ΦΑΙΝΚΥΚΛΙΔΙΝΗ (PCP): ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΥ
Συνηγορία στην υπεράσπιση της Γεωργίας Μπίκα
από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο
Κλεάνθης Γρίβας
20 Ιανουαρίου 2022
Ο βιασμός και τα συναφή εγκλήματα σε βάρος των παιδιών και των γυναικών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ιδιώνυμα αδικήματα, εγκλήματα ατιμωτικά και απαράγραπτα, και να προβλεφθεί ότι οι ποινές που επιβάλλονται γι’ αυτά δεν θα υπόκεινται στις μειωτικές ρυθμίσεις που αφορούν τις ποινές για άλλα αδικήματα.
Όλοι οι αστυνομικοί, οι ιατροδικαστές, οι ανακριτές και οι εισαγγελείς πρέπει να γνωρίζουν (και γνωρίζουν, εκτός εάν ζουν σε κάποιο άλλο δικό τους κλειστό σύμπαν) ότι στην πιάτσα κυκλοφορεί ευρέως μια ουσία με την «επιστημονική» ονομασία φαινκυκλιδίνη (PCP), γνωστή και ως αγγελόσκονη. Πρόκειται για ετικέτες που καλύπτουν το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ως σύνηθες «εργαλείο βιασμού» από έναν εσμό ποικίλλων τσογλανοειδών.
Συνεπώς, οι αστυνομικοί, οι ιατροδικαστές, οι ανακριτές και οι εισαγγελείς όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια υπόθεση βιασμού, το πρώτο καθήκον τους είναι να εξασφαλίσουν (α) τον άμεσο εργαστηριακό έλεγχο (αίματος και ούρων) και την ιατροδικαστική εξέταση του θύματος, και (β) την προστασία των στοιχείων που ενδεχομένως υπάρχουν στο χώρο του εγκλήματος. Η παράλειψη αυτού του καθήκοντος, συνιστά σοβαρό διοικητικό και ποινικό αδίκημα.
Νομικό στάτους της Φαινκυκλιδίνης: Σύμφωνα με τον Νόμο 3459/2006, ΦΕΚ Α'/103/25.5.2006 (Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά - Κ.Ν.Ν.), η Φαινκυκλιδίνη (PCP) είναι καταχωρημένη στον Πίνακα Γ’ (αρ. 93) των Ελεγχόμενων Ουσιών [ναρκωτικών].
Ιστορικά στοιχεία: Η PCP είναι μια ισχυρή ψυχοδραστική ουσία. Αναπτύχθηκε ως αναισθητικό (ΗΠΑ, 1926). Έγινε εμπορικά διαθέσιμη κατά τη δεκαετία του 1950. Λόγω των σοβαρών παρενεργειών της, διακόπηκε η χρήση της στους ανθρώπους και περιορίστηκε στην κτηνιατρική (1965). Εν συνεχεία, διακόπηκε η χρήση της και στα ζώα (1978). Σήμερα χρησιμοποιείται παρανόμως για «ψυχαγωγικούς λόγους» και, κυρίως, ως εργαλείο από τους παντός είδους –κατά κανόνα, σεξουαλικά υπολειμματικούς– επίδοξους βιαστές.
Η PCP είναι ένα ψυχοδραστικό φάρμακο που μπορεί να καταναλωθεί ως σκόνη ή κάψουλα, από το στόμα, ενδοφλέβια, καπνιστή και εισπνεόμενη. Συνήθως καταναλώνεται μαζί με άλλα φάρμακα (π.χ. με κοκαΐνη ή MDMA), που τροποποιούν ή ενισχύουν τα αποτελέσματά της. Σε καθαρή μορφή, είναι κρυσταλλική σκόνη, πολύ εύκολα διαλυτή σε υγρά. Αυτή που κυκλοφορεί στην πιάτσα μπορεί να είναι κιτρινωπή ή καφέ, λόγω των ουσιών που προστίθενται κατά την παράνομη παραγωγή της, η οποία γίνεται υπό κακώς ελεγχόμενες συνθήκες, με αποτέλεσμα οι χρήστες να μη μπορούν να γνωρίζουν ούτε τί παίρνουν ούτε την πραγματική δόση που παίρνουν.
Οι πιθανές διαταραχές που προκαλεί η PCP διαφέρουν από άτομο σε άτομο και είναι ανάλογες (α) με τη δοσολογία, (β) τις προσμίξεις της με άλλες ουσίες κατά την παραγωγή της και (γ) τον συνδυασμό της με άλλες ουσίες κατά την κατανάλωσή της (αλκοόλ, κοκαΐνη, NDMA, κ.α.).
Διαταραχές των ψυχικών λειτουργιών
1) Ψυχοκινητικότητα: Διαταραχές όπως ψυχοκινητική επιβράδυνση, ψυχαναγκαστικές κινήσεις ή πράξεις, στερεοτυπίες κινητικές ή λεκτικές, νεολογισμοί, λογόκλονος, παλιλλαλία, ανακοπές του λόγου.
2) Συνείδηση και προσανατολισμός: Διαταραχές όπως σύγχυση, θόλωση της συνείδησης, παραλήρημα, λυκοφωτικές καταστάσεις, διαταραχές του προσανατολισμού σε σχέση με τον τόπο, τον χρόνο και τον εαυτό.
3) Αντίληψη και συνειδητοποίηση: Διαταραχές όπως παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις (ακουστικές και σπανιότερα οπτικές), αποπροσωποποίηση, αποπραγματοποίηση, διαταραχές του σωματικού εγώ.
4) Προσοχή και συγκέντρωση: Διαταραχές όπως δυσχέρειες στην πρόκληση και την συγκέντρωση της προσοχής, διάσπαση της προσοχής, υποπροσεξία.
5) Βούληση και τάση για ενέργεια: Διαταραχές όπως μείωση της βουλητικής ικανότητας, ανακοπή της βούλησης, κηρώδης ευκαμψία, αρνητισμός, αυτοματισμός κατ’ επιταγή, ηχοπραξία και ηχολαλία.
6) Συναίσθημα: Διαταραχές όπως συναισθηματική απροσφορότητα, συναισθηματική απάθεια, κατάθλιψη.
7) Σκέψη: Διαταραχές στην παραγωγή, στο περιεχόμενο και στην πορεία της σκέψης, ήτοι παραληρηματικές ιδέες, επιβράδυνση του ειρμού των ιδεών, ασυναρτησία, σχοινιοτενής σκέψη).
8) Μνήμη: Διαταραχές όπως αμνησία (διάσπαρτη, νησιδιακή ή αναδρομική), έκπτωση της πρόσφατης ή της απώτερης μνήμης.
9) Διαταραχές της κρίσης, της εναισθησία και της νοημοσύνης.
Διαταραχές των φυσιολογικών λειτουργιών
1) Πτώση της πίεσης (λόγω της οποίας μπορεί να προκληθεί λιποθυμία).
2) Μειωμένη καρδιακή συχνότητα και αναπνευστική καταστολή (που μπορεί να συνοδεύονται από έμετο, ζάλη, σιελόρροια και απώλεια της ισορροπίας).
3) Θόλωση της όρασης, νυσταγμός (ταλάντωση του βολβού του ματιού όταν κινείται πλευρικά), υπνηλία, ξηρότητα του δέρματος.
4) Μούδιασμα των άκρων και τοξίκωση (που χαρακτηρίζεται από τρέκλισμα, ασταθές βάδισμα, κολλώδη ομιλία, αιματηρά μάτια και απώλεια ισορροπίας), αναλγησία και αναισθησία.
5) Σε υψηλές δόσεις ή με επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες, (π.χ. αλκοόλ, κοκαΐνη, MDMA, κ.α.) μπορεί να προκληθούν επιληπτικές κρίσεις, κώμα και ακόμη και θάνατος (που μπορεί να συμβεί λόγω ενός ατυχήματος που προκαλείται από τη διαταραχή της κινητικής ικανότητας ή την αλλοίωση της αίσθησης του χώρου και του χρόνου, που προκαλούνται από την PCP).
Γενικά
Το σώμα γίνεται αντιληπτό ως πολύ βαρύ, οι κινήσεις είναι αργές και η μετακίνηση γίνεται δύσκολη και βραδεία. Πολλοί λήπτες:
- Νιώθουν σαν να αποσπάται ο εαυτό τους από το περιβάλλον, σαν το σώμα τους να μην ανήκει στο περιβάλλον τους.
- Βιώνουν μια αίσθηση απόσπασης από την πραγματικότητα (σαν να βλέπουν τη ζωή μέσα από μια οθόνη).
- Φαίνεται να κοιτάζουν στο κενό, να έχουν χαμένη έκφραση και μπορεί να εμφανίσουν ακούσιες και γρήγορες κινήσεις των οφθαλμών (παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν στη φάση REM κατά τη διάρκεια του ύπνου).
Οι επιδράσεις της PCP για κάποιους μπορεί να είναι «διασκεδαστικές», αλλά για άλλους μπορούν να βιωθούν ως μια τρομακτική εμπειρία, για την οποία δεν ξέρουν εάν και πότε θα ξεπεραστεί ή εάν θα παραμείνει για πάντα.