗΠΑ κηρύσσουν πόλεμο σε Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία Thierry Meyssan VOLTAIRE NETWORK - Παρίσι - 4 Οκτωβρίου 2022 https://www.voltairenet.org/article218173.html   Ο διεθνής Τύπος αντιμετωπίζει ως είδηση ​​τη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, ενώ εμείς την αναλύουμε ως πολεμική πράξη κατά της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας.   Οι τρεις διαδρομές τροφοδοσίας της Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο διακόπηκαν ταυτόχρονα και εγκαινιάστηκε ένας νέος αγωγός με...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

15 Οκτωβρίου 2022

ΜΠΟΡΝΤΕΛΟΝ Η ΕΛΛΑΣ  Κλεάνθης Γρίβας 15 Οκτωβρίου 2022   Ο παιδοβιασμός εξωραΐζεται εξουσιαστικά όταν αποδίδεται ως παιδοφιλία και επιβραβεύεται υπουργικά, με την προσφορά BONUS (Ποσοστό Αναπηρίας 20-30%), με απόφαση του μαθηματικού κ. Γεώργιου Κουτρουμάνη, που ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2011) διά της συνήθους οδού των υπουργοποιήσεων.  Στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Π.Α.) του 2011, διαβάζουμε: (ΦΕΚ, Τεύχος Δεύτερο – Αρ. Φύλλου 2611  – ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΣΜΟΣ

04 Οκτωβρίου 2022

Το ΝΑΤΟ αντιμέτωπο με ένα κερασφόρο δίλημμα μετά την ψήφιση πρώην ουκρανικών περιοχών υπέρ της ένταξής τους στη Ρωσία  Η Μόσχα ανατρέπει το σενάριο του ΝΑΤΟ. Με την κίνησή της να απορροφήσει τα χαμένα εδάφη του Κιέβου, μεταφέρει τον αγώνα στο δικό της γήπεδο «Κερασφόρο δίλημμα»: Κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιος όταν έχει δύο ή περισσότερες επιλογές που και οι δύο είναι αβέβαιες ή παρουσιάζουν δυσκολίες Scott Ritter 2 Οκτωβρίου 2022...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΣΜΟΣ

04 Οκτωβρίου 2022

Michael Rubin: «Οι ΗΠΑ πρέπει να ανατινάξουν τον αγωγό Turk Stream όπως ακριβώς έκαναν με τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2» Το «γεράκι» των Δημοκρατικών Michael Rubin επιβεβαιώνει ότι ο Μπάιντεν διέταξε τα σαμποτάζ τους αγωγούς Nord Stream «Ο Μπάιντεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους τουρκικούς ενεργειακούς διαδρόμους με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε τους Nord Stream – και για τους ίδιους λόγους: προκειμένου να προωθήσει την διατλαντική ενεργειακή ασφάλεια».  Και υπάρχουν ακόμη...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΣΜΟΣ

04 Οκτωβρίου 2022

Tucker Carlson: Οι ΗΠΑ ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream; Φυσικά, και κατηγορούμε τον Πούτιν Tucker Carlson Fox News 27 Σεπτεμβρίου 2022  Ο Tucker Carlson του Fox News για τα σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην εκπομπή του «Tucker Carlson Tonight», 27-09-2022  https://www.realclearpolitics.com/video/2022/09/28/tucker_carlson_the_the_us_blow_up_the_nord_stream_pipelines.html?utm_medium=referral&utm_source=mixi&utm_campaign=realclearpolitics   Tucker Carlson:...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΣΜΟΣ

01 Οκτωβρίου 2022

ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ NORD STREAM – ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ;  Alex Latier και Johannes Stern - Global Research – 30 Σεπτεμβρίου 2022  https://www.globalresearch.ca/bombing-nord-stream-pipeline-who-benefits/5794980  ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ  Τόνι Καρταλούτσι - Global Research – 20 Δεκεμβρίου 2018  https://www.globalresearch.ca/blocking-nord-stream-2-to-fight-russian-dictatorship-us-dictates-to-europe/5663454    Τη Δευτέρα, 25/09/2022, ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις έπληξαν σημειώθηκαν στους...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΣΜΟΣ

28 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ NORD 1 ΚΑΙ 2  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ: «ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ;» (cui bono?)  Der Spiegel: Η CIA προειδοποίησε τη Γερμανία για επίθεση στο Nord Stream  Αμερικανοί κατάσκοποι φέρεται ότι προειδοποίησαν το Βερολίνο για μια πιθανή επίθεση στον αγωγό πριν από εβδομάδες 27 Σεπτεμβρίου 2022    DER SPIEGEL: H CIA ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Το DER SPIEGEL σε άρθρο του στις 27/9, αναφέρει ότι: «η CIA προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση για επίθεση σε αγωγούς της Βαλτικής...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΣΜΟΣ

24 Σεπτεμβρίου 2022

Έκθεση-Σοκ που αποδίδεται στη RAND Corporation  Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και την οικονομική κατάρρευση της ΕΕ για να σώσουν την οικονομία τους Η Εμπιστευτική Έκθεση κοινοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022, ένα μήνα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου 2022)  Δημοσιεύθηκε στη σουηδική διαδικτυακή εφημερίδα Nya Dagbladet 15 Σεπτεμβρίου 2022 https://nyadagbladet.se/utrikes/here-are-the-us-officials-to-whom-the-rand-document-was-addressed/ Επιλογή,...

COVID 19

18 Σεπτεμβρίου 2022

8 ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ «ΕΜΒΟΛΙΑ» ΣΑΣ  Στο βόθρο της Big Pharma «όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά τα ποντίκια είναι πιο ίσα από τα άλλα» (συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων).   Έτσι, τα μεν ποντίκια μπορούν να αποφασίζουν με ποια τοξικά «εμβόλια» θα επιτίθεται η Big Pharma στους ανθρώπους, οι δε κατά τόπους εξωνημένοι «Ειδικοί του Τίποτα» να αναλαμβάνουν να τα επιβάλλουν  «Παραδόξως», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρήγγειλε 105 εκατομμύρια δόσεις «εμβολίων» της Pfizer και 66 εκατομμύρια...

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

11 Σεπτεμβρίου 2022

11 Σεπτεμβρίου 2001 Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ   ΜΕΡΟΣ 1 (από 3) ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 https://grivas.info/tromokratia/211-11-2001-1-11-2001   ΜΕΡΟΣ 2 (από 3) Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ (1941) & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ NORTHWOODS (1962) https://grivas.info/tromokratia/212-11-2001-2-11-2001   ΜΕΡΟΣ 3 (από 3) ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 https://grivas.info/tromokratia/213-11-2001-3-11-2001    

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΣΜΟΣ

06 Σεπτεμβρίου 2022

Zelensky: Μια διεφθαρμένη μαριονέτα των ολιγαρχών   στην υπηρεσία των ΗΠΑ και του WEF (του Klaus Schwab) για την καταστροφή της Ευρώπης   «Είναι πουτάνας γιος, αλλά είναι δικός μας». Πρόεδρος Τρούμαν (για τον δικτάτορα της Νικαράγουα Σομόζα)   Επιλογή, επιμέλεια: Κλεάνθης Γρίβας 6 Σεπτεμβρίου 2022     Περιεχόμενα   ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ COVERT ACTION 1. O πραγματικός Volodymyr Zelensky 2. Kholomoisky και Bogolyubov: μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία 3. Kholomoisky: ο...

ΚΑΝΝΑΒΗ

 

Κλεάνθης Γρίβας

 

(Πρόλογος στην ελληνική έκδοση του βιβλίου των

Lyn Zimmer. Ph.D. και John Morgan, M.D.

"Μαριχουάνα: Μύθοι και Αλήθειες",

εκδόσεις Οξύ, Αθήνα, 2005)

 

 

 

1. Η ΚΑΝΝΑΒΗ.. 2

1. Το φυτό Κάνναβη. 3

2. Ιστορικά στοιχεία. 3

2. ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΩΝ.. 5

Μύθος 1ος - Η κάνναβη «προκαλεί» τοξικομανία. 5

Μύθος 2ος - Η κάνναβη «είναι» προστάδιο της ηρωϊνης. 6

Μύθος 3ος - Η κάνναβη «προκαλεί» εγκεφαλική ατροφία. 6

Μύθος 4ος - Η κάνναβη «προκαλεί» βλάβη των χρωμοσωμάτων. 7

Μύθος 5ος - Η κάνναβη «προκαλεί» χασισική ψύχωση. 8

Μύθος 6ος - Η Κάνναβη «εξασθενεί» το Ανοσοποιητικό Σύστημα. 8

Μύθος 7ος - Η Κάνναβη «προκαλεί» βίαιες συμπεριφορές. 8

3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ. 9

4. ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ. 11

1. Γλαύκωμα (ενδοφθάλμια υπέρταση)14

2. Παρενέργειες της χημειοθεραπείας (ναυτία και εμετοί)15

3. Άσθμα. 15

4. Επιληψία και σπασμοί16

5. Κατάθλιψη και ανορεξία. 17

6. Αναλγητικές ιδιότητες. 18

7. Αντικαρκινικές δράσεις. 18

8. Απεξάρτηση από αλκοόλ και οπιούχα. 18

9. Φαρμακευτικά σκευάσματα της κάνναβης. 19

5. Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ. 20

1. Οι πραγματικοί λόγοι της απαγόρευσης της κάνναβης. 20

2. Το «παράδοξο»: Το κράτος υπέρ της κάνναβης (1942-1945)22

6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.. 23

 

1. Η ΚΑΝΝΑΒΗ

 

Η απαγόρευση οποιασδήποτε ουσίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο

από τις ιδιοτελείς επιλογές εκείνων που έχουν συμφέρον και δύναμη να την επιβάλουν.

 

Η μόνη αλήθεια που εμπεριέχεται στην προπαγάνδα των μανιακών της επιλεκτικής απαγόρευσης ορισμένων ψυχοτρόπων ουσιών, έγκειται απλώς και μόνο στο ότι υπάρχουν ψυχοτρόπες ουσίες, όπως και η μόνη αλήθεια που ενυπάρχει στην προπαγάνδα των μανιακών του αντισημιτισμού, έγκειται απλώς και μόνο στο ότι υπάρχουν Εβραίοι.

Η υπεράσπιση της αυταπόδεικτης αλήθειας ότι η κάνναβη είναι ένα πολύτιμο κατασκευαστικό, ενεργειακό, θεραπευτικό και ψυχαγωγικό μέσο, που συντροφεύει το ανθρώπινο είδος από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα, συνεπάγεται σύγκρουση μετις προκαταλήψεις που καλλιεργεί εδώ και μισό αιώνα ο αποτρόπαιος προπαγανδιστικός μηχανισμός της απαγόρευσης ορισμένων ψυχοτρόπων ουσιών, ο οποίος εμπνέεται, καθοδηγείται και επιβάλλεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για λόγους που συνδέονται με μια ορισμένη εσωτερική πολιτική (που έχει ως στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού) και μια συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική (που αποσκοπεί στη διευρυμένη αναπαραγωγή ενός πλέγματος εκμεταλλευτικών σχέσεων που της επιτρέπει στις ΗΠΑ με το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού να ληστεύουν το 50% του παγκόσμιου πλούτου).

Κι όπως συμβαίνει με κάθε πόλεμο, η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του ανήθικου, αποτρόπαιου και καταστρεπτικού αμερικανικού «πολέμου κατά των ναρκωτικών».

Για να μας εξαναγκάσει να συμμετέχουμε στη δολοφονία της αλήθειας και στην ενίσχυση του πλέγματος των ιδιόμορφων αποικιοκρατικών σχέσεων μας με την Ουάσινγκτον, η αμερικανική κυβέρνηση μας επιβάλλει καταναγκαστικά την εξουσιαστική και πολλαπλά κερδοφόρα (από οικονομική και πολιτική άποψη) σχιζοφρενική απαίτησηνα θυσιάσουμε την κριτική σκέψη στο βωμό της δαιμονολογίας, να απαρνηθούμε τον Διαφωτισμό για χάρη της νεκρομαντείας, να καταδικάσουμε τη λογική για χάρη του παραλογισμού και να δολοφονήσουμε την ελευθερία για χάρη της δουλείας. Κι όλα αυτά με πρόσχημα ότι θα μας «σώσει» από έναν κίνδυνο (τον κίνδυνο των «ναρκωτικών») που κατασκευάζεται και συντηρείται τεχνητά από εκείνους που αναλαμβάνουν εργολαβικά την «προστασία» μας.

Από το 1914 (που θεσπίστηκε η πρώτη απαγόρευση -του οπίου και της κοκαίνης και των παραγώγων τους- στις ΗΠΑ με το νόμο Harrison και εν συνεχεία επιβλήθηκε καταναγκαστικά σε όλο τον κόσμο) εκατομμύρια ανθρώπινες υπάρξεις καταδικάζονται στη στέρηση της ελευθερίας, την εξαθλίωση, την αρρώστια και το θάνατο για ένα έγκλημα χωρίς θύμα.

Από το 1937 (που θεσπίστηκε η δεύτερη απαγόρευση -της κάνναβης και των παραγώγων της- στις ΗΠΑ με το MarihuanaTaxActκαι εν συνεχεία επιβλήθηκε καταναγκαστικά στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη), μόνο στις ΗΠΑ διενεργήθηκαν πάνω από 20.000.000 συλλήψεις, εκδόθηκαν πάνω από 3.000.000 καταδικαστικές αποφάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πάνω από 15.000.000 χρόνια φυλακής για απλή κατοχή, καλλιέργεια και χρήση της κάνναβης, ενός αθώου και πολύτιμου φυτού, που ικανοποιεί ένα πλήθος από καθημερινές ανάγκες.

Αυτή η πρωτοφανής στην ιστορία μας, μαζική ανθρωποθυσία στο βωμό του παραλογισμού και της κτηνωδίας της απαγόρευσης, πρέπει να τερματιστεί. Και όπως δείχνουν οι διεργασίες που συντελούνται διεθνώς, θα τερματιστεί.[1]

1. Το φυτό Κάνναβη

Η κάνναβη είναι ένα φυτό από το οποίο βγαίνει η μαριχουάνα (ένα μίγμα θρυμματισμένων φύλλων και λουλουδιών της κάνναβης), το χασίς (αποξηραμένη ρετσίνη που βγαίνει από τις αδενικές τρίχες των λουλουδιών και των ακρινών στελεχών των θηλυκών, κυρίως, φυτών της κάνναβης), και το χασισέλαιο (που παράγεται με μία επεξεργασία απόσταξης).

Η μεγάλη ποικιλία των παραλλαγών αυτού του φυτού, που ταξινομήθηκε από τον Linneausτο 1753, δημιουργούσε στο παρελθόν πολλές διαφωνίες μεταξύ των βοτανολόγων σχετικά με την ταξινόμησή του, αλλά σήμερα έχει γίνει δεκτό ότι υπάρχει ένα αρχικό είδος, η κάνναβη η ήμερη, από την οποία προέκυψαν διάφορες παραλλαγές ως οικότυποι, όπως η CannabisSativa, η CannabisIndica και η CannabisRuderalis, που διαφέρουν μεταξύ τους, κυρίως, ως προς την περιεκτικότητά τους στο δραστικό συστατικό της κάνναβης, η Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλη (ΤHC).

Με βάση αυτό το δεδομένο, α) η Κάνναβη Σατίβα (ή Κλωστική), που περιέχει μικρή ποσότητα THC, χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγαθών που καλύπτουν ανάγκες τις καθημερινής ζωής (βιομηχανικά και κατασκευαστικά προϊόντα, είδη ένδυσης και διατροφής, ενεργειακά μέσα κ.α.) και β) η Ινδική Κάνναβη, που περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα THC, χρησιμοποιείται για ευφορικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Η κάνναβη μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος 4 έως 7 ή και περισσότερων μέτρων, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Τα αρσενικά και τα θηλυκά φυτά διαφέρουν αισθητά μεταξύ τους, δεδομένου ότι μόνο τα θηλυκά έχουν ουσιαστική χρηστική αξία από θεραπευτική και ευφορική άποψη.

Το κύριο δραστικό συστατικό της ινδικής κάνναβης είναι η Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλη (ΤHC) που είναι συγκεντρωμένη στη ρετσίνη του φυτού. Τα μίγματα των φύλλων (μαριχουάνα) περιέχουν μικρή ποσότητα ΤHC (1-10%), η αποξηραμένη ρετσίνη (χασίς) περιέχει 10-15% ΤΗC και το χασισέλαιο μπορεί να φτάσει το 50-60%.

Τα αποτελέσματά της κάνναβης στον χρήστη της εξαρτώνται το είδος και την ποιότητά της, τις κλιματολογικές και πολιτιστικές συνθήκες και τον τρόπο παρασκευής και λήψης της. Όταν προσλαμβάνεται απτο αναπνευστικό σύστημα (κάπνισμα) η δράση της διαρκεί 2-4 ώρες. Όταν παίρνεται από το πεπτικό σύστημα (βρώση ή πόση) η δράση της διαρκεί 5-12 ώρες.

Παρ' ότι τα αποτελέσματά της είναι συνάρτηση των προαναφερόμενων παραγόντων. Γενικά αμέσως μετά τη λήψη της κάνναβης προκαλείται ένα αίσθημα ευφορίας, ευκολοσυγκινησία, ελαφρά ξηροστομία, μια αίσθηση αυξημένης ψυχοκινητικής δραστηριότητας, μυικής δύναμης και απώλειας σωματικού βάρους, ηδονικές φαντασιώσεις και επιβραδυνόμενη αντίληψη του χρόνου, και στη συνέχεια χαλάρωση, ηρεμία και ύπνο με ηδονικά όνειρα, ο οποίος ακολουθείται από αφύπνιση με καλή διάθεση.

2. Ιστορικά στοιχεία

Η χρήση της κάνναβης είναι γνωστή και ευρέως διαδεδομένη σε όλους τους ιστορικά γνωστούς πολιτισμούς. Η αρχαιότερη αναφορά στις θεραπευτικές χρήσεις της βρίσκεται στην κινέζικη σύνοψη των φαρμάκων Βοτανοθεραπευτική του αυτοκράτορα ShenNung, που χρονολογείται από το 2737 π.Χ.. Δέκα έως οκτώ αιώνες πρίν απ' τη χρονολογία μας εντοπίζεται στους Ασσύριους, και στη συνέχεια τους Εβραίους, τους Αραβες, τους Πέρσες, τους Κέλτες και τους Ελληνες.

• Η κάνναβη για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια «χρησιμοποιείται «στην πρακτική ιατρική πολλών χωρών για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, όπως η χολέρα, η ελονοσία, η διάρροια, οι σπασμοί, η ανορεξία, η απώλεια της μνήμης, ο βήχας, οι ρευματισμοί, η αϋπνία και ο πόνος».[2]

• Το ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού κοινού, που γνώριζε την κάνναβη ήδη από πολλές δεκαετίες, αναζωπυρόθηκε το 1857 από τη δραστηριότητα των Γάλλων ρομαντικών λογοτεχνών και επιστημόνων που ανήκαν στη Λέσχη των Χασισιστών (Gautier, Boissard, DeBoisdenier, Ηugo, DeNerval, Dumas πατήρ, Balzac, ο ψυχίατρος J.J. MoreaudeTours, κ.α.). Από την ίδια περίπου περίοδο χρονολογείται και το ενδιαφέρον της δυτικής ιατρικής για την Κάνναβη: Από το 1839 (που δηοσιεύτηκε μια εργασία του W.B. O'Shaughnessy για τις αναλγητικές, αντισπασμικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητές της κάνναβης) μέχρι το 1900 είδαν το φως της δημοσιότητας 100 περίπου επιστημονικές εργασίες για την κάνναβη.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930 η κάνναβη ήταν αδιαμφισβήτητα καθιερωμένη ως αξιόλογο και ακίνδυνο θεραπευτικό μέσο που συγκέντρωνε την επιδοκιμασία και την εκτίμηση του ιατρικού κόσμου:

Μέχρι το 1937, το βασικό Εγχειρίδιο Φαρμακοποιίας και το Εθνικό Συνταγολόγιο των ΗΠΑ, αναφέρει την ως ακίνδυνο φάρμακο κατάλληλο για ένα ευρύτατο φάσμα ασθενειών. Αλλά το 1937 θεσπίστηκε ο νόμος MarihuanaTaxAct, με τον οποίο ουσιαστικά ποινικοποιήθηκε η καλλιέργεια, η κατοχή, η χρήση και η εμπορία της Ινδικής Κάνναβης και των παραγώγων της.

• Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, R. Adams πέτυχε να απομονώσει το δραστικό συστατικό της ινδικής κάνναβης, την τετραυδροκανναβινόλη, και άνοιξε το δρόμο σε πιο ακριβείς εργαστηριακές μελέτες της.

• Κατά την περίοδο του «κυνηγιού των μαγισσών» (1946-1960) πάγωσε κάθε ερευνητική δραστηριότητα σχετικά με τις θεραπευτικές χρήσεις της κάνναβης. Η έξοδος της κάνναβης από το γκέτο στο οποίο την είχε καθηλώσει το μένος των διωκτών της από το 1937, συντέλεσε στη διαφοροποίηση της στάσης ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού απέναντί της και επανενεργοποίησε το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου γι' αυτή.Ετσι, παράλληλα με τους νέους που ανακαλύπτανε τις ευφορικές ιδιότητες της κάνναβης και πρόβαλαν τη χρήση της ως πράξη αμφισβήτησης του κομφορμιστικού κόσμου των προσαρμοσμένων ενηλίκων, άρχισε και ο ιατρικός κόσμος να επανανακαλύπτει τις θεραπευτικές ιδιότητές της και να προβάλει όλο και πιο πειστικά επιστημονικά επιχειρήματα που κονιορτοποιούσαν τα μυθεύματα των απαγορευτών.

Αυτές οι δυο αλληλοκαθοριζόμενες διεργασίες επέδρασαν αποφασιστικά στη βαθμιαία μεταλλαγή της στάσης της κοινωνίας απέναντι στις παράνομες ουσίες γενικά και όχι μόνο απέναντι στην κάνναβη που δεν είναι ναρκωτικό με το ιατρικό περιεχόμενο του όρου.

Το 1965, η Επιτροπή Ναρκωτικών του ΟΗΕ δημοσίευσε ένα κατάλογο με 2.000 εργασίες για την κάνναβη (από τις οποίες 377 είχαν γίνει πριν από το 1900 και 1623 μετά το 1990). Στην περίοδο 1965-1980 οι δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες για την κάνναβη ξεπέρασαν τις 3.000.[3]

Το 1967, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδότησε ένα μεγάλης έκτασης, πολύχρονο ερευνητικό πρόγραμμα για την κάνναβη. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος εργάστηκαν 1.000 ερευνητές απ' όλο τον κόσμο πάνω σε 60 ερευνητικά σχέδια, υπό την αιγίδα του κυβερνητικού οργανισμού ΝationalInstituteonDrugAbuse (NIDA) που υπάγεται στο Αμερικάνικο Υπουργείο Υγείας. [4]Το 1976, το NIDA έδωσε στη δημοσιότητα τα πορίσματα αυτής της πολύχρονης διεθνούς ερευνητικής προσπάθειας σε δυο τόμους με το γενικό τίτλο «PharmacologyofMarihuana». Σ’ αυτούς αναλύονται εξαντλητικά οι χημικές, μεταβολικές, κυτταρικές, ανοσολογικές, ορμονικές, γενετικές, αναπαραγωγικές, νευροφυσιολογικές και νευροφαρμακολογικές δράσεις της κάνναβης, οι επιδράσεις της στη συμπεριφορά, τα αποτελέσματα από τη μακροχρόνια χρήση της, και τέλος οι θεραπευτικές της δυνατότητες.[5]

Το 1968, η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Εξάρτηση της Βρετανικής κυβέρνησης (Επιτροπή Wootton), δημοσίευσε την Εκθεσή για την Κάνναβη[6] η οποία χαρακτηρίστηκε από το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού κόσμου ως «μια από τις πρώτες σύγχρονες προσπάθειες να συνοψιστεί η κατάσταση της επιστημονικής μας γνώσης και να επισκοπηθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της χρήσης της κάνναβης».[7]

Το 1970, η Ερευνητική Επιτροπή για τη Μη-Ιατρική Χρήση των Φαρμάκων της Καναδικής κυβέρνησης (Επιτροπή LeDain), δημοσίευσε τη σημαντική Εκθεσή της με τίτλο Interim Report.[8]

Το 1970, ο LesterGrinspoon, καθηγητής της ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard, δημοσίευσε την πρωτοποριακή μελέτη του «Marihuana Reconsidered», στην οποία συνόψιζε τις μέχρι τότε επιστημονικές γνώσεις για την κάνναβη και δυναμίτιζε τη δαιμονολογία της κατασταλτικής αντιμετώπισής της.[9]

Το 1971, η Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης διοργάνωσε μια διεπιστημονική διάσκεψη που ασχολήθηκε με τις βιολογικές επιδράσεις της μαριχουάνας και με τη χρήση της ως μέσο κοινωνικού ελέγχου. Σ' αυτή τη διάσκεψη διαπιστώθηκε ότι από ιατρική άποψη η μαριχουάνα είναι λιγότερο βλαπτική από το αλκοόλ, το τσιγάρο και διάφορα φάρμακα (όπως τα βαρβιτουρικά) και υποστηρίχτηκε ότι «σε κανέναν δεν πρέπει να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις εξαιτίας του ότι βάζει σε κίνδυνο τη δική του υγεία και μόνο».[10]

Το 1971, το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ δημοσίευσε την πρώτη ετήσια αναφορά του προς το Κογκρέσο με τον τίτλο «Marihuana and Health», που έκτοτε υποβάλλεται στο Κογκρέσο κάθε χρόνο.[11]

Το 1972, η Εθνική Επιτροπή για τη Μαριχουάνα των ΗΠΑ, έδωσε στη δημοσιότητα την πολύκροτη Εκθεσή της «Marihuana: A Signal of Misunderstanding» και, το 1973, την αναφορά της «Drug Abuse in America: Problem in Perspective».[12]

Το 1973 o Tod Mikuriya, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, επιμελήθηκε την έκδοση ενός μοναδικού ντοκουμέντου με τίτλο «Marijuana: Medical Papers» το οποίο περιλαμβάνει τις σημαντικότερες ιατρικές εργασίες για την κάνναβη από το 1839 μέχρι το 1972.[13]

Το 1975, η έγκριτη Ενωση Καταναλωτών των ΗΠΑ δημοσίευσε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναφορά της για τα «Νόμιμα και Παράνομα Ναρκωτικά», που επιμελήθηκε ο Edward Brecher.[14]

Μεταξύ 1970 και 1980, είδαν το φως της δημοσιότητας τα πορίσματα από τις πολύχρονες συγκριτικές μελέτες σε χρόνιους χρήστες κάνναβης που έγιναν στη Τζαμάικα,[15] την Κόστα Ρίκα[16] και την Ελλάδα.[17]

Αυτή η ερευνητική δραστηριότητα, τείνει σήμερα να επανακαθιερώσει την κάνναβη ως πολύτιμο φάρμακο για πολλές καταστάσεις απέναντι στις οποίες δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης, εναντίον της κυρίαρχης δαιμονολογίας που προωθείται από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της εξουσίας.

2. ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΩΝ

Η τρομοκρατική μυθολογία των υπέρμαχων της κατασταλτικής αντιμετώπισης της ινδικής κάνναβης, αποτελεί από ένα μωσαϊκό ετερόκλητων και ανυπόστατων «επιχειρημάτων», τα οποία προβάλλονται ως αυταπόδεικτες επιστημονικές αλήθειες, παρόλο που δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε, στοιχειωδώς σοβαρή, κριτική.

Η ολοκλήρωση των πλέον μακροχρόνιων επίσημων συγκριτικών μελετών για την κάνναβη που έγιναν στην Τζαμάικα, την Κόστα Ρίκα και την Ελλάδα, με προσεκτική συγκριτική μελέτη μεταξύ χρόνιων χρηστών και μη-χρηστών κάνναβης, αποτέλεσε ένα σημαντικό πλήγμα στην ανεξάντλητη μυθοπλασία που χαρακτηρίζει τους ευφάνταστους «σταυροφόρους» της καταστολής. Κι αυτό απλούστατα γιατί και οι τρεις έρευνες, δεν εντόπισαν οποιαδήποτε αξιόλογη διαφορά ανάμεσα στους μη-χρήστες και τους χρόνιους χρήστες της κάνναβης.[18]

Μύθος 1ος - Η κάνναβη «προκαλεί» τοξικομανία

Παρότι διαψεύδονται συνεχώς από την ιστορική πείρα και τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα, οι θιασώτες της κατασταλτικής αντιμετώπισης της κάνναβης, εξακολουθούν να αναμασούν το ψευδολόγημα ότι η κάνναβη «προκαλεί τοξικομανία» (πράγμα που σημαίνει σωματική εξάρτηση, αν και εφόσον εξακολουθούν να διατηρούν τη σημασία τους αυτοί οι όροι).

Για ν' αποφύγει κανείς την κουραστική περιπλάνηση στην ογκώδη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία που διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό το «εφεύρημα», μπορεί να το αντιπαρέλθει παραθέτοντας τις διαπιστώσεις των ελλήνων ερευνητών που ασχολήθηκαν επί πολύ με το θέμα:

Ο καθηγητής της ιατροδικαστικής Γ. Αγιουτάντης: «Αντίθετα απ' ότι συμβαίνει με τα Οπιούχα, η παρατεταμένη χρήση του χασίς δεν παρουσιάζει σωματικό σύνδρομο από χρόνια δηλητηρίαση».

O καθηγητής της φαρμακολογίας Δ. Βαρώνος: «Ανθεκτικότητα και σωματική εξάρτηση φαίνεται ότι δεν αναπτύσσονται από τη χρήση της ινδικής κάννάβης (χασίς, μαριχουάνα)».

O καθηγητής της ιατροδικαστικής Α. Κουτσελίνης: «Γεγονός παραμένει ότι η μαριχουάνα δεν είναι «ναρκωτικό» ως τα κλασσικώς παραδεδειγμένα... Δεν είναι διεγερτικό, καταπραϋντικό, ηρεμιστικό, ναρκωτικό ή ψευδαισθησιογόνο... Η λέξη «ευφορικό» ίσως προσεγγίζει περισσότερο... Δεν οδηγεί αναμφισβητήτως σε εθισμό (addiction)».

O καθηγητής της φαρμακολογίας Γ. Λογαράς: «Ο οργανισμός δεν φαίνεται να εθίζεται εις αυτό (το χασίς) διότι η δόση αυτού δεν χρειάζεται να αυξηθεί. Ούτε σωματική εξάρτηση παρατηρείται οία επί των τοξικομανιογόνων φαρμάκων, ήτοι δεν παρατηρείται σύνδρομο στερήσεως».

O καθηγητής της φαρμακολογίας Μ. Μαρσέλος: «Η μακροχρόνια λήψη κανναβινοειδών δεν έχει συσχετισθεί με την εγκατάσταση σωματικής εξάρτησης».

Οι γενικοί αρχίατροι του ελληνικού στρατού Α. Δαβαρούκας και Γ. Σουρέτης: «Το χασίς δεν δημιουργεί εθισμό... δεν αναπτύσσει σωματική εξάρτηση».[19]

Μύθος 2ος - Η κάνναβη «είναι» προστάδιο της ηρωϊνης

Παρεμφερούς αξίας με το ψευδολόγημα της «τοξικομανίας» είναι και το «ευφυολόγημα» των υπέρμαχων της καταστολής ότι η χρήση της κάνναβης αποτελεί «προστάδιο» της χρήσης άλλων σκληρών ναρκωτικών, που το μόνο εχέγγυο της «εγκυρότητάς» του έγκειται απλώς στο ότι... διατυπώνεται.

Οι πολυάριθμες Εκθέσεις κρατικών επιστημονικών οργανισμών και κυβερνητικών επιτροπών από διάφορες χώρες και όλες οι σχετικές έρευνες που η σοβαρότητά τους δεν αμφισβητήθηκε από τον επιστημονικό κόσμο, διαψεύδουν κατηγορηματικά την περιβόητη «θεωρία της κλιμάκωσης».

Ήδη από το 1952, έρευνες μεταξύ των ηρωϊνο-εξαρτημένων στο Σικάγο, έδειξαν ότι μόνο 11 % απ' αυτούς είχε στο ιστορικό του χρήση μαριχουάνας. Την ίδια περίοδο, δύο μεγάλες έρευνες στην πόλη της Ν. Υόρκης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στη χρήση της μαριχουάνα και τη χρήση της ηρωίνης».[20]

Ο καθηγητής Ν. Zinberg και ο ερευνητής γιατρός AndrewWeilδιαπίστωσαν ότι «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η χρήση της μαριχουάνα οδηγεί στη χρήση ηρωίνης». [21]

Ο W. Patton διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι «η χρήση της κάνναβης και η χρήση της ηρωίνης δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους».[22]

Ο Lester Grinspoon, καθηγητής στην ιατρική σχολή του Harvard, αποφαίνεται κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει καμιά απολύτως ένδειξη ότι η χρήση της μαριχουάνα αποτελεί προστάδιο για τη χρήση άλλων επικίνδυνων ουσιών».[23]

Ο Jerome Jaffe, καθηγητής της ψυχιατρικής, σύμβουλος για τα ναρκωτικά δύο Αμερικάνων προέδρων, γνωστός και ως ο «πάπας» των αντιναρκωτικών εκστρατειών στις ΗΠΑ, συμπληρώνει: «Μερικοί άνθρωποι πίστευαν ότι κατά κάποιο τρόπο η χρήση της μαριχουάνα οδηγούσε σε οπιομανία. Αν αυτό σημαίνει ότι κατά μία φαρμακευτική ή οργανική έννοια, η χρήση της κάνναβης προκαλεί αργότερα την ανάγκη της χρήσης ηρωίνης, τότε η άποψη αυτή είναι λανθασμένη».[24]

Και ο καθηγητής της ιατροδικαστικής κ. Α. Κουτσελίνης αποφαίνεται (1971) ότι: «Υπό ερευνητών τινών υπεστηρίχθη προσέτι ότι είναι δυνατόν η χρήσις της μαριχουάνας να οδηγήση αργότερον και εις την χρήσιν ετέρων ναρκωτικών. Εν τοιούτον ενδεχόμενον δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δυνατόν, το αντίθετον δε, ήτοι η εκτροπή εξ ετέρων ναρκωτικών εις την μαριχουάναν, εάν συνέβαινε, θα ηδύνατο να θεωρηθή ευτυχής κατά το μάλλον ή ήττον έκβασις, εάν δηλονότι κατά την θεραπείαν μιας ετέρας τοξικομανίας (ως της ηρωίνης) επετυγχάνετο η εκτροπή του ασθενούς προς την μαριχουάναν».[25]

Μύθος 3ος - Η κάνναβη «προκαλεί» εγκεφαλική ατροφία

Αφορμή για την καλλιέργεια αυτού του ψευδολογήματος ήταν μία εργασία του A. Campbell και των συνεργατών του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Lancet», το Νοέμβριο του 1971, σύμφωνα με την οποία «τα εγκεφαλογραφήματα 10 τακτικών καταναλωτών μεγάλων ποσοτήτων μαριχουάνας απέδειξαν την ύπαρξη εγκεφαλικής ατροφίας».[26]

Και με πυρήνα αυτό το δημοσίευμα, αναπτύχθηκε μια εντυπωσιακή παραφιλολογία, παρά το γεγονός ότι η εργασία του Campbell και των συνεργατών του δέχθηκε σκληρές κριτικές και απορρίφθηκε από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως αναξιόπιστη και «άνευ σημασίας».[27]

Οπως γράφει ο καθηγητής Lester Grinspoon: «Και τα 10 άτομα (τακτικοί χρήστες κάνναβης του επέλεξε ο Campbell) ήταν ψυχιατρικοί ασθενείς, και δεν έγινε καμιά συγκριτική μελέτη ανάμεσα σ' αυτούς και σε άλλους ψυχιατρικούς ασθενείς που δεν χρησιμοποιούσαν κάνναβη. Τουλάχιστον ένας (ίσως και δύο) απ' αυτούς ήταν επιληπτικοί, αρκετοί υπέφεραν από κακώσεις στον εγκέφαλο, ένας ήταν διανοητικά καθυστερημένος, και πέντε περίπου είχαν διαγνωστεί ως σχιζοφρενικοί. Όλοι είχαν κάνει χρήση LSD, οι περισσότεροι είχαν χρησιμοποιήσει αμφεταμίνες, και λίγοι έκαναν μεγάλη χρήση οπιοειδών, βαρβιτουρικών και ηρεμιστικών. Δεν πάρθηκε υπόψη ο πιθανός ρόλος του αλκοόλ, που ως γνωστό είναι νευροτοξικό (δηλ. προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες). Η ιδιομορφία αυτού του δείγματος και η απουσία ελέγχων, καθιστούν τα πορίσματα του Campbell άνευ αξίας. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να υπάρξουν μελλοντικά ελεγχόμενες έρευνες για την κάνναβη και τις εγκεφαλικές βλάβες, αλλά υπάρχουν μηδαμινοί λόγοι να αναμένει κανείς ότι θα μπορούσε να ανακαλυφθεί οποιαδήποτε σχέση (μεταξύ κάνναβης και εγκεφαλικών βλαβών). Σε μια ελεγχόμενη αναδρομική μελέτη σε χρόνιους χρήστες κάνναβης στην Ελλάδα, για παράδειγμα, εγκεφαλογραφικά δεν εντοπίστηκε οποιαδήποτε ένδειξη εγκεφαλικής ατροφίας».[28]

Σαφώς επικριτική απέναντι στην «εργασία» του Campbell είναι και η στάση του καθηγητή Jerome Jaffe, που διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι: «Έγιναν έρευνες που ήταν καλά ελεγμένες από μεθοδολογική άποψη... αλλά σε καμιά περίπτωση δεν βρέθηκε ο τύπος της ατροφίας του εγκεφάλου που είχε ανακοινωθεί αρχικά» κι ότι «δεν έχουν διαπιστωθεί κάποιες μόνιμες εγκεφαλικές ανωμαλίες».[29]

Και όχι μόνο δεν βρέθηκε η παραμικρή ένδειξη ατροφίας του εγκεφάλου, αλλά επιπλέον κι ότι πολλές μελέτες μεγάλης κλίμακας σε Αμερικανούς φοιτητές «δεν βρήκαν καμιά ένδειξη ότι οι τακτικοί χρήστες της κάνναβης έχουν λιγότερες ακαδημαϊκές επιτυχίες από τους μη-χρήστες».[30]

Μύθος 4ος - Η κάνναβη «προκαλεί» βλάβη των χρωμοσωμάτων

Στο ίδιο επίπεδο σοβαρότητας με τη ιδιότυπη θεωρία της «εγκεφαλικής ατροφίας» που κατασκεύασαν οι θιασώτες της καταστολής, βρίσκεται και η «θεωρία» τους ότι η χρήση της κάνναβης «προκαλεί αρνητικές επιδράσεις στα χρωμοσώματα». Αυτό το μύθευμα άρχισε να διαμορφώνεται το 1972, μετά τη δημοσίευση μιας «εργασίας» του M. Stenchever και των συνεργατών του, σύμφωνα με την οποία υπό την επίδραση της μαριχουάνα «διασπώνται τα χρωμοσώματα των λευκών αιμοσφαιρίων».[31]

Ομως, πέρα από το γεγονός ότι τα πορίσματα αυτής της «εργασίας» διαψεύστηκαν από τις τρεις πολύχρονες μελέτες που έγιναν στη Τζαμάικα, την Κόστα Ρίκα και την Ελλάδα, η ανυποληψία της αποδείχθηκε πλήρως κι από όλες τις συστηματικές έρευνες που έγιναν μετά και απ' αφορμή τη δημοσίευση της. Με βάση το υπάρχον ερευνητικό υλικό:

- Ο καθηγητής S. Matsuyama διαβεβαιώνει ότι «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δείχνουν καμιά ένδειξη γιά χρωμοσωμικές βλάβες ως αποτέλεσμα της χρήσης της μαριχουάνα».[32]

- Ο καθηγητής Jerom Jaffe διαπιστώνει ότι «όλες οι σύγχρονες έρευνες, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα δεν έδειξαν χρωμοσωμικές αλλαγές που να σχετίζονται με τη χρήση της μαριχουάνας».[33] Και

- Ο καθηγητής Lester Grinspoon καθησυχάζει τους χρήστες της μαριχουάνα ότι «έχουν έλάχιστους λόγους να στεναχωριούνται γιά γενετικές βλάβες».[34]

Μύθος 5ος - Η κάνναβη «προκαλεί» χασισική ψύχωση

Η υπόθεση της «χασισικής ψύχωσης», που υποστηρίχθηκε το 1957 από το Μαροκινό ψυχίατρο Benabud, αποδείχθηκε αβάσιμη όταν ύστερα από προσεκτική μελέτη «αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο γιά μόνιμες ψυχώσεις αλλά γιά (παροδικές) τοξινώσεις που οφείλονταν σε τεράστιες δόσεις χασίς, 20-30 πίπες kif, και σε μερικές περιπτώσεις προκαλούνταν ή επιδεινώνονταν από τον υποσιτισμό ή τις μολύνσεις».[35]

Η υπόθεση αυτή απορρίφτηκε επίσης: 1) Από τις Εκθέσεις της Επιτροπής των ΗΠΑ και του Καναδά.[36] 2) Από τις μελέτες που έγιναν στην Τζαμάικα, την Κόστα Ρίκα και την Ελλάδα.[37] 3) Από το σύνολο σχεδών των επιστημόνων που τη διερεύνησαν.

Οπως παρατηρεί ο Giancarlo Arnao, «πολλοί απ'αυτούς τους επιστήμονες (Fort, Grinspoon, Murphy, κ.α.) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση της κάνναβης όχι μόνο δεν προκαλεί ψύχωση, αλλ' ότι, αντίθετα, είναι πιθανόν, να καλύπτει και να επανορθώνει ορισμένες παθολογικές ψυχικές καταστάσεις και να αμβλύνει τα πιό εμφανή συμπτώματα σε ορισμένα άτομα»..[38]

Μύθος 6ος - Η Κάνναβη «εξασθενεί» το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Τό ίδιο αστήρικτη αποδείχθηκε και η υπόθεση της «εξασθένισης της ανολογικής αντίδρασης», που υποστηρίχθηκε το 1973 από τον Gabriel Nahas, με άρθρο του στους Times της Ν. Υόρκης, και διαψεύστηκε:

1) Από τις μελέτες του S. White και των συνεργατών του (1975).

2) Από την συστηματική ερευνητική εργασία των J. Silverstein και P.Lessin του πανεπιστημίου του Λος Αντζελες που απέδειξαν ότι η χρήση της κάνναβης «δεν εξασθενεί την ανοσολογική αντίδραση».[39]

3) Από τις προαναφερόμενες μελέτες στη Τζαμάικα, την Κόστα Ρίκα και την Ελλάδα.[40]

4) Από National Institute on Drug Abuse(NIDA) και το Υπουργείο Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας των ΗΠΑ, που διαπιστώνουν ότι «μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι οι καταναλωτές μαριχουάνας είναι πιό ευπρόσβλητοι από ασθένειες, όπως οι ιώσεις και ο καρκίνος, που όπως είναι γνωστό συνδέονται με τη μειωμένη παραγωγή κυττάρων Τ».[41]

Μύθος 7ος - Η Κάνναβη «προκαλεί» βίαιες συμπεριφορές

Η ανεκδοτολογική άποψη ότι η χρήση της μαριχουάνας προκαλεί δήθεν βίαιες και επιθετικές συμπεριφορικές εκδηλώσεις, δεν χρειάζεται κάν σχόλια. Κι αυτό γιατί είναι προφανές ότι απευθύνεται σε αδαείς και προέρχεται ή από αφελείς που δικαιολογημένα μπορούν να λένε ό,τι θέλουν ή από γνώστες της πραγματικότητας που τη διαστρέφουν γιά να εξυπηρετηθούν κάποιες σκοπιμότητες.

Γιατί βέβαια είναι «ηλίου φαεινότερον» το γεγονός ότι η χρήση της μαριχουάνας όχι μόνο δεν προάγει τη βία και την επιθετικότητα, αλλ' ότι, αντίθετα, την αποδυναμώνει δραστικά. Και βεβαίως, «τα περισσσότερα εργαστηριακά πειράματα αποκάλυψαν ότι, κατά τη διάκεια της «μαστούρας» η επιθετικότητα ελαττώνεται -αντίθετα με τη μέθη από το αλκοόλ, όπου, συχνά, η βίαιη συμπεριφορά αυξάνεται- και οι περισσότερες ενδείξεις είναι ότι η κάνναβη δεν οδηγεί σε βία».[42]
 

3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

 

«Από το 1000 π.Χ. μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, η κάνναβη ήταν η μεγαλύτερη γεωργική καλλιέργεια στον πλανήτη και αποτελούσε τη σημαντικότερη πρώτη ύλη για την παγκόσμια παραγωγή φυτικών κλωστών, υφασμάτων, φωτιστικού λαδιού, χαρτιού, θυμιαμάτων, φαρμάκων και ειδών διατροφής για ανθρώπους και ζώα.

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, το 90% των καραβόπανων, το 80% των σχοινιών, το 75-90% του χαρτιού και το 80% των υφαντουργικών προϊόντων που κατασκευάζονταν διεθνώς, φτιάχνονταν από κάνναβη».[43]

 

Σ' όλη τη διάρκειά της γνωστής ιστορίας και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η κάνναβη γνώριζε μια ευρύτατη και συστηματική καλλιέργεια λόγω της πολλαπλής χρησιμότητάς της τόσο ως κατασκευαστικό, βιομηχανικό και ενεργειακό μέσο (Cannabis Sativa) όσο και ως διατροφικό, θεραπευτικό και ευφορικό μέσο (Cannabis Indica).[44]

Συνεπώς, η σκιαγράφηση αυτής της πολυεπίπεδης χρησιμότητας της κάνναβης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την κατανόηση των πραγματικών λόγων της απαγόρευσής της και τον προσδιορισμό των ομάδων οικονομικής ισχύος που είχαν ζωτικό συμφέρον απ' τον εξοβελισμό της από την καθημερινή ζωή.

1) Διατροφικό μέσο: Μέχρι τον 20ο αιώνα, οι σπόροι της κάνναβης, κονιοποιημένοι ή όχι, για πολλούς λαούς ήταν -και για ορισμένους παραμένει- ένα βασικό διατροφικό μέσο στο οποίο περιέχονται φυτικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας.[45]

2) Θεραπευτικό μέσο: Η κάνναβη και τα παράγωγά της κατείχαν εξέχουσα θέση στην καθημερινή θεραπευτική πρακτική σε όλη τη διάρκεια της γνωστής ιστορίας της ανθρωπότητας. Αφειδώς προσφερόμενη από τη φύση, ατοξική, ασφαλής και με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, η κάνναβη «πέρασε στην ιατρική πρακτική πολλών χωρών και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, όπως η χολέρα, η ελονοσία, η διάρροια, οι σπασμοί, η ανορεξία, η απώλεια της μνήμης, ο βήχας, οι ρευματισμοί, η αϋπνία και ο πόνος» για περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια.[46]

3) Ευφορικό μέσο: Οι ευφορικές δράσεις των παραγώγων της κάνναβης (μαριχουάνα και χασίς) υπερτερούν από κάθε άποψη των αντίστοιχων δράσεων του καπνού και του οινοπνεύματος και τα καθιστούν επίφοβους ανταγωνιστές τους.

4) Ενέργεια: Η βιομάζα που παρέχεται απ' την κάνναβη μπορεί να μετατραπεί σε μεθάνιο, μεθανόλη ή υγρό καύσιμο. Συνυπολογίζοντας στο κόστος παραγωγής της ενέργειας την καταστροφή του περιβάλλοντος που συνεπάγεται η παραγωγή, η επεξεργασία και η χρήση του πετρελαίου, του άνθρκα και της πυρηνικής τεχνολογίας, καθίσταται φανερό ότι η παραγωγή ενέργεια από την κάνναβης έχει μικρότερο κόστος και είναι ανυπολόγιστα ευεργετική για το περιβάλλον.

5) Χαρτί: Το 75-90% του χαρτιού που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο μέχρι το 1883 προερχόταν απ' την κάνναβη: Βιβλία, εφημερίδες, χάρτες, χαρτονομίσματα. Το χαρτί που παράγεται από την κάνναβη είναι το καλύτερης ποιότητας και με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής χαρτί που κατασκευάστηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας: «Είναι 50 έως 100 φορές διαρκέστερο και 100 φορές ευκολότερο να κατασκευαστεί απ' οποιοδήποτε άλλο τρόπο παραγωγής χαρτιού».[47]

6) Εξοπλισμός των πλοίων: Το 90% του εξοπλισμού όλων των πλοίων από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 19ο αιώνα που εφευρέθηκε το ατμόπλοιο, κατασκευαζόταν από την κάνναβη: Ολα τα πανιά, τα σχοινιά, οι χάρτες, τα ημερολόγια, τα βιβλία και οι σημαίες των πλοίων ήταν προϊόντα της κάνναβης.[48]

7) Υφάσματα και υφαντά: Το 80% των υφασμάτων και των υφαντών που χρησιμοποιούσε η ανθρωπότητα για να κατασκευάσει ρούχα, τέντες, λινά, κουβέρτες, πετσέτες, χαλιά, πάνες μωρών και πολλά άλλα, προέρχονταν απ' την κάνναβη.[49]

8) Σχοινιά, νήματα, κορδόνια: Το 70-90% της παγκόσμιας παραγωγής των κάθε είδους σχοινιών, νημάτων και κορδονιών προέρχονταν απ' την κάνναβη και ήταν 100% ανακυκλώσιμα. Μετά την απαγόρευση της κάνναβης το 1937, όλα αυτά αντικαταστάθηκαν από μη-ανακυκλώσιμα πετροχημικά προϊόντα που το μονοπώλιό τους ελέγχονταν από την εταιρεία DuPont ύστερα από συμφωνία με τη γερμανική IG Farben που κατείχε τις σχετικές πατέντες.

9) Καμβάδες ζωγραφικής:Όλες οι δημιουργίες των μεγάλων ζωγράφων που ανανέωσαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, από τον Caravagio μέχρι τον VanGogh, αποτυπώθηκαν πάνω σε καμβάδες φτιαγμένους από κάνναβη που έχουν το προσόν να μην αλλοιώνονται και να συντηρούνται σε άριστη κατάσταση επί αιώνες.

10) Χρώματα και βαφές: Για χιλιάδες χρόνια, όλα σχεδόν τα χρώματα και τα βερνίκια που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος παράγονταν απ' την κάνναβη ή περιείχαν λάδι από τους σπόρους της. Μόνο «κατά το έτος 1935, δυο μόλις χρόνια πριν από την απαγόρευσή της, 58.000 τόνοι σπόρων κάνναβης χρησιμοποιήθηκαν στις ΗΠΑ μόνο για την κατασκευή χρωμάτων και βερνικιών. Από το 1937 και μετά, αυτές οι βαφές φυσικής προέλευσης αντικαταστάθηκαν από πετροχημικά προϊόντα".[50]

11) Κατασκευαστικό υλικό: Ο πολτός της κυτταρίνης που βγαίνει από την κάνναβη προσφέρει ένα άριστο οικοδομικό και κατασκευαστικό υλικό που είναι πρακτικό, φτηνό, ανθεκτικό στη φωτιά, με θαυμάσια θερμική και ηχητική μόνωση. Η αντικατάσταση του κατασκευαστικού υλικού που προέρχεται από την ξύλευση και την καταστροφή των δασών με αυτό που εξάγεται από την κάνναβη είναι αναγκαία για να διαφυλαχθούν οι δασικές εκτάσεις που έχουν μειωθεί σε επικίνδυνο βαθμό. Γιατί η κάνναβη είναι ένα φυτό που, σ' αντίθεση με τα δέντρα του δάσους, αυτοανανεώνεται κάθε χρόνο και από κάθε στρέμμα του παράγεται πολτός κυτταρίνης ίσος μ' αυτόν που βγαίνει από 4,1 στρέμματα άλλων δέντρων.

12) Φωτιστικό λάδι: Μέχρι το 1800 το λάδι από τους σπόρους της κάνναβης κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κατανάλωσης φωτιστικού λαδιού. Κατά την περίοδο 1800-1870 περιορίστηκε στη δεύτερη θέση λόγω της διάδοσης του λαδιού της φάλαινας, αλλά μετά το 1870 και τα δυο άρχισαν να αντικαθίστανται από τα προϊόντα του πετρελαίου.

Aυτή ακριβώς η πληθώρα των πλεονεκτημάτων της κάνναβης είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί υπό καθεστώς απαγόρευσης και να γίνει αντικείμενο απηνών διώξεων και σκληρής καταστολής από το 1937. Αλλά παρά τους ποινικούς κινδύνους, το «απαγορευμένο χόρτο» και τα παράγωγά του εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως ευφορικά και θεραπευτικά μέσα και ως πρώτες ύλες για την ικανοποίηση διαφόρων αναγκών της καθημερινής ζωής.
 

4. ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

 

«Εχοντας συνταγογραφήσει την κάνναβη επί τριάντα χρόνια

είμαι πεπεισμένος ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα που διαθέτουμε.»

(Dr. J. Reynolds, προσωπικός γιατρός

της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας, Lancet, 1890)

 

«Aπό πλευράς τοξικότητας, τα παράγωγα της κάνναβης

πρέπει να θεωρούνται τα πιο ασφαλή από τα φάρμακα πλατιάς χρήσης.»

(Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, ΗΠΑ, 1971)

 

Η κάνναβη κατέχει ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην παγκόσμια ιστορία της θεραπευτικής. Αφειδώς προσφερόμενη από τη φύση, ατοξική, ασφαλής και με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, χρησιμοποιείται απ' όλους τους λαούς για την αντιμετώπιση πολλών ψυχικών δυσλειτουργιών και σωματικών ασθενειών, πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια. «Η κάνναβη πέρασε στην ιατρική πρακτική πολλών χωρών και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, όπως η χολέρα, η ελονοσία, η διάρροια, οι σπασμοί, η ανορεξία, η απώλεια της μνήμης, ο βήχας, οι ρευματισμοί, η αϋπνία και ο πόνος» για περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια.[51]

Από τον 16ο αιώνα η θεραπευτική πρακτική της δυτικής ιατρικής ήταν δεμένη σχεδόν αποκλειστικά με το όπιο και τα παρασκευάσματά του. Μετά τον 19ο αιώνα προστέθηκαν σ' αυτά η κάνναβη και τα προϊόντα της. Και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η έννοια ιατρικά θεραπευτικά μέσα εξαντλούνταν στα προϊόντα δύο φυτών: της οπιο-παπαρούνας και της κάνναβης.

Η κάνναβη ανακαλύφθηκε από τη δυτική ιατρική κατά τον 19ο αιώνα και έκτοτε κατείχε μια προνομιούχα θέση στο θεραπευτικό της οπλοστάσιο μέχρι και το 1937 που εξοβελίστηκε από το θεραπευτικό πεδίο για λόγους που δεν είχαν καμιά σχέση με την ιατρική.

* Το 1839, ο W. B. O'Shaughnessy, Βρετανός γιατρός, καθηγητής Ιατρικής, δημοσίευσε μια εργασία του για τις αναλγητικές, αντισπασμικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητές της κάνναβης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «με την κάνναβη, ο ιατρικός κόσμος έχει αποκτήσει ένα αντισπασμικό φάρμακο μεγάλης αξίας».[52]

* Το 1860, ο Dr. R. M' Meen ανακοίνωσε τα ευρήματά του από τη μελέτη των ιατρικών χρήσεων της κάνναβης στην Επιτροπή για την Κάνναβη της Ιατρικής Εταιρείας του Οχάιο: «Η κάνναβη ενδείκνυται στον τέτανο, τη νευραλγία, τη δυσμηνόρροια, τους σπασμούς, το άσθμα, τους ρευματικούς πόνους, τη λεχωϊδική ψύχωση, τη γονόρροια και τη χρόνια βρογχίτιδα».[53]

* Το 1881, ο Dr. H. Kane διαπίστωσε τη χρησιμότητα της κάνναβης ως υποκατάστατου σε άτομα που ήταν εξαρτημένα από το αλκοόλ.

- Το 1889, ο Dr. Ε. Birch αποφάνθηκε ότι η κάνναβη «είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα οπιούχα και τη θεραπεία του τρομώδους παραληρήματος».

- Το 1899, ο sir William Osler, καθηγητής της ιατρικής στο JohnsHopkins και στο OxfordUniversity, σε ανακοίνωσή του για την ημικρανία και το στρες, συμπέρανε ότι «η κάνναβη είναι προφανώς το πιο ικανοποιητικό φάρμακο για καταστάσεις στρες».[54]

* Το 1890, ο Dr. J. Reynolds, προσωπικός γιατρός της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας, με άρθρο του στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», διακήρυξε την αποτελεσματικότητά της κάνναβης στις ημικρανίες, διάφορες επιληπτικές καταστάσεις, την κατάθλιψη, το άσθμα και τη δυσμηνόρροια, και κατέληγε: «Εχοντας συνταγογραφήσει την κάνναβη επί τριάντα χρόνια είμαι πεπεισμένος ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα που διαθέτουμε».[55]

* Το 1891, ο Dr. J. Mattisson αναγνώρισε τη θεραπευτική χρησιμότητα της κάνναβης σε πολλές σωματικές παθολογικές καταστάσεις και ψυχικές δυσλειτουργίες, και τόνισε ότι: «Η χρησιμότητα κάνναβης σε συνδυασμό με την ατοξικότητά της, επικυρώνουν τη θέση που κατείχε κάποτε στη θεραπευτική». [56]

Μ' αυτά τα δεδομένα, κατά την εκπνοή του 19ου αιώνα κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι μερικές δεκαετίες αργότερα η κάνναβη θα κατείχε μια εξέχουσα θέση ανάμεσα στις ουσίες-αποδιοπομπαίους τράγους και ότι οι χρήστες της θα αντιμετώπιζαν μια ανελέητη ποινική μεταχείριση με ποινές που θα κυμαίνονταν από φυλάκιση μερικών χρόνων έως ισόβια ή τη θανατική καταδίκη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μέχρι το 1937, η κάνναβη περιέχονταν σε περισσότερα από 30 φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ. Μετά το 1937 που θεσπίστηκε ο νόμος Marijuana Tax Act με τον οποίο η κάνναβη καταχωρήθηκε στις παράνομες ουσίες, έγινε εξαιρετικά δύσκολη η νόμιμη συνταγογράφηση των παραγώγων της κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους.

Κατά την περίοδο του «κυνηγιού των μαγισσών» (1946-1960) πάγωσε κάθε ερευνητική δραστηριότητα σχετικά με τις θεραπευτικές χρήσεις της κάνναβης. Αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η κοινή γνώμη άρχισε να απορρίπτει έμπρακτα την τρομοκρατική προπαγάνδα του «Ομοσπονδιακού Γραφείου Ναρκωτικών» και ο επιστημονικός κόσμος έστρεψε και πάλι το ερευνητικό του ενδιαφέρον στις θεραπευτικές ιδιότητες του «απαγορευμένου χόρτου», με αποτέλεσμα το 1965 να επιτευχθεί η σύνθεση της Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλης (THC).

Κατά τη δεκαετία του 1970, η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Διεύθυνση Καταστολής των Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ, υποχωρώντας στις πιέσεις της κοινής γνώμης, αποδέχτηκαν την εφαρμογή ενός πειραματικού προγράμματος μέσω του οποίου οι γιατροί είχαν πια τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κάψουλες συνθετικής THC και τσιγάρα φυσικής μαριχουάνας για την αντιμετώπιση καταστάσεων ναυτίας και εμετού, ενώ παράλληλα 34 Πολιτείες νομιμοποίησαν τη χρήση της για ιατρικούς λόγους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η μαριχουάνα ήταν (και παραμένει) καταχωρημένη στον Πίνακα Ι των Ελεγχόμενων Ουσιών της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Κατά τη δεκαετία του 1980, ο όγκος των αποδείξεων για τη θεραπευτική αξία της φυσικής μαριχουάνας για πολλές σοβαρές αρρώστιες που συσσωρεύτηκαν από τα ομοσπονδιακά ερευνητικά προγράμματα, έκαναν επιτακτική την ανάγκη της αλλαγής του νομικού της καθεστώτος, πράγμα που βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με την «αντιναρκωτική πολιτική» των Reagan και Bush.

Το 1985, η αμερικανική κυβέρνηση, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, υιοθετώντας μια συμβιβαστική λύση: Το Υπουργείο Υγείας και η Διεύθυνση Τροφίμων Φαρμάκων (που μέχρι το 1979 διακήρυτταν ότι η κάνναβη δεν έχει καμιά θεραπευτική αξία), αναγνώρισαν και παρουσίασαν στο κοινό [57] μια έκδοση της συνθετικής THC με την ονομασία Dronabinolπου κυκλοφορεί στην αγορά με το εμπορικό όνομα Marinol[58] από την εταιρεία Lilly. Αρχικά το Dronabinol είχε ως κύρια ένδειξη τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, αλλά εν συνεχεία άρχισε να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά και ως διεγερτικό της όρεξης σε ασθενείς με Aids. Λίγο αργότερα στο Dronabinol προστέθηκε μια ακόμη μορφή συνθετικής THC, το Nabiloneπου διατίθεται στην αγορά με το εμπορικό όνομα Cesamet. Έτσι, για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα, άρχισαν να σημειώνονται κάποιες ρωγμές στο οικοδόμημα της καθολικής κυριαρχίας του διωκτικού παραληρήματος των απαγορευτών μέσα στους κόλπους του μπλοκ εξουσίας.

Αλλά το 1991, κατόπιν εντολών του G. Bush (που επέμενε στην εφαρμογή της κατασταλτικής «αντιναρκωτικής πολιτικής» του), το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ προσπάθησε να σταματήσει την έρευνα για τις θεραπευτικές εφαρμογές της μαριχουάνας περικόπτοντας τα κονδύλια των ομοσπονδιακών προγραμμάτων ή αποθαρρύνοντας και εκφοβίζοντας τους ερευνητές. Και επιπλέον (κι αυτό είναι το σοβαρότερο), αποπειράθηκε να καταστρέψει όλο το ερευνητικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τις κοπιώδεις ερευνητικές προσπάθειες των 30 τελευταίων χρόνων (1960-1990), εκδηλώνοντας μια νοοτροπία και υιοθετώντας μεθόδους παρεμφερείς μ' αυτές των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Αυτή η απόφαση, εκτός των άλλων είχε ως αποτέλεσμα και την παρεμπόδιση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων από την κάνναβη, πράγμα που «συμπτωματικά» ευνοούσε τη μονοπώληση αυτού του πεδίου από τα προϊόντα της Lilly που κυκλοφορούσαν ήδη από το 1985. Ας σημειωθεί ότι ο G. Bush ανέλαβε διευθυντής της Lilly μετά την απομάκρυνσή του από την αρχηγία της CIA το 1977 και η οικογένειά του είναι μεγαλομέτοχος σ’ αυτή την εταιρεία που ιδιοκτήτης της είναι ο Κουέιλ, ο γιός του οποίου (Ντάν Κουέιλ) ήταν αντιπρόεδρος του G. Bush

Το 1969, ο καθηγητής T. Mikuriyaερεύνησε συστηματικά τη σχετική ιατρική φιλολογία και συνόψισε τις θεραπευτικές εφαρμογές των προϊόντων της κάνναβης στα εξής πεδία: «Σωματική παθολογία: άσθμα, επιληψία, σπασμοί, άλγη (γενικής αιτιολογίας, ημικρανίες, επώδυνα τικ), ταχυκαρδίες κατά τον τοκετό, ανορεξία, διάφορες λοιμώξεις, τοπική αναισθησία. Ψυχιατρική: Άγχος, κατάθλιψη, υποστηρικτική ψυχοθεραπεία, στερητικό σύνδρομο από αλκοόλ και οπιούχα».[59]

Και το 1990, ο καθηγητής J. Jaffe τον επιβεβαίωσε πλήρως, γράφοντας στο πλέον έγκυρο φαρμακο-θεραπευτικό εγχειρίδιο στους κύκλους της κατεστημένης ιατρικής «The Pharmacological Basis of Therapeutics» των Goodman και Gilman: «Η μαριχουάνα, η Δ9-THC και κάποια συνθετικά ανάλογα έχουν μια καταξιωμένη και αρκετές δυνητικές θεραπευτικές εφαρμογές. Μερικά συνθετικά κανναβινοειδή θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα ως αναλγητικά και αντισπασμικά. Η ικανότητα ορισμένων φυσικών και συνθετικών κανναβινοειδών να μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση έχει ακόμη μικρή κλινική εφαρμογή. Η Δ9-THC και ένα συνθετικό κανναβινοειδές, το nabilone, διατίθενται σήμερα ως εντιεμετικά που λαμβάνονται από το στόμα και επίσης ενδείκνυνται για τον έλεγχο της ναυτίας που συνοδεύει τη χημειοθεραπεία».[60]

Σήμερα, η θεραπευτική χρησιμότητα της κάνναβης και των παραγωγών της είναι αποδεδειγμένη και αποδεκτή για το ακόλουθο ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων:

1. Γλαύκωμα (ενδοφθάλμια υπέρταση)

2. Παρενέργειες της χημειοθεραπείας (Ναυτία και εμετοί)

3. Άσθμα

4. Επιληψία και σπασμοί

5. Κατάθλιψη, άγχος, ανορεξία

6. Άλγη διαφόρου αιτιολογίας

7. Κακοήθεις νεοπλασίες

8. Εξάρτηση από οπιούχα και αλκοόλ.[61]

Η κάνναβη έχει τέσσερα σημαντικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν μοναδική από θεραπευτική άποψη:

1. Είναι το πιο ατοξικό από τα διαθέσιμα φάρμακα.

2. Έχει ευρύτατο πεδίο θεραπευτικών εφαρμογών.

3. Δρα μέσω μηχανισμών που διαφέρουν απ' αυτούς των άλλων φαρμάκων.

4. Μπορεί συνδυαστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια με οποιοδήποτε φάρμακο.

 

1. Γλαύκωμα (ενδοφθάλμια υπέρταση)

 Ο όρος «γλαύκωμα» αναφέρεται σε μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που έχουν ως κοινό τους χαρακτηριστικό την αύξηση της ενδοφάλμιας υπέρτασης, λόγω της οποίας προκαλούνται βλάβες στο οπτικό νεύρο με αποτέλεσμα τη μείωση και τελικά την απώλεια της όρασης.

Τα φάρμακα που διατίθενται σήμερα (μυωτικά, αναστολείς της καρβοανυδράσης, αδρεναλίνη) είναι ελάχιστα αποτελεσματικά, δεν κάνουν για όλους τους ασθενείς, έχουν σοβαρές παρενέργειες και πρέπει να λαμβάνονται ισοβίως. Οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σ' αυτά ή δεν μπορούν να ανεχθούν και να αντιρροπήσουν τις σοβαρές παρενέργειές τους, είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν ανάμεσα σε μια (αμφίβολης αποτελεσματικότητας) χειρουργική επέμβαση και την τύφλωση. Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης στις ΗΠΑ, και κάθε χρόνο οδηγεί στην απώλεια της όρασης περισσότερους από 240 χιλιάδες ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο.

Μέχρι το 1972 είχαν γίνει αρκετές παρατηρήσεις, έρευνες και ανακοινώσεις αναφορικά με τις επιδράσεις της μαριχουάνας και των παραγώγων της σε ασθενείς που έπασχαν από γλαύκωμα. Όπως γράφει ο καθηγητής J. Jaffe: «Οι επιστήμονες ενώ μελετούσαν συστηματικά τις επιπτώσεις γνωστών δόσεων μαριχουάνας σε νέους άνδρες εθελοντές, παρατήρησαν ότι η μαριχουάνα μείωνε την αρτηριακή πίεση στο μάτι. Έτσι συμπέραναν ότι αν συνέβαινε αυτό σε φυσιολογικά άτομα, θα μπορούσε ίσως να συμβαίνει και στα θύματα του γλαυκώματος. Και τελικά, αυτό συμβαίνει». [62]

Στα πλαίσια της πολύχρονης έρευνας για την κάνναβη που προγραμμάτισε και χρηματοδότησε το Νational Institute on Drug Abuse (NIDA),[63] οι προσπάθειες σ' αυτό τον τομέα, επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση των αποτελεσμάτων που προκαλεί α) το κάπνισμα της μαριχουάνας, β) η λήψη Δ9-THC από το στόμα και γ) η ενέσιμη χορήγησή της σε ασθενείς με γλαύκωμα. [64]

1) Κάπνισμα μαριχουάνας και λήψη THC από το στόμα.

Η σχετική έρευνα έγινε με τη μέθοδο του διπλού-τυφλού πειράματος από τους R. Hepler, I. Frankκαι R. Petrus της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας (UCLA), ύστερα από παραγγελία του NIDA.[65]Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας[66] και της επεξεργασίας των ευρημάτων τους, οι ερευνητές ανακοίνωσαν: «Διαπιστώθηκε ότι η ενδοφθάλμια πίεση μειώθηκε κατά 30% στους ασθενείς πήραν φυσική μαριχουάνα και Δ9-THC 2%. Ενώ στους ασθενείς που πήραν εικονικό φάρμακο μειώθηκε κατά 10% (έχουμε παρατηρήσει ότι η πίεση μειώνεται όχι μόνο υπό την επίδραση της Δ9-THC αλλά και άλλων κανναβινοειδών, τα οποία πρέπει να περιέχονταν σε ικανές ποσότητες στα χωρίς THC φύλλα μαριχουάνας που χρησιμοποιήθηκαν ως εικονικά φάρμακα)... Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη τοξικής δράσης του καπνίσματος της μαριχουάνας στην οπτική λειτουργία ή τη δομή του οφθαλμού. Είναι λογικό να θεωρούμε ότι η πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης που προκαλεί η μαριχουάνα γίνεται μ' ένα μηχανισμό που πρέπει να διαφέρει από το μηχανισμό δράσης των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα κατά του γλαυκώματος... Ελπίζουμε πως ένα παράγωγο της μαριχουάνας ή μια τυποποιημένη μορφή χορήγησής της, θα μας εφοδιάσει με ένα αποτελεσματικό μέσο που θα είναι απαλλαγμένο από τις ψυχοτρόπες ενέργειες αυτού του φαρμάκου».[67]

2) Ενέσιμη χορήγηση Κανναβινοειδών.

Η σχετική μελέτη ανατέθηκε από το NIDA στους ερευνητές M. Perez-Reyes, D. Wagner, M. Wallκαι K. Davis, της ιατρικής σχολή του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, οι οποίοι συνόψισαν την εργασία και τα ευρήματά τους, ως εξής: «Xορηγήσαμε 6 διαφορετικά κανναβινοειδή σε 12 υγιή άτομα και καταμετρήσαμε τα αποτελέσματά στην ενδοφθάλμια πίεσή τους: H Δ8-THC, η Δ9-THC και η 11-hydroxy-Δ9-THC προκάλεσαν αξιοσημείωτες μειώσεις στην ενδοφθάλμια πίεση, ενώ η κανναβινόλη, η 8β-ΟΗ-Δ9-THCκαι η κανναβινδιόλη αποδείχτηκαν λιγότερο αποτελεσματικές».[68]

Σήμερα, είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι «η μαριχουάνα αποδεδειγμένα μειώνει την ενδοφθάλμια υπέρταση του γλαυκώματος, η οποία καταστρέφει το οπτικό νεύρο και οδηγεί βαθμιαία σε τύφλωση»[69]και ήδη από το 1990 άρχισε να διατίθεται στο εμπόριο συνθετική THC σε σταγόνες.

2. Παρενέργειες της χημειοθεραπείας (ναυτία και εμετοί)

 Παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες των υποστηρικτών της απαγόρευσής της, η θεραπευτική αξία της κάνναβης είναι γενικά αναγνωρισμένη σήμερα στο πεδίο της αντιμετώπισης των παρενεργειών της χημειοθεραπείας στην οποία υποβάλλονται ασθενείς με καρκίνο, ενώ παράλληλα είναι ήδη σε κυκλοφορία ειδικά σκευάσματά της γι' αυτό το σκοπό.

Ο καθηγητής J. Jaffe γράφει στην όγδοη έκδοση του «The Pharmacological Basis of Therapeutics» των Goodman και Gilman (1990), που ας σημειωθεί είναι το πλέον έγκυρο και εκτιμώμενο φαρμακο-θεραπευτικό εγχειρίδιο στους κύκλους της κατεστημένης ιατρικής, διεθνώς: «Η μαριχουάνα, η Δ9-THC και κάποια συνθετικά ανάλογα έχουν μια καταξιωμένη και αρκετές δυνητικές θεραπευτικές εφαρμογές... Η Δ9-THC και ένα συνθετικό κανναβινοειδές, το nabilone, διατίθενται σήμερα ως εντιεμετικά που λαμβάνονται από το στόμα και επίσης ενδείκνυνται για τον έλεγχο της ναυτίας που συνοδεύει τη χημειοθεραπεία». [70]

Οι καθηγητές G. Winger, F. Hofmann και J. Woods στην τρίτη έκδοση του διδακτικού εγχειριδίου τους «Α Handbook on Drug and Alcohol Abuse» (1992), σημειώνουν: «H THC και τα συνθετικά ανάλογα της THC έχουν καταστεί υπολογίσιμα για την ικανότητά τους να ελέγχουν τη σοβαρή και επιμένουσα ναυτία και εμετό που εμφανίζεται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία». [71]

3. Άσθμα

Η μαριχουάνα εφαρμοζόταν συστηματικά στη θεραπεία του βρογχικού άσθματος κατά τον προηγούμενο αιώνα,[72] αλλά πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η λήψη της Δ9-THC από το αναπνευστικό ή το πεπτικό σύστημα προκαλεί αξιοσημείωτη βρογχοδιαστολή σε υγιή νέα άτομα.[73] Απ' αυτή τη διαπίστωση προέκυψε το ερώτημα εάν η μαριχουάνα προκαλεί παρόμοια αποτελέσματα σε άτομα με βρογχοσυσπαστικές ασθένειες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση των ασθματικών κρίσεων. Η απάντηση που έδωσε η σύγχρονη έρευνα είναι καταφατική.

'Υστερα από πρόσκληση του NIDA, οι L. Vachon, P. Mikus, W. Morrissey, M. Fitzgerald και E. Gaensler, καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Βοστώνης, μελέτησαν τις επιδράσεις του καπνίσματος της μαριχουάνας στο άσθμα (σε 17 ενήλικες εθελοντές μεταξύ 18 και 30 ετών με ιστορικό άσθματος που όλοι, πλην ενός, είχαν και κάποιο συγγενή που έπασχε από άσθμα): «Μελετήθηκαν τα αποτελέσματα της επίδρασης της μαριχουάνας στο βρογχικό μηχανισμό μιας ομάδας ασθενών με άσθμα. Η διάγνωση του άσθματος έγινε με τα ισχύοντα κριτήρια και κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ασθενείς ήταν ελεύθεροι συμπτωμάτων. Πήραν μια στάνταρ ποσότητα αέρος και καπνού φυσικής μαριχουάνας που περιείχε δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις Δ9-THC (1,9% και 0,9%). Και οι δυο συγκεντρώσεις έδειξαν σημαντική και παρατεταμένη αναστροφή της βρογχοσυστολής, καθώς επίσης και σεσημασμένη αλλά μικρότερης διάρκειας ταχυκαρδία».[74]

Παράλληλα, κατόπιν παραγγελίας του NIDA, οι D. Τashkin, B. Shapiro και I. Frank, καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA), μελέτησαν τις άμεσες επιδράσεις της μαριχουάνας στη δυναμική των αεροφόρων οδών τόσο κατά την αυτόματη όσο και κατά την προκλητή εκδήλωση βρογχικού άσθματος: «Τα ευρήματά μας από τη μελέτη των επιδράσεων σε 10 ασθενείς με κλινικά μόνιμο βρογχικό άσθμα, μέτριας έως σοβαρής έντασης, στους οποίους χορηγήθηκε φυσική μαριχουάνα και Δ9-TΗC… δείχνουν ότι το κάπνισμα της μαριχουάνας ή η λήψη από του στόματος της TΗC προκαλούν αξιοσημείωτη βρογχοδιαστολή που διαρκεί τουλάχιστον δυο ώρες και ότι επιπλέον το κάπνισμα της μαριχουάνας μπορεί να αντιστρέφει τον βρογχόσπασμο που προκαλείται τεχνητά για πειραματικούς λόγους».[75]

4. Επιληψία και σπασμοί

To 1949, οι J. Davisκαι H. Ramsey μελέτησαν τις αντισπασμικές επιδράσεις της κάνναβης σε 5 παιδιά με επιληψία και ήταν υπό θεραπεία με φαινοβαρβιτάλη και dilantin. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους ήταν πολύ ελπιδοφόρα: «Τα τρία από τα πέντε παιδιά ανταποκρίθηκαν στην κάνναβη τόσο καλά όσο και στην προηγούμενη θεραπεία, το τέταρτο απαλλάχτηκε πλήρως από τις κρίσεις και το πέμπτο σχεδόν πλήρως».[76]

Το 1969, ο καθηγητής T. Mikuriya, ωθούμενος από τα αποτελέσματα των ερευνών σ' αυτό το πεδίο, συμπεριέλαβε τους σπασμούς και την επιληψία στον πίνακα των καταστάσεων όπου ενδεχομένως θα είχε θεραπευτική αξία η εφαρμογή της κάνναβης.[77]

Και το 1990, ο καθηγητής J. Jaffe, έχοντας υπ' όψη τα πορίσματα των σχετικών ερευνών κατά την εικοσαετία που μεσολάβησε, επιβεβαίωσε την αποτίμηση του T. Mikuriya, διαπιστώνοντας ότι: «Η μαριχουάνα, η Δ9-THC και κάποια συνθετικά ανάλογά της έχουν μια καταξιωμένη και αρκετές δυνητικές θεραπευτικές εφαρμογές. Μερικά συνθετικά κανναβινοειδή θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα ως αναλγητικά και αντισπασμικά».[78]

5. Κατάθλιψη και ανορεξία

Η απώλεια βάρους, ο πόνος και η κατάθλιψη (ως προϊόν της απελπισίας και της αγωνίας του θανάτου), είναι κυρίαρχα συμπτώματα σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο και αποτελούν δυσεπίλυτα θεραπευτικά προβλήματα γιατί τα φαρμακευτικά μέσα που διατίθενται σήμερα για τον έλεγχό τους, είναι ανεπαρκέστατα και αναποτελεσματικά.

Οι αναφορές προηγουμένων ερευνητών ότι η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9-THC) «προκαλεί ευφορία, διεγείρει την όρεξη, είναι αξιόλογο αναλγητικό και αντιεμετικό»,[79] την καθιστούσαν πολύ ελκυστικό αντικείμενο μελέτης ως μέσου βοήθειας των ασθενών με καρκίνο και ήταν φυσικό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου και του NIDA, το οποίο ζήτησε από μια ομάδα επιστημόνων να διερευνήσει τις ορεξιογόνες, τις αντικαταθλιπτικές, τις αναλγητικές και τις αντιεμετικές δράσεις της κάνναβης στα πλαίσια του πολυσύνθετου ερευνητικού προγράμματος για τη «Φαρμακολογία της Μαριχουάνας» (1967-1974).

Οι W. Regelson, T. Kirk, M. Green, J. Schulzκαι M. Zalisτης Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Richmond της Βιρτζίνια, σε συνεργασία με τους J. Butlerκαι L. Peek του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Denton του Τέξας, μελέτησαν με τη μέθοδο του διπλού τυφλού πειράματος τις επιδράσεις της THC σε ενδο-νοσοκομειακούς και εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με καρκίνο,[80] και συνόψισαν την εργασία και τα ευρήματά τους ως εξής:

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η ΤΗC έχει αξία ως αντικαταθλιπτικό τόσο για ενδονοσοκομειακούς όσο και για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Η δυναμική της THC είναι φανερή. Πολλοί ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο διακατέχονται από κατάθλιψη και άγχος που δεν οφείλονται σε κάποια ενδογενή διεργασία αλλά προκύπτουν καθαρά ως κοινή αντίδραση σε ένα καταστροφικό συμβάν, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιρροπιστούν με τα διαθέσιμα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που προκαλούν ελάχιστα ή μόνο αρνητικά αποτελέσματα... Τα προαναφερθέντα σε συνδυασμό με τις κλινικές παρατηρήσεις επί των επιδράσεων της Δ9-THCδείχνουν αξιοσημείωτη αργή αναστροφή της χαρακτηριστικής απώλειας βάρους που συνδέεται με τον καρκίνο. Αυτό μαζί με τις διαπιστώσεις σχετικά με τις αναλγητικές και αντιεμετικές δράσεις της, ανοίγουν το δρόμο σε μια πολλά υποσχόμενη έρευνα για την αποτελεσματικότητα της Δ9-THC ως υποστηρικτικής θεραπείας για τον έλεγχο των δευτερευόντων συμπτωμάτων (κατάθλιψη, απώλεια βάρους, πόνος, ναυτία, έμετοι) των ασθενών με καρκίνο... Στην έρευνά μας, σημειώθηκε ανάκτηση του σωματικού βάρους σε περισσότερο από το 50% των ασθενών, πράγμα που μπορεί να εκληφθεί ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο ότι η Δ9-THC ενισχύει την όρεξη, όπως υποστηρίχτηκε ήδη από πολλούς μελετητές...[81] Συμπέρασμα: Η Δ9-THC που χορηγήθηκε σε καλώς ανεκτή δόση (0.1 mgt.i.d., από το στόμα) σε ασθενείς με καρκίνο είχε τα αποτελέσματα ενός ηρεμιστικού και ενός ήπιου ενισχυτικού της σκέψης, αναμφίβολα χωρίς καμιά επίδραση στη λειτουργία της αντίληψης και ολοφάνερα χωρίς καμιά επίδραση στη σταθερότητα των στοιχείων της προσωπικότητας και του συναισθήματος (τουλάχιστον στο βαθμό που μπορούν να καταμετρηθούν με τα ψυχολογικά τεστ). Από ιατρική άποψη, οι κλινικές παρατηρήσεις και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Δ9-THC ενισχύει την όρεξη και βοηθάει στην αναστροφή της χρόνιας απώλειας βάρους που συνοδεύει τον καρκίνο, και προκαλεί κάποια αναλγητικά και αντιεμετικά αποτελέσματα. Οι οριακές παρενέργειες που περιόρισαν τη χρήση της στο 25% των ασθενών ήταν η υπνηλία, η ζάλη και η διάσχιση. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η Δ9-THC μπορεί να ενισχύει την όρεξη και να μειώνει την απώλεια του βάρους σε ασθενείς με καρκίνο, αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά για να εμπεδωθούν τα ορεξιογόνα, τα αναλγητικά, τα αντιεμετικά και τα υπνογόνα αποτελέσματά της».[82]

6. Αναλγητικές ιδιότητες

'Υστερα από πρόσκληση του NIDA, οι R. Noyes, S. Bruk, D. Baran και A. Canter, του Τμήματος παθολογίας και ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Iowa, διερεύνησαν τις αναλγητικές επιδράσεις της THC σε ασθενείς με καρκινικά άλγη, και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Μια αρχική εκτίμηση της THC που χορηγήθηκε απ' το στόμα σε αλγούντες ασθενείς με καρκίνο, καταδεικνύει ένα αναλγητικό αποτέλεσμα του φαρμάκου. Σε 10 ασθενείς χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο και 5, 10, 15 και 20 mgTHC, με τεχνικές του διπλού-τυφλού πειράματος. Στους ασθενείς που χορηγήθηκαν οι μεγαλύτερες δόσεις της THC (15 και 20 mg) διαπιστώθηκε μείωση του άλγους σημαντικά υπέρτερη του placebo. Σ' αυτή τη δοσολογία της THC, υπήρξαν αναφορές ασθενών για καταπράϋνση και διανοητική θόλωση».[83]

7. Αντικαρκινικές δράσεις

Το 1976, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν για λογαριασμό του NIDA, οι L. Harris, A. Munsonκαι R. Carchman της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Richmond, σχετικά με την ανασταλτική δράση που ασκούν κάποια κανναβινοειδή σε ορισμένα νεοπλάσματα,[84] ως συμβολή στη συζήτηση που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις αντικρουόμενων συμπερασμάτων από διάφορες μελέτες που είχαν γίνει προηγουμένως σε ζώα[85] και σε ανθρώπους.[86]

«Ενα ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνάς μας είναι ότι η ανασταλτική δράση των κανναβινοειδών στα νεοπλάσματα είναι πιθανό να μη σχετίζεται με τις συμπεριφορικές τους ιδιότητες, δεδομένου ότι η κανναβινόλη είναι δραστική στον οργανισμό μας ενώ είναι αδρανής από την άποψη της επίδρασής της στην συμπεριφορά... Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας προσθέτουν μια νέα αντίληψη στα αυξανόμενα στοιχεία ότι η Δ9-THC έχει κάποιες άλλες κυτταρικές επιδράσεις που θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον, γιατί είναι δυνατό να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας νέας ομάδας θεραπευτικών φαρμάκων. Ελπίζουμε ότι το μοντέλο που επεξεργαστήκαμε θα δώσει τα μέσα με τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέα και πιο αποτελεσματικά αντικαρκινικά φάρμακα».[87]

8. Απεξάρτηση από αλκοόλ και οπιούχα

Οι σύγχρονες έρευνες για την εφαρμογή της κάνναβης και των προϊόντων της στην απεξάρτηση ή τη συντήρηση των εξαρτημένων από αλκοόλ, οπιούχα και διάφορες άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, βασίζονται στη θεραπευτική πείρα και τις γνώσεις που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία εκατό χρόνια από την ιατρική χρήση της κάνναβης ως μέσου αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του στερητικού συνδρόμου και ως υποκατάστατου αυτών των ουσιών.

To 1887, ο H. Kane ανακοίνωσε τις παρατηρήσεις τους από την επιτυχή εφαρμογή της κάνναβης ως υποκατάστατου σε άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ. Οι παρατηρήσεις του επιβεβαιώθηκαν το 1889 από τον Ε. Birch που χορήγησε κάνναβη σε πελάτες του εξαρτημένους από οπιούχα, και εν συνεχεία το 1891 από τον J. Μattison που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κάνναβη «είναι αποτελεσματικό υποκατάστατο για τα προϊόντα της παπαρούνας» [όπιο και τα παράγωγά του].[88]

Το 1942, οι S. Allentuck και K. Bowman διαπίστωσαν ότι τα παράγωγα της κάνναβης ήταν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της συμπτωματολογίας του στερητικού συνδρόμου από οπιούχα. Σε μελέτη τους που αφορούσε 49 άτομα εξαρτημένα από οπιούχα, υπογραμμίζουν ότι: «Tα στερητικά συμπτώματα αποδυναμώθηκαν ή εξαλείφτηκαν γρήγορα. Οι ασθενείς ήταν σε καλύτερη κατάσταση από διανοητική και ψυχολογική άποψη. Η φυσική τους κατάσταση αποκαταστάθηκε πολύ σύντομα και εξέφρασαν την επιθυμία να επανέλθουν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα όσο το δυνατό γρηγορότερα».[89]

Το 1953, οι L. Thompson και R. Proctor ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της ικανοποιητικής εφαρμογής ενός συνθετικού προϊόντος της κάνναβης (pyrahexil) στην αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου από αλκοόλ, βαρβιτουρικά και ορισμένες άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, τονίζοντας ότι: «H κάνναβη δεν προκαλεί σωματική ή ψυχική εξάρτηση και η διακοπή της λήψης της δε συνοδεύεται από στερητικά συμπτώματα».[90]

Μετά τον πόλεμο στην Κορέα και την πλήρη κυριαρχία της υστερίας του ψυχρού πολέμου, τα ναρκωτικά και η κάνναβη «συνδέθηκαν άμεσα με την κομμουνιστική συνωμοσία»,[91] με αποτέλεσμα την τρομακτική αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων που συνεπαγόταν η χρήση τους[92] και το «πάγωμα» των ερευνών για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η σχετική ερευνητική δραστηριότητα ξανάρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 (όταν σημειώθηκε κάποια χαλάρωση των δρακόντειων ποινικών περιορισμών) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με αξιόλογα αποτελέσματα, στα πλαίσια προγραμμάτων που εφαρμόζονται από διάφορους κρατικούς και μη-κρατικούς οργανισμούς υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.[93]

9. Φαρμακευτικά σκευάσματα της κάνναβης

Στην εποχή μας, η θεραπευτική αξία της κάνναβης τείνει να (ξανα)καθιερωθεί στη συνείδηση του ιατρικού κόσμου, πράγμα που αναμφίβολα συντελεί στη δραστική υπονόμευση της δαιμονολογίας των υπέρμαχων της απαγόρευσής της και της δίωξης των χρηστών της και κινητοποιεί ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό γιατρών στη διεκδίκηση του αιτήματος «να αποφασίζουν οι γιατροί και όχι οι πολιτικοί» για τις θεραπευτικές χρήσεις οποιασδήποτε ουσίας, σύμφωνα με τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας κι όχι με βάση τα παραληρήματα των μανιακών της καταστολής.[94]

Σήμερα, στις ΗΠΑ διατίθενται ήδη αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC), για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού που εμφανίζονται ως παρενέργειες της χημειοθεραπείας στην οποία υποβάλλονται ασθενείς με καρκίνο και για την αντιρρόπηση της ανορεξίας. Και το γεγονός αυτό είναι εξόχως αποκαλυπτικό των σύγχρονων τάσεων που διαμορφώνονται διεθνώς απέναντι στην κάνναβη.[95]

Τα πρώτα φάρμακα αυτού του είδους που κυκλοφόρησαν το 1985 είναι το Dronabinol (εμπορική ονομασία Μarinol) και το Nabilone (εμπορική ονομασίαCesamet).[96]

Η κάνναβη, έχει μηδαμινή τοξικότητα, δεν εγκαθιστά σωματική εξάρτηση και είναι αναμφίβολα η λιγότερο επικίνδυνη από τις ευφορικές ουσίες που υπάρχουν και η ασφαλέστερη από τις θεραπευτικές ουσίες που διαθέτει το θεραπευτικό οπλοστάσιο της ιατρικής.[97]Κι αυτό αναγνωρίζεται δημόσια από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ που, ήδη από το 1971, αποφάνθηκε ότι «από πλευράς τοξικότητας, τα παράγωγα της κάνναβης πρέπει να θεωρούνται τα πιο ασφαλή από τα φάρμακα πλατιάς χρήσης».[98]

 

5. Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

 

1. Οι πραγματικοί λόγοι της απαγόρευσης της κάνναβης

Η τύχη της κάνναβης κρίθηκε αποκλειστικά και μόνο από το συνδυασμό των πολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών αλλαγών που συντελέστηκαν κατά τη δεκαετία του 1930. Η πληθώρα των πλεονεκτημάτων και των εφαρμογών αυτού του φυτού το καθιστούσαν υπολογίσιμο αν όχι μοναδικό ανταγωνιστή των προϊόντων πολλών βιομηχανικών κλάδων (πετρελαιοειδή, οινόπνευμα, καπνός, φάρμακα, παραγωγής χαρτιού) οι οποίοι συνεργάστηκαν αρμονικά προκειμένου να πετύχουν την ποινικοποίηση της κάνναβης, μέσα σε επτά κρίσιμα χρόνια (1930-1937) που σφραγίστηκαν από τα εξής γεγονότα:

1) Το 1930 ιδρύθηκε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ναρκωτικών (FBN, FederalBureauofNarcotics, FBN) και στελεχώθηκε από πρώην πράκτορες της Ποτοαπαγόρευσης μ' επικεφαλής τον διαβόητο Harry Anslinger και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία που οδήγησε στην απαγόρευση της κάνναβης το 1937.

Εν όψει της άρσης της ποτοαπαγόρευσης (1933), και ενώ το Κογκρέσο περιέκοπτε δραστικά τον προϋπολογισμό του FBN και μείωνε τον αριθμό των πρακτόρων του, ο Anslinger και το FBN έπρεπε -για λόγους επιβίωσης- να δώσουν κάποια απόδειξη της «χρησιμότητάς» τους που να δικαιολογεί τη συντήρησή του από το δημόσιο προϋπολογισμό. Ετσι, ο Anslinger και οι επιτελείς του έστρεψαν ευθύς εξ' αρχής την προσοχή τους στην κάνναβη, για την οποία διέβλεψαν ότι τους άνοιγε ένα νέο και ευρύτατο πεδίο δραστηριότητας. Ας σημειωθεί λοτι ο Anslinger τοποθετήθηκε στο FBN με πρωτοβουλία του Andrew Mellon, ιδιοκτήτη της μιας από τις δύο τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόταν η αυτοκρατορία DuPont[99] και κατέστησε το FBN το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τη θέσπιση και τη συντήρηση της απαγόρευσης σύμφωνα με τα συμφέροντα των «εργοδοτών» του.

2) Το 1933 καταργήθηκε η Ποτοαπαγόρευση, με αποτέλεσμα να νομιμοποιηθεί η παραγωγή και η διάθεση του αλκοόλ. Κυριότερος ανταγωνιστής του οινοπνεύματος στην αγορά ήταν τα προϊόντα της κάνναβης. Και οι νεοσύστατες βιομηχανίες οινοπνεύματος στις οποίες επενδύθηκε ένα μέρος των κερδών του οργανωμένου εγκλήματος που έλεγχε τη διακίνηση και την εμπορία του παράνομου αλκοόλ κατά την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης (1920-1932), είχαν ζωτικό συμφέρον από την εξάλειψη αυτών των ανταγωνιστικών προϊόντων.

3) Το 1935, η αμερικανική εταιρεία DuPont[100] εισήγαγε στην αγορά το μη-ανακυκλώσιμο νάιλον και το 1937 απέκτησε την πατέντα του.[101] Μοναδικός ανταγωνιστής του νέου προϊόντος ήταν η ανακυκλώσιμη κάνναβη και συνεπώς η επιβίωσή του νάιλον εξαρτιόταν απ' τη δυνατότητα της εταιρείας DuPont να εκτοπίσει την κάνναβη από την αγορά. Όπως παραδέχτηκε ο Lammot DuPont «τα συνθετικά πλαστικά βρήκαν εφαρμογή στην κατασκευή μιας πληθώρας πραγμάτων που μέχρι τότε φτιάχνονταν από φυσικά υλικά».[102]

4) To 1936, η DuPont κατάφερε να εξασφαλίσει το μονοπώλιο των πετροχημικών προϊόντων που οι πατέντες τους εκχωρήθηκαν στις ΗΠΑ από τη γερμανική IG Farben ως μέρος των αποζημιώσεων που έπρεπε να καταβάλει η Γερμανία από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μ' αυτή τη μεθόδευση, το 30% της πανίσχυρης IG Farben πέρασε στην ιδιοκτησία της DuPont. Κυριότερος ανταγωνιστής των ποικίλων προϊόντων της πετροχημικής βιομηχανίας (χρώματα, βαφές, λάδια μηχανών, λιπάσματα και πλήθος άλλων) ήταν η κάνναβη και τα παράγωγά της και συνεπώς το βιομηχανικό μεγαθήριο της DuPont είχε ζωτικό συμφέρον από την απαγόρευσή τους: Χωρίς την απαγόρευση της κάνναβης, θα ήταν αδύνατο να υπάρξει το 80% των επιχειρήσεων της αυτοκρατορίας DuPont.

5) Το 1936, το 70% της παραγωγής του χαρτιού που παραγόταν στις ΗΠΑ με ξύλευση και καταστροφή των δασών, ελέγχονταν από τις οι εταιρείες του γνωστού «ληστοβαρώνου» του τύπου William Randolph Hearst.[103]Το 75-90% του χαρτιού που χρησιμοποιούνταν σε όλο τον κόσμο μέχρι το 1883 προερχόταν απ' την κάνναβη. Το χαρτί αυτό είναι φθηνότερο, καλύτερης ποιότητας και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής απ' το χαρτί που άρχισε να παράγεται από την ξύλευση και της καταστροφή των δασών όταν αυτό έγινε δυνατό με την τεχνολογική εξέλιξη. Στη δεκαετία του 1930, η κάνναβη ήταν ο υπ' αριθμόν 1 ανταγωνιστής του συγκροτήματος Hearst που έλεγχε το 70% της παραγωγής χαρτιού από την ξύλευση των δασών.

6) Παράλληλα, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930, η τεχνολογικές δυνατότητες επέτρεψαν στις φαρμακοβιομηχανίες να κατασκευάζουν εργαστηριακά χημικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να αναχθούν από επεξεργαστές και διακινητές των φυσικών φαρμακευτικών μέσων σε ανεξάρτητους παραγωγούς που είχαν τον αποκλειστικό έλεγχο των προϊόντων που συνέθεταν στα εργαστήριά τους. Στην καθημερινή θεραπευτική πρακτική των νεότερων χρόνων είχαν κυριαρχήσει δυο μεγάλες κατηγορίες φυσικών θεραπευτικών μέσων: τα παράγωγα του οπίου και τα παράγωγα της κάνναβης.

Τα παράγωγα του οπίου εξοβελίστηκαν από το θεραπευτικό πεδίο με το νόμο Harrison το 1914. Συνεπώς, στη δεκαετία του 1930, μοναδικός ανταγωνιστής των χημικών προϊόντων της φαρμακευτικής βιομηχανίας ήταν η κάνναβη και τα παράγωγά της: Hεμπέδωση των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και το πέρασμα στην εποχή της καθολικής χημικής φαρμακοδηλητηρίασης προϋπέθετε τον εξοστρακισμό της κάνναβης απ' το θεραπευτικό πεδίο. Και για την επίτευξη αυτού του σκοπού, η φαρμακοβιομηχανία συνεργάστηκε στενά με τους άλλους βιομηχανικούς κολοσσούς και την ιατρική συντεχνία.

Η δημιουργία του «Ομοσπονδιακού Γραφείου Ναρκωτικών» (1930), η άρση της Ποτοαπαγόρευσης (1933), η κατασκευή μηχανών υψηλής τεχνολογίας για την παραγωγή χαρτιού από τη δασική ξυλεία και η μονοπώληση αυτής της παραγωγής από το συγκρότημα Hearst (1930-1936), η μαζική εισαγωγή στην αγορά των προϊόντων της πετροχημικής βιομηχανίας (1926-1936) και του νάιλον (1936) και, τέλος η κατάκτηση της δυνατότητας της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει μαζικά συνθετικά φάρμακα (1928-1932), συντελέστηκαν μέσα σε λιγότερο από 7 χρόνια και έκριναν οριστικά την τύχη της κάνναβης, που ήταν ο κυριότερος ανταγωνιστής των προϊόντων τους.

Το 1935, με την καθοδήγηση των επιτελών της εταιρείας DuPontκαι του δικτύου των κίτρινων εφημερίδων του συγκροτήματος Hearst, το Γραφείο Δίωξης Ναρκωτικών (FBN) εξαπέλυσε μια εκτεταμένη προπαγανδιστική εκστρατεία εναντίον της κάνναβης και το 1937, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των θιγόμενων βιομηχανικών κλάδων (με αιχμή τους τις εταιρείες DuPont και Hearst), χρησιμοποίησαν την ισχύ τους στην κυβέρνηση και τη διοίκηση, και πέτυχαν να τεθεί η κάνναβη υπό καθεστώς απαγόρευσης, με τη θέσπιση του νόμου Marihuana Tax Act.[104]

Η θέσπιση αυτού του νόμου διευκόλυνε την αντικατάστασή της κάνναβης ως πρώτης ύλης στη βιομηχανία υφασμάτων από πετροχημικά προϊόντα που έλεγχε μονοπωλιακά η DuPont κατόπιν αδείας της γερμανικής IG Farben και επέτρεψε την σχεδόν ολοκληρωτική κυριαρχία της σε όλους τους συναφείς τομείς της παραγωγής (ενώ παράλληλα εξασφάλισε τα συμφέροντα του Hearstως αδιαμφισβήτητου μονοπωλητή της παραγωγής χαρτιού). Το 50% όλων των τοξικών χημικών λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγροτική παραγωγή της Αμερικής και των περισσότερων χωρών (δηλητηριάζοντας το έδαφος, τις πηγές νερού και το περιβάλλον) καταναλώνονται στην καλλιέργεια πρώτων υλών για την υφασματοβιομηχανία προς αποκλειστικό όφελος των εταιρειών, και κυρίως της DuPont, που ελέγχουν την παραγωγή και τη διάθεση αυτών των λιπασμάτων.

O εξοστρακισμός της κάνναβης από την παραγωγή και την αγορά με τον απαγορευτικό νόμο Marihuana Tax Act του 1937 που «ομαλοποίησε» την αμερικάνικη (και κατ' επέκταση και την παγκόσμια) οικονομία προς όφελος των κέντρων οικονομικής και πολιτικής ισχύος που καθορίζουν την πορεία των ΗΠΑ, έγινε στo όνομα της «προστασίας της κοινωνίας» από ένα φυτό που επί χιλιάδες χρόνια αποτελούσε ευεργεσία της φύσης. Με το νόμο Marihuana Tax Act του 1937, η συμμαχία των ισχυρότερων μπλοκ της αμερικάνικης οικονομίας πέρασε στον παράδεισο της διαρκούς συσσώρευσης τεράστιων κερδών, ενώ η ανθρωπότητα εισήλθε στην κόλαση της χημικοποίησης και πλαστικοποίησης της ζωής της.

2. Το «παράδοξο»: Το κράτος υπέρ της κάνναβης (1942-1945)

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, μετά την εισβολή Ιαπώνων στις Φιλιππίνες, οι ΗΠΑ αποκόπηκαν ξαφνικά από τις πηγές μιας πρώτης ύλης, της κάνναβης, που ήταν απαγορευμένη αλλά και συγχρόνως πολύ σημαντική για την πολεμική προσπάθεια της χώρας γιατί απ' αυτή κατασκευάζονταν τα αλεξίπτωτα, τα αντίσκηνα, οι σάκοι, οι σημαίες, οι στολές εργασίας, ένα εξαιρετικά χρήσιμο καύσιμο, διάφορα λιπαντικά και πολλά άλλα εφόδια που χρησιμοποιούσε ο στρατός και η αεροπορία.

Για ν' αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση ανάγκης, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε καθεστώς «χειμερίας νάρκης» στην απαγόρευση που η ίδια είχε επιβάλλει και, αφήνοντας προς στιγμή κατά μέρος το «αντιναρκωτικό» της μένος, μεταμορφώθηκε οβιδιακά από διώκτη σε υπερασπιστή της κάνναβης, μετονόμασε το χόρτο από «δολοφόνο των νέων» σε «φυτό για τη νίκη» και προέτρεπε με κάθε δυνατό μέσο τους αγρότες να το καλλιεργήσουν.

Μέχρι την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο, οι αγρότες που αποτολμούσαν να καλλιεργήσουν έστω και ένα δενδρύλλιο κάνναβης αντιμετωπίζονταν ως «εγκληματίες» από τη δικαιοσύνη και ως «εθνικώς ύποπτοι» από το FBI και το FBN. Μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο, η αμερικάνική κυβέρνηση προέτρεπε τους αγρότες να καλλιεργήσουν κάνναβη σε όσα στρέμματα ήθελαν, προβάλλοντας αυτή τη δραστηριότητα ως «πατριωτικό καθήκον».

1) Το 1942, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ κυκλοφόρησε πολλά διαφημιστικά φυλλάδια και έκανε ένα ειδικό προπαγανδιστικό φιλμ για την κάνναβη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Φυτό για τη Νίκη», το οποίο προβάλλονταν σε όλους τους κινηματογράφους των ΗΠΑ.[105]

2) Το 1942, η αμερικανική κυβέρνηση κυκλοφόρησε χαρτόσημα φόρου για τη μαριχουάνα των 5 δολαρίων, έθεσε ως στόχο της να αυξήσει την έκταση καλλιέργειας της κάνναβης σε 1.400.000 στρέμματα μέσα στο 1943[106] και διέθεσε στους αγρότες ειδικά μηχανήματα για την καλλιέργεια κάνναβης σε πολύ χαμηλές τιμές. Και το πλέον απρόσμενο:

3) Μεταξύ 1942-1945, κάθε αγρότης που συμφωνούσε να καλλιεργήσει κάνναβη για το κράτος, απαλλασσόταν από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, τόσο ο ίδιος όσο και οι γιοι του (εν καιρώ... πολέμου). 

 

6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Από όσα εκτέθηκαν παραπάνω, καθίσταται προφανές ότι η απαγόρευση της κάνναβης και η δίωξη των χρηστών της ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού των συμφερόντων της πολιτικής εξουσίας, των βιομηχανιών πετρελαίου, πετροχημικών, φαρμάκων, καπνού και αλκοόλ και των κύκλων που ενδιαφέρονταν για τη συντήρηση του ρατσιστικού καθεστώτος σε βάρος των μειονοτήτων των μαύρων και των Μεξικάνων στο παρελθόν και του συνόλου των ισπανόφωνων σήμερα.

Η κατασταλτική πολιτική απέναντι στην κάνναβη, που υιοθετήθηκε με απαίτηση όλων αυτών των παραγόντων, αποσκοπούσε αφ' ενός στον έλεγχο και τη χειραγώγηση του φτηνού εργατικού δυναμικού των μαύρων και των Μεξικανών και αφ' ετέρου στη μονοπώληση της παραγωγής και της εμπορίας των τοξικών προϊόντων αυτών των βιομηχανιών, για τα οποία μοναδικός υπολογίσιμος ανταγωνιστής ήταν τα ατοξικά προϊόντα της κάνναβης.

Σοβαροί ιατρικοί, πολιτικοί, οικονομικοί και οικολογικοί λόγοι επιβάλλουν την αναθεώρηση της «παράλογης» απαγορευτικής πολιτικής απέναντι στην κάνναβη, το κόστος της οποίας δεν μπορεί να αντέξει ή να ανεχθεί πια η κοινωνία. Το παραλήρημα των ιδιοτελών μανιακών της καταστολής δεν μπορεί να εξακολουθήσει να κανοναρχεί τις επιλογές του κοινωνικού σώματος, υπονομεύοντας όλο και πιο πολύ τη συνοχή του.

Η επισκόπηση της ιστορικής διαδρομής της απαγόρευσης της κάνναβης καθιστά προφανές το συμπέρασμα ότι η ποινικοποίηση και η δίωξή της δεν οφείλεται στην ανάγκη να «προστατευτούν οι χρήστες και η δημόσια υγεία» (όπως διακηρύσσουν οι καριερίστες της καταστολής), αλλά στην εξουσιαστική απαίτηση να εξυπηρετηθούν ορισμένες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες οι οποίες στο παρελθόν συνδέονταν (α) με την καταπίεση και τη χειραγώγηση ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων (μειονότητες, μετανάστες, εργάτες) και (β) με τη μονοπώληση της παραγωγής και της κατανάλωσης ενός πλήθους προϊόντων καθημερινής χρήσης από βιομηχανικά μεγαθήρια τα οποία εξαντλούν τις πηγές των μη-ανανεώσιμων πρώτων υλών και καταστρέφουν ανενδοίαστα το περιβάλλον, εξαλείφοντας τις προοπτικές επιβίωσης της ζωής στο πλανήτη. Αυτές οι σκοπιμότητες είναι συναρτημένες:

1) Με την υπεράσπιση των συμφερόντων των βιομηχανικών μεγαθηρίων που ελέγχουν τους τομείς των πετροχημικών, των φαρμάκων, του αλκοόλ, του καπνού, του χαρτιού, κ.α.

2) Με την επιδιωκόμενη διαρκή ενδυνάμωση της λευκής αγοράς των νόμιμων τοξικών και εξαρτησιογόνων ψυχοτρόπων ουσιών (αλκοόλ, καπνός, ψυχοφάρμακα) και την ενίσχυση της μαύρης αγοράς των παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών (οπιούχα/οπιοειδή, κ.α.) στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται ανυπολόγιστα κέρδη.

3) Με τη συντήρηση των παραγωγικών και καταναλωτικών αξιών της ανταγωνιστικής κοινωνίας και του αδιέξοδου «βιομηχανικού πολιτισμού», γιατί το εξουσιαστικό πλέγμα που έχει συμφέρον από τη διαιώνιση της δίωξής της κάνναβης, μπορεί να καλλιεργεί και να διαδίδει συστηματικά το μύθο ότι η κάνναβη «καθιστά τον χρήστη της αδιάφορο για τις νόρμες που χαρακτηρίζουν αυτά τις αξίες».

Τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τη σκληρή καταστολή και τις διώξεις της κάνναβης, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που παραδέχονται ότι έχουν δοκιμάσει κάνναβη ή κάποιο από τα παράγωγα της. Κι αυτό αποτελεί μια από το πλήθος των αδιαμφισβήτητων αποδείξεων για τις συνέπειες της κατασταλτικής θεωρίας και πρακτικής, που η αποτελεσματικότητά της εξαντλείται στην παραγωγή αμέτρητων ατομικών και κοινωνικών τραγωδιών.

Η απαγόρευση των ψυχοτρόπων ουσιών και η μαζική τελετουργική ανθρωποθυσία που τη συνοδεύει συνιστούν ένα αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος του ατόμου, της κοινωνίας, του πολιτισμού και της ελευθερίας, ακόμη και εάν γίνουν αποδεκτές ως "αληθείς" οι μυθοπλασίες των υποστηρικτών της. Γιατί η χρήση οποιασδήποτε επικίνδυνης ουσίας βλάπτει αποκλειστικά και μόνο τον χρήστη της.

Συνεπώς, η χρήση τους αποτελεί τυπική πράξη αυτοπροσβολής και, ως τέτοια, σε μια πολιτισμένη κοινωνία δεν μπορεί να