ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 17 Ιουνίου 1982
Θεσσαλονικείς Γιατροί έτοιμοι να αναχωρήσουν για το Λίβανο
Οι γιατροί Κλεάνθης Γρίβας και Κώστας Πετρίδης στις 10 Ιουνίου 1982, με τη τηλεγράφημά τους στον υπουργό υγείας κ. Αυγερινό, ζήτησαν την αποστολή εθελοντικών ομάδων γιατρών στο Λίβανο και δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην πρώτη απ’ αυτές.
Δικαιολογώντας την απόφαση αυτή, ο κ. Γρίβας τόνισε ότι «υπερασπίζοντας κανείς τη ζωή των παιδιών του Λιβάνου, υπερασπίζεται και τη ζωή των δικών του παιδιών. Η πράξη μας δεν ενέχει κανένα στοιχείο ηρωισμού. Αντίθετα, διακατεχόμαστε από πολλούς φόβους. Αλλά οι φόβοι αυτοί, υποχωρούν από την ανάγκη της υπεράσπισης της ζωής αμάχων γυναικοπαίδων».
Οι δύο γιατροί δήλωσαν την απόφασή τους να μεταβούν στο Λίβανο, ήδη από τις 10 Ιουνίου 1982, ως εκπρόσωποι των συναδέλφων τους που εργάζονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
ΤΟ ΒΗΜΑ, 17 Ιουνίου 1982
Δυο γιατροί πρόθυμοι να πάνε στο Λίβανο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 16 Τού ανταποκριτή μας.
«ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑ τη ζωή των παιδιών του Λιβάνου, υπερασπίζεται κανείς τη ζωή των δικών του παιδιών. Γιατί ο Λίβανος, και κάθε Λίβανος, είναι μια υπόθεση, πού μας άφορα άμεσα», δήλωσε στο «Βήμα», ο θεσσαλονικιός γιατρός Κλεάνθης Γρίβας, πού μαζί με το συνάδελφό του Κώστα Πετρίδη είναι οι πρώτοι γιατροί που έχουν δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών ότι είναι έτοιμοι να μεταβούν στο Λίβανο ως μέλη εθελοντικής ιατρικής αποστολής.
Ο κ. Κ. Γρίβας, έγγαμος και πατέρας ενός ανηλίκου παιδιού, διευκρινίζει: Η πράξη μας δεν ενέχει κανένα στοιχείο ηρωισμού. Αντίθετα, διακατεχόμαστε από πολλούς φόβους. Αλλά οι φόβοι αυτοί, υποχωρούν από την ανάγκη της υπεράσπισης της ζωής αμάχων γυναικοπαίδων». Οι δυο γιατροί της Θεσσαλονίκης δήλωσαν στον υπουργό κοινωνικών υπηρεσιών την πρόθεση τους να πάνε στο Λίβανο ήδη από τις 10 Ιουνίου, ως εκπρόσωποι των συναδέλφων τους πού εργάζονται στο δημόσιο ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Γρίβας τονίζει ότι: «Η αποστολή γιατρών στο Λίβανο όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από 10, 20, 30 δημοκρατικές χώρες θα εξυπηρετούσε από τρεις πολύ σοβαρές απόψεις. Πρώτο, από άποψη πρακτική-ιατρική, με δεδομένη την τρομερή ανάγκη για περίθαλψη που υπάρχει στο Λίβανο. Δεύτερο, από άποψη πολιτική, γιατί είναι μια μορφή έμπρακτης βοήθειας σε αντιδιαστολή με τις συνηθισμένες και ανούσιες λεκτικές συμπαραστάσεις. Και, τρίτο (και σημαντικότερο) από άποψη ουσιαστική, γιατί ή παρουσία και μόνο ξένων ιατρικών αποστολών θα απέτρεπε, κατά ένα μέρος τουλάχιστον, τη γενοκτονία που διαπράττουν οι Ισραηλινοί σε βάρος των Παλαιστινίων».
Και ο κ. Κ. Γρίβας καταλήγει καταγγέλλοντας στο ; «Βήμα» τη στάση του «Ερυθρού Σταυρού» στο θέμα της αποστολής γιατρών στο Λίβανο: «Έγιναν κρούσεις να αναλάβει την πρωτοβουλία για την αποστολή ο Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης. Οι κρούσεις αυτές χάθηκαν σ’ ένα δαίδαλο «γραφειοκρατικών» δικαιολογιών (όπως, αδυναμία για τέτοια ενέργεια γιατί δεν είχαν πάρει ανάλογη θέση ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και το αντίστοιχο γραφείο στην Αθήνα, κ.λπ.). Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ό Ερυθρός Σταυρός κινητοποιείται διεθνώς εκεί όπου υπάρχει μία ειδική πολιτική «ευαισθησία» (π.χ., ανατολικές χώρες) και όχι από μια γενική πανανθρώπινη ευαισθησία».
Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσφορά αίματος, χρημάτων, φαρμάκων, τροφίμων και ρούχων από το λαό τής Θεσσαλονίκης για τα θύματα τής ισραηλινής εισβολής. Ήδη, έχουν σταλεί 528 φιάλες αίμα από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, 78 φιάλες από το «Αγία Σοφία», 46 φιάλες από το Θεαγένειο και 35 από το ΙΚΑ Φοίνικα.
«Μόλις ανοίξει ο δρόμος προς τη Βηρυτό που βομβαρδίζεται, θα φύγει η αποστολή των Ελλήνων γιατρών εθελοντών για το Λίβανο, λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Φρ. Παπαδέλης που είναι έτοιμος να ηγηθεί της αποστολής.
Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 21 Ιουνίου 1982
11 μέρες μετά την έκκληση για αποστολή γιατρών στο Λίβανο
Τι κάνετε κύριε Υπουργέ;
Από τους γιατρούς που δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να φύγουν για το Λίβανο, για να ενισχύσουν τη βοήθεια προς τον Παλαιστινιακό λαό που σφάζεται από τους Ισραηλινούς εισβολείς, στάλθηκε στον Υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών το παρακάτω τηλεγράφημα:
«Παρακαλούμε θερμά να επισπεύσετε την απόφασή σας για αποστολή ιατρικής ομάδας στον Λίβανο, δεδομένου ότι ο ρόλος μας ως γιατρών έγκειται στην περίθαλψη ζωντανών και όχι στην περισυλλογή πτωμάτων».
Κλεάνθης Γρίβας, Κώστας Πετρίδης, Μιχάλης Δασκαλάκης