Κ.Κ. ΓΑΛΛΙΑΣ (1941): ΚΑΡΤΑ ΠΡΟΣ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

Κείμενο κάρτας που εκδόθηκε το Μάιο 1941 από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας προκειμένου να στέλνεται στην «Αυτού Εξοχότητα τον Πρέσβη Οττο Αμπετς» επίσημο εκπρόσωπο του ναζιστικού καθεστώτος στην κυβέρνηση του Βισύ.

Περιλαμβάνεται στο έργου του Φερνάντο Κλαουντίν «Η κρίση του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος» (Γράμματα, 1980, τόμοι 2)

----------------------------------------

«Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Πρέσβη Οττο Αμπετς

Εξοχότατε, οι κομμουνιστές βουλευτές επειδή αντιτίθενται στον πόλεμο και επιμένουν από τον Οκτώβριο του 1939 και μετά, να μην απορριφθεί καμιά πρόταση ειρήνης χωρίς πρώτα να συζητηθεί στη βουλή, καταδικάστηκαν σε εκατοντάδες χρόνια φυλακή και αντιμετωπίστηκαν σαν Γερμανοί πράκτορες... Οι κομμουνιστές βουλευτές θεωρούν τιμή τους να είναι ενάντια στον πόλεμο, αφού πρώτα πάλεψαν για είκοσι χρόνια ενάντια στην αποκρουστική συνθήκη των Βερσαλλιών και εναντιώθηκαν στην κατοχή της Ρηνανίας και της Ρούρ, πράξεις για τις οποίες βρίσκονται στη φυλακή. Αυτό είναι σκανδαλώδες και άδικο. Η απελευθέρωσή τους είναι επιτακτική. Εξοχότατε, οφείλετε να κάνετε χρήση όλων των εξουσιών σας για τη γρήγορη απελευθέρωσή τους».

----------------------------------------

Ο Φερνάντο Κλαουντίν σπούδασε αρχιτεκτονική και ήταν επικεφαλής της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας στη Μαδρίτη. Το 1933 εγκατέλειψε όλες τις προσωπικές του φιλοδοξίες για να αφοσιωθεί στην επανάσταση, και από εκείνη την εποχή, ως την απέλαση του, το Φεβρουάριο του 1965, η ζωή του ήταν αναπόσπαστα συνδεμένη με το κομμουνιστικό κίνημα και την ιστορία της ισπανικής επανάστασης. Εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής τον Ισπανικού ΚΚ και επικεφαλής του Κινήματος Νεολαίας, ο Κλαουντίν υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου από το 1947 ως το 1965.