Εγγραφή στο Newsletter - Μην εμπιστεύεστε τα Social Media!

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΓΡΙΒΑΣ:
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ GREENPEACE
 
Ελευθεροτυπία, 4 Μαϊου 1999
 
 
Απαντώντας στην ανακοίνωση της Greenpeace σχετικά με την παραίτηση μου από το Δ.Σ. της, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:
 
1) Πριν πάρω την απόφαση να διαχωρίσω τη θέση μου από την Greenpeace, εξ’ αιτίας της στάσης της απέναντι στην επιδρομή της «Συμμορίας των 19» κατά της Γιουγκοσλαβίας, επικοινώνησα με τον πρόεδρό της κ. Παναγιώτη Κανελλάκη και με τον κ. Στέλιο Ψωμά (που για μένα ήταν και παραμένουν καλοί φίλοι), παρακαλώντας να υπάρξει μια δημόσια, σαφής και κατηγορηματική καταδίκη των επιδρομέων από το Ελληνικό Τμήμα της Greenpeace.
Επιπλέον, στον κ. Κανελλάκη έστειλα με φαξ και ταχυδρομικά μια σειρά από κείμενα με τα οποία τεκμηρίωνα τις απόψεις μου και με τον κ. Ψωμά είχα μια μακριά τηλεφωνική συζήτηση. Οι επαφές αυτές μου άφησαν την εντύπωση ότι η Greenpeace θα προχωρούσε σ’ αυτή την κατεύθυνση.
 
2) Ατυχώς, ενώ βρισκόμουν στο Βελιγράδι, μου μεταβιβάστηκε με φαξ η ανακοίνωση της Greenpeace με τίτλο “Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη”, όπου δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στους επιτιθέμενους, και όπου σημειώνεται ότι: «Είναι πλέον σαφές πως η επίθεση του ΝΑΤΟ για να σταματήσουν οι εθνικές εκκαθαρίσεις στο Κόσοβο προκάλεσε ακόμη περισσότερους νεκρούς και ενέτεινε τις εθνικές εκκαθαρίσεις με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι πρόσφυγες».
Είναι προφανές ότι με τη διατύπωση αυτή, γίνεται αποδεκτή η (σε αφελείς απευθυνόμενη) δικαιολογία που προβάλλεται από τη ¨Συμμορία των 19» ότι επέδραμε στη Γιουγκοσλαβία δήθεν «για να σταματήσουν οι εθνικές εκκαθαρίσεις», και αφετέρου εξισώνεται ένα έγκλημα που εδώ και 40 μέρες συντελείται μπροστά στα μάτια όλων με ένα άλλο που θα πρέπει να αποδειχθεί ότι διαπράχθηκε.
 
3) Σε όλες τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις Ελληνικού Τμήματος της Greenpeace δεν γίνεται καμιά ονομαστική αναφορά στους επιτιθέμενους, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Απλώς δηλώνεται ότι «η Greenpeace καταδικάζει και τις εθνικές εκκαθαρίσεις και τους βομβαρδισμούς», χωρίς να προσδιορίζεται από ποιους γίνονται. Όταν κάποιος είναι αυτόπτης μάρτυρας ενός βιασμού, δεν προσπερνάει δηλώνοντας «είμαι κατά του βιασμού», αλλά προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον βιαστή όπως μπορεί.
 
4) Δεν έκανα επίθεση εναντίον της Greenpeace, ούτε και κατά των μελών του Δ.Σ. της (με δύο από τους οποίους με συνδέουν φιλικές σχέσεις). Απλώς διαχώρισα δημόσια τη θέση μου από την Greenpeace, γιατί η προσωπική μου στάση απέναντι στην Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή επίθεση στη Γιουγκοσλαβία δεν εναρμονίζεται με τη δική της και, συνεπώς, δεν μπορώ να την επωμίζομαι ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της.
 
Ειλικρινά, λυπάμαι.
Κλεάνθης Γρίβας
 
Pin It