ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
Καταγγελία της απόφασης του «ΣΥΝ» να πει «ΝΑΙ» στο ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΝΑΝ
και στον εν Αθήναις γκαουλάιτερ της αστερόεσσας κ. Μίλερ
Λευκωσία 15 Απριλίου 2004
Διευκρινιστικό Σημείωμα
Ήμουν στην Κύπρο, με τον συγγραφέα Λουκά Αξελό και τον τ. βουλευτή Λευτέρη Κωνσταντίδη, παίρνοντας μέρος στην εκστρατεία του ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΝΑΝ, το οποίο μεταμόρφωνε οβιδιακά «ένα κράτος σε κοινότητα», λίγες μέρες πριν από την είσοδο της Δημοκρατίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1-5-2004).
Στις 15-4-2004 (δηλαδή δέκα μέρες πριν από το κρίσιμο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 στην Κύπρο), ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, εμφανώς στενοχωρημένος, με ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι η Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού αποφάσισε να υποστηρίζει το επαίσχυντο Σχέδιο Αυνάν με ψήφους 70 υπέρ και 30 κατά, βαδίζοντας στον δρόμο που άνοιξε τρεις μέρες νωρίτερα ο GAP (δίνοντας εξετάσεις νομιμοφροσύνης στους υπερατλαντικούς πάτρωνές του).
Επειδή ήταν αδύνατο να αποδεχθώ ένα τόσο τερατώδες πολιτικό έγκλημα από ένα «σύγχρονο» δήθεν «αριστερό» συνασπισμό, υπέθεσα προς στιγμή ότι η αναλογία ήταν αντεστραμμένη (70 κατά και 30 υπέρ). Στην αφελή ερώτησή μου: «Υπάρχουν 30 εθνικοί μειοδότες στην Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού;», πήρα την απίστευτη απάντηση «Κλεάνθη, δεν κατάλαβες καλά. 70 ψήφισαν ΥΠΕΡ και 30 ΚΑΤΑ του Σχεδίου Αυνάν», η οποία καθόρισε έκτοτε τη στάση μου απέναντι σ’ αυτό το ροζ μπαλέτο της «αριστεράς».
Η απάντησή μου με τη μορφή «Καταγγελίας» ήταν άμεση. Την έστειλα σε όλες τις ελληνικές και κυπριακές εφημερίδες και δημοσιεύθηκε σε πολλές απ’ αυτές, ανάμεσα στις οποίες και ο «Ριζοσπάστης» και η «Αυγή» (που αναγκάστηκε να το κάνει, δεδομένης της δημοσίευσής της στον «Ριζοσπάστη»).
Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας και της Πολιτικής Επιτροπής του «Συνασπισμού» αποφάσισε (στις 13 και 14/4/2004, αντιστοίχως) να συμπαραταχθεί με το εθνικά, πολιτικά και ηθικά μειοδοτικό «ΝΑΙ» στο επικείμενο κρίσιμο δημοψήφισμα στην Κύπρο (24/4/2004), που βρίσκει αντίθετο το 80% των πολιτών τόσο της Κυπριακής όσο και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Κι αυτό ακριβώς, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ότι ήταν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ η απόφαση ορισμένων ανένταχτων αριστερών (όπως ο υπογράφων) οι οποίοι, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, προσπάθησαν με τις μικρές, αλλά αποφασιστικής σημασίας, δυνάμεις τους να κρατήσουν κοινοβουλευτικά ζωντανό έναν ΝΕΚΡΟ δήθεν «αριστερό» πολιτικό οργανισμό.
Οι 4.500 πολίτες που με ψήφισαν ως υποψήφιο συνεργαζόμενο με το «Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» στην Α’ Θεσσαλονίκης και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε ο «ΣΥΝ» μεταμφιεσμένος σε «ΣΥΡΙΖΑ», να ξεπεράσει το κρίσιμο για την επιβίωσή του όριο του 3% και να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, είναι αμφίβολο εάν θα ψήφιζαν ποτέ «ΣΥΝ».
Συναισθανόμενος το συντριπτικό βάρος του τραγικού τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν αυτοί οι πολίτες από την πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ, με τη διαμεσολάβησή μου, αισθάνομαι την υποχρέωση:
1) Να καταγγείλω την πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας του «ΣΥΝ» γιατί με το εθνικά, πολιτικά και ηθικά μειοδοτικό «ΝΑΙ» που υιοθέτησε, λειτούργησε ως κατώτερο υπαλληλικό προσωπικό του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών και όχι ως ηγεσία ενός αριστερού πολιτικού οργανισμού.
2) Να δηλώσω ότι η επαίσχυντη απόφαση για το «ΝΑΙ» του ΣΥΝ εκφράζει αυτούς που την πήραν και μόνο (δηλαδή, μια αυτό-αναπαραγόμενη ομάδα συντηρητικών με αριστερή λεοντή, που λειτουργεί ως φυτώριο «αριστερών» «εκσυγχρονιστών»).
3) Να ζητήσω συγγνώμη από τους πολίτες που με ψήφισαν, για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε η ψήφος τους από την εν λόγω πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας του «ΣΥΝ».
Μ’ αυτή την επαίσχυντη απόφαση, ο ΣΥΝ έχασε την ευκαιρία να εκφραστεί ως αριστερός πολιτικός οργανισμός και να βάλει το λιθαράκι του στην πρώτη πολιτική ήττα της αμερικανικής αυτοκρατορίας μετά την ανατροπή του διπολικού κόσμου.
ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η κ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΤΗΣ.
ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ.
Με αηδία Κλεάνθης Γρίβας ψυχίατρος |
|